0
Boks

FOTO: BSS

BOKS POMAŽE U VASPITANJU DECE: Borovčanin uputio pismo trenerima širom Srbije! (FOTO)

Objavljeno: 14.05.23 u 22:05

Poslata je jasna poruka.


Život svakodnevno donosi i odnosi i ono što nam prija i ono što nema našu naklonost. Život je prepun izazova sa kojima moramo koračati od početka do kraja. Samokontrola, čvrst karakter, posvećenost, disciplina su nešto što se uči kroz život, ali isto tako su i neophodni za marširanje istim.

Sport koji uči svim ovim vrednostima, sport koji sa razlogom nosi naziv plemenita veština jer svakom pojedincu koji zakorači u svet magičnog četverougla usadi upravo taj kamen fizičke i mentalne čvrstine koja je ključ opstanka u svim toksičnim sredinama, situacijama, prilikama koje iskaču u našem životnom bitisanju. Sa razlogom boks je bio višedecenijska tradicija i praksa u školama Velike Britanije jer pomažu detetu u sticanju socio-emocionalnih kompetencija u međuodnosima svih članova društvene zajednice.

“Bokserski savez Srbije pokreće akciju u bokserskim klubovima koja će predstavljati svojevrsni vaspitni kurikulum kroz koji će se raditi na podršci detetu u oblikovanju i stvaranju mogućih situacija gdje se uspostavljaju socio-emocionalni odnosi. Kompetencija dece je na roditeljima, oni predstavljaju paradigmu za dijete, ali i na vaspitačima bilo da je reč o vaspitaču u vrtiću, školi, treneru u sportu koje je dete izabralo kao vid rekreacije ili svog budućeg poziva. Deca koja ostvare stabilnu i jaku vezu sa roditeljima i vaspitačima, kasnije će pokazati samouverenost, sigurnost, stabilnost, kreativnost, kao i spremnost da se prilagode svojoj društvenoj sredini. Vaspitanje ima uticaj na kompletnog čoveka, izgradnju njegovog intelekta, karaktera, emocija i tu se susrećemo sa procesom usvajanja znanja, umeća i navika, proces razvijanja telesnih i intelektualnih snaga i sposobnosti, pogleda na svet” – objašnjava predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Nenad Borovcanin
Boks-Beogrdski Pobednik-Press Conference
Beograd, 29.03.2022.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Pojedinac, mladi sportista veliki deo vremena provodi u sportskom klubu koji uz porodicu predstavlja fundamentalni faktor pripreme dece i mladih za život i rad u društvenoj zajednici.

“Podrška i saradnja između roditelja i trenera za kompletan dečiji razvoj i dečija postignuća na svim poljima posebno je važna, a što je komunikacija jača time se kvalitetnije i efikasnije implementiraju kreativne ideje i zadovoljavaju interesovanja i potrebe dece. Naši treneri u bokserskim klubovima širom Srbije narednih meseci proći će pedagošku obuku, iako mnogi, naročito ovi stariji to već jesu i svojim rezultatima su već dali ono što se traži od njih, a to je da stvaraju bolje ljude. Deca se razvijaju u interakciji brojnih faktora, a roditelji i vaspitači, odnosno treneri su temelj u njihovom vaspitanju i razvoju, naročito ako među njima ima dobre komunikacije i pragmatične saradnje. Socijalna integracija deteta uviđa se putem interakcije sa okruženjem, a samim tim podstiče se njegov cjelokupni razvoj. Deca se ne rađaju s veštinama, vrednostima i vrlinama. Sve one su važan deo detetovog identiteta i ličnosti, zbog čega je svako dete jedinstveno, prepoznatljivo i različito od drugih. Zajedničko im je da se one uče, stiču, uvežbavaju i razvijaju, prvo u porodici, a zatim i u školi, sportskom klubu. Naša misija će biti upravo ta, da kod dece razvijemo strpljenje, toleranciju, kritičnost, doslednost, iskrenost, uvažavanje, da u svakom trenutku svog života budu šampioni, dosledni i dostojni sebe” – zaključio je Borovčanin.

Povodom pokretanja akcije u boks klubovima gde će se pored boksa raditi i na vaspitnom konceptu predsednik BSS Nenad Borovčanin poslao je svim boks trenerima u Srbiji pismo zahvalnosti kako bi nastavili dalji rad na tome. Usavršavanje svih sledi kroz niz edukativne radionice, sve u cilju da se što lakše savladaju svi izazovni momenti sa kojima se suočavaju svi u vaspitnom procesu.

FOTO: BSS
1
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter