0
Evropske lige

FOTO: Barcelona FC/Twitter

ODLAZAK POSLEDNJEG MOHIKANCA: Kraj jedne velike ere u Barseloni! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 12.05.23 u 20:05

Nakon 15 godina rastanak.

Vraćamo se u leto 2008. godine kada je tada na klupu Baerselone seo umesto Franka Rajkarda, Pep Gvardiola. Niko nije ni slutio da će on od tada prosečnog tima, napraviti ekipu koja će vladati svetom dugo vremena. Tada na trenerskoj mapi nepoznati trener je oterao igrače poput Ronaldinja, Deka i napravio disciplinu u svlačionici, a na terenu igru za udžbenike.

Na kraju sezone 2008/09. osvojena je čuvena ’tripleta’, najveći uspeh Katalonaca do tada. Savladan je i Real Madrid čak 6:2 i veliki Mančester junated u finalu, a stvoren je čaorbnjak pod imenom Lionel Mesi. Naravno, tu su čuveni Ćavi i Inijesta, a njima je u veznom redu pravio društvo mladi Serhio Buskec. Čuveni vezni red ĆaviInijestaBuskec tajao je do 2008 do 2015. godina, kada se Ćavi oprostio od svog voljenog kluba i stvorio bezbroj asistencija.

Gvardiola je te 2009. godine osvojio sve trofeje koji su bili na raspologanju (La Liga, Liga šampiona, Kup Kralja, Uefa Super kup i Svetsko prvenstvo za klubove). On je napustio Barsu 2012. godine, kao najuspešniji trener tog kluba osvojivši 3 domaća prvenstva, dva kupa, dve lige šampiona, tri Super kupa Španije, Uefina super Kupa i dva Svetska Kupa za klubove.

Serhio Buskec je najavio da se povlači iz dresa Barselone na kraju sezone. On je prošao čuvenu akademija ’La Masija’ koja je izbacila zlatnu generaciju Barse koja je osvojila svaki mogući trofej i postigla sve moguće rekorde. Tada mladog Buskeca koga sa 19 godina, čuveni Španski virtuoz priključuje prvom timu i stvara najjaci vezni red ĆaviInijestaBuskec.

Već u prvoj sezoni je osvoji triplu krunu sa svojim timom i postao standardan član prve postave, a i dobija poziv u reprezentaciju Španije 2009. godine, sa kojom takođe osvojio sve (Svestko prvenstvo 2010. i Evropsko 2012.). Odlaskom Ćavija, Inijeste, Mesija i zimus Pikea, on je ostao jedini iz te zlatne generacije Barselone, koja se verovatno nikad više neće ponoviti.

Barselona u poslednjih par godina u krizi, ali Buskec je ostao veran svom klubu i pored brojnih finansijskih problema. Međutim, uvek dođe vreme za rastanak, tako i sa Serhijom i Blaguranom. Čuveni Barsin dečak je odlučio da na kraju sezone napusti ’Kamp Nou’ i ustupi mesto nekim novim klincima poput Gavija i Pedrija.

Jedno je sigurno! Ostaće upisan zlatnim slovima u anale fudbala, kao igrač koji je zajedno sa Ćavijem i Inijestom činio čarobnu sredinu terena, čije su lopte hranile Mesija i društvo u napadu. Sa Barselonom je do sada osvojio 32 trofeja (La Liga (8), Liga šampina (3), Kup Kralja (7), Super Kup Španije (7) Uefa super Kup (3) i Svetstko klupsko prvenstvo (3) i odigrao 719 utakmica uz 18 golova, što ga stavlja na treće mesto po broju nastupa za Barselone (ispred njega su Mesi sa 778 i Ćavi sa 767 nastupa).

Zato, uživajmo još ovo malo u čarolijama ’poslednjeg Mohikanca’.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter