0
Košarka

FOTO: AdmiralBet Košarkaška liga Srbije

DANAS POČINJE ADMIRALBET KLS SUPERLIGA: HotSport vam predstavlja sve ekipe – vodiće se velika borba za susrete sa večitima!

Objavljeno: 25.04.23 u 14:26

Vreme je za završnicu KLS.

Proleće je u svetu klupske košarke namenjeno za odigravanje završnih faza svih takmičenja, bilo da je reč o državnim ili međunarodnim, te su finišu sezone sve bliži i najbolji timovi iz naše zemlje. Nedavno je završena AdmiralBet Košarkaška liga Srbije, gde je titulu odbranio čajetinski Zlatibor, koji će zajedno sa subotičkim Spartakom, kao drugoplasiranim, naredne sezone učestvovati u regionalnom ABA 2 šampionatu.

Prvih pet ekipa iz domaćeg prvenstva stekle su pravo igranja u AdmiralBet Superligi i to su već pomenuti Zlatibor i Spartak, te novosadska Vojvodina, valjevski Metalac i OKK Beograd. Njima su u grupnoj fazi pridruženi FMP, Mega i čačanski Borac, dok su mesta u nadolazećem polufinalu unapred dodeljena Partizanu i Crvenoj zvezdi.

GRUPA A: OKK Beograd, Zlatibor Gold Gondola, FMP Soccerbet, Spartak Office Shoes

OKK BEOGRAD

Čuveni i nadaleko poznati klub, koji je već nekoliko godina u programu razvijanja mladih igrača koji dolaze iz škole beogradske Mege, napravio je pravi podvig izborivši učešće u finalnoj fazi domaće lige. Puleni Vula Avdalovića nisu najsjajnije počeli sezonu, ali je dolazak supertalentovanog plejmejkera Nikole Topića u redove ’’Klonfera’’ okrenuo sezonu plavo-belih za 180 stepeni. Pored pomenutog vunderkinda, istaknutu ulogu imali su mladi bek Stefan Miljenović, koji igra košarku života, uz tendenciju da još više napreduje, kao i Andrija Jelavić, Timotej Malovec i Filip Jović, kojima je ovo prva godina u konkurenciji seniora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OKK Beograd (@okk_beograd)

Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez podrške iskusnijih košarkaša poput Darka Balabana (napustio klub), Peđe Samardžiskog i Borisa Savovića, i te kako uticajnih imena u regionu. Beograđani su znali da iznenade jače protivnike, a grupa u kojoj se nalaze nudi im mogućnost da njihovo učešće u Superligi ne bude potpuno egzibiciono, već bi mogli da se nadaju i nekom trijumfu, kako bi se što bolje predstavili nešto široj košarkaškoj javnosti. Za (najverovatnije) preostalih šest utakmica, OKK će biti jači za dva igrača na poziciji pet – Mihaila Mušikića (Mega), te Srđana Krsmanovića (Dunav), i jednog igrača koji pokriva spoljne pozicije, a to je Andrija Vučurović (Primorje).

ZLATIBOR GOLD GONDOLA

Nakon još jedne veoma uspešne sezone, gde su odbranili titulu u Košarkaškoj ligi Srbije, Čajetinci u veoma dobrom raspoloženju očekuju završetak svojih obaveza za ovu takmičarsku godinu. U ABA 2 ligi ovog puta zaustavljeni su u četvrtfinalu, pošto je od njih bila bolja ekipa Podgorice rezultatom 89:64. Shodno velikom broju utakmica i borbi na dva fronta, Zlatibor je igrao promenljivo tokom sezone, ali su izabranici Strajina Nedovića bili najbolji kada se to od njih i tražilo, što je na kraju i krunisano novim šampionskim peharom.

Tim su u toku sezone predvodili Brano Đukanović, Nemanja Protić, Filip Đuran i Marko Tejić. U odnosu na roster koji je imao za regularni deo takmičenja, čajetinski klub je angažovao i Dušana Stojičića, koji stiže iz lazarevačke Kolubare i pokriva sve unutrašnje pozicije. Što se tiče nekih planova za samu Superligu, narandžasto-plavi će svakako igrati rasterećeno, što ponekad može da donese rezultat i bolji od očekivanog. Uzimajući u obzir dosadašnji tok prvenstva i poznavajući odnose snaga, mnogi ih vide na drugom mestu, a vreme će pokazati konačan rezultat.

FMP SOCCERBET

Tim iz Železnika već danas igra svoju prvu utakmicu u Superligi, gde će na domaćem terenu dočekati Spartak iz Subotice. U regionalnom šampionatu, puleni Nenada Stefanovića zauzeli su visoko peto mesto, što ih u plej-ofu vodi na megdan Cedevita Olimpiji. Kada je reč o domaćoj ligi, od njih se svakako očekuje plasman u polufinale, a sve sem toga predstavljalo bi pravo iznenađenje. Ipak, nije to isti tim s početka sezone, igrački kadar je dosta izmenjen, što je na kraju krajeva i rezultovalo toplo-hladnom igrom, mada uz nadahnjujuću pobedu nad Mornarom u poslednjem kolu ABA lige (101:76).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BC FMP SoccerBet (@kk_fmp_soccerbet)

Veliki teret stavljen je na pleća zimošnjim pojačanjima, Čarliju Muru i Čarlsu Meningu, kojima je dodeljena velika minutaža, što je pomenuti dvojac znao da vrati dobrim partijama. Klub su nedavno napustili Nikola Janković, Paulijus Valinskas i Nikola Manojlović, dok je potpuno skrajnut postao mladi organizator igre, Milutin Vujičić. FMP je za finiš sezone angažovao jednog od najboljih igrača Druge muške lige, plejmejkera Mateju Todorića (Hercegovac Gajdobra), koji je sa trenerom Stefanovićem već sarađivao u ekipi Zemuna.

SPARTAK OFFICE SHOES SUBOTICA

Dve su izuzetno uspešne godine iza kluba sa severa naše zemlje, pošto je prvo u sezoni 2021/22 osvojio Drugu ligu, da bi ove godine uzimanjem drugog mesta u KLS-u uspeo da se domogne ABA 2 lige. Subotičani su promenili čak tri trenera u prethodnom periodu. Sezonu je na klupi započeo Srećko Sekulović, njega je nasledio Oliver Kostić, nakon odlaska Kostića u klub dolazi Željko ’’Struja’’ Lukajić (za čije vreme Spartak beleži najbolje rezultate), i na kraju, Vladimir Đokić, koji će završiti sezonu i voditi ekipu u regionalnom prvenstvu od jeseni.

Tim su u toku sezone predvodili Filip Barna, Miloš Milisavljević i Andrija Bojić. Za finiš takmičarske godine, Spartak je angažovao dvojicu perspektivnih košarkaša iz beogradskog Dinamika, plejmejkera Iliju Milijaševića (2004) i centra meke ruke, Vojina Medarevića (2002). U Superligi, Subotičanima se predviđa borba sa Zlatiborom za drugo mesto, ali ukoliko ponove neku utakmicu poput one protiv Metalca, u kojoj su slavili u ’’Dudovoj šumi’’ sa 121:66, nema razloga da se ne nadaju ni savladavanju ABA ligaša na svom parketu.

GRUPA B: Metalac, Vojvodina MTS, Borac Mozzart, Mega MIS

METALAC VALJEVO

Valjevski klub izrazio je prethodnog leta ambicije ka napadanju samog vrha tabele u AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije, ciljajući naravno uz to i participiranje u regionalnom prvenstvu. Furiozno otvaranje sezone išlo je u prilog celoj priči, no, povrede bitnih igrača, finansijska nestabilnost i kadrovske promene dovele su do toga da će ’’Poskoci’’ morati da se zadovolje igranjem Superlige, što je na kraju krajeva zasigurno veliki uspeh. Tokom sezone, Metalac je ostao bez dvojice veoma bitnih igrača, Amerikanaca Čarlsa Meninga (FMP) i Džordena Dafija (Lijetkabelis), usled čega je sa veoma skraćenim rosterom završio regularni deo takmičenja.

Debakl u Subotici dotukao je sve u klubu, ali se dalje moralo nastaviti. Pred start Superlige, Valjevo su napustili bek Andreja Stevanović i krilni centar Marko Ilić, dok su dovedena zanimljiva pojačanja u vidu krila Mladena Grušanovića (Kolubara) i plejmejkera Marka Šinika (Tamiš), iza kojih su veoma dobre sezone, kada je reč o individualnom učinku. Valjevska tvrđava teško je osvojiva, gostovanja su u glavi većine navijača odavno ’’otpisana’’, no, u ovom trenutku, maksimum bi bio eventualni trijumf protiv Vojvodine kod kuće, a za preostale duele, sve osim poraza ’’Poskoka’’ bilo bi ogromno iznenađenje.

VOJVODINA MTS

Pokrenuta nekom novom energijom, novosadska Vojvodina započela je petogodišnji projekat, u okviru kojeg je početni period predviđen za stabilizaciju kluba, a završni za jurenje nekih viših ciljeva. Na čelo tima došao je legendarni košarkaš, Željko Rebrača, koji je u saradnji sa celokupnim sportskim sektorom oformio sastav koji imenima svakako pripada vrhu domaće lige, što je na kraju i potvrdio. Alfa i omega tima jeste krilni centar Dušan Beslać, čija je dobra igra nagrađena pozivom u reprezentaciju selektora Svetislava Pešića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Vojvodina (@kk_vojvodina)

Važnu rolu tokom sezone imali su iskusni Marko Ljubičić, Nikola Gaćeša, Koča Jovović i Nikola Pešaković, uz podršku nekoliko veoma zahvalnih igrača poput Stefana Šajina, Ljubomira Čampare, te nešto mlađih, Uroša Banjca i Luke Nedeljkova. Mladi trener, Miloš Isakov-Kovačević, imaće u Superligi nešto širu rotaciju, pošto su u redove njegovog tima nedavno pristigli bek Nikola Manojlović (FMP), krilo Sergej-Dimitrije Bulović (Star NS) i krilni centar Marko Vučković (juniori).

BORAC MOZZART

Ekipa iz Čačka izvojevala je herojsku pobedu na gostovanju podgoričkoj Budućnosti u poslednjem kolu ABA lige, čime je izbegla direktno ispadanje iz pomenutog takmičenja, no, njihova borba nije još uvek gotova. Pre prvog meča u okviru Superlige Srbije, očekuje ih prvi meč baraža protiv Heliosa iz Domžala, tako da su njihove misli trenutno u potpunosti usmerene samo ka tome. Od ishoda baraža u mnogome će zavisiti i predstave Borca u Superligi, shodno raspoloženju u kom se Čačani budu našli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Борац Чачак (@borac_cacak)

No, bez obzira na sve, izabranicima Dejana Mijatovića predviđa se okršaj s Megom za popunjavanje preostalih mesta u polufinalu. Ono što se takođe verovatno može očekivati od čačanskog kluba jeste predstavljanje nekih novih mladih igrača u završnici domaćeg prvenstva, prošle godine su to bili Đorđe M. I Đorđe V. Ćurčić, a sada bi njima mogli da se priključe i još neki.

MEGA MIS

Izabranici Marka Baraća nisu započeli sezonu na najbolji način, ali, kako to obično biva sa ekipom koja obiluje mladim igračima, njihove igre bile su sve bolje i bolje, a shodno tome, beleženi su i sve bolji rezultati. To je na kraju bilo dovoljno za uzimanje šestog mesta u regionalnoj ligi, što ih vodi u duel s Budućnošću iz Podgorice u plej-of fazi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KK Mega (@bcmegabasket)

U međuvremenu, desile su se određene promene u igračkom kadru, a koje se tiču beogradskog kluba. Mihailo Mušikić je vraćen do kraja sezone u OKK Beograd, dok je iz datog kluba u Megu prebačen Filip Jović. Kao što je već rečeno, bilo bi iznenađenje sve osim okršaja Mege i Borca za ulazak u polufinale, s tim da, uzimajući u obzir formu i igre na duže staze, uz nešto veću dubinu rostera, mala prednost je na strani beogradske ekipe.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter