0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

DRAGAN OKUKA ZA HOTSPORT: ‘Čukarički i TSC favoriti za drugo mesto! Nedostatak mladih igrača je veliki minus Superlige!’ (FOTO)

Objavljeno: 23.04.23 u 23:31

‘Kriza unutar svega što postoji u klubu reflektovala se na ekipu crno-belih!’

Čovek koji je prvi pronašao recept i sa Obilićem uspeo da spreči večite rivale u nameri da podignu trofej šampiona naše zemlje, Dragan Okuka, više je nego merodavan poznavalac situacije u srpskom fudbalu.

Iskusni strateg je redovan gost na superligaškim stadionima, pa period bez trenerskog angažmana koristi kao priliku da pogleda što veći broj utakmica elitnog ranga.

Okuka je za HotSport govorio posle utakmice Čukarički – Partizan, koju je domaćin mimimalcem (1:0) rešio u svoju korist i tako se izdvojio na drugoj poziciji sa +3 u odnosu na TSC i velikih osam bodova prednosti u odnosu na crno-bele i Vojvodinu.

FOTO: STARSPORT

DO: Jedino je borba za drugo mesto i izlazak u Evropu neizvesna! Zvezda je prvak i ima najbolji tim u Srbiji. Zasluženo su crveno-beli ostvarili sve rezultate, a bilo je samo pitanje momenta kada će i zvanično odbraniti šampionsku titulu i koliko će tačno iznositi bodovna razlika u odnosu na njene ‘izazivače’. Biće interesantno ispratiti ‘trku’ i videti ko će trijumfovati u borbi za drugo mesto. Partizan je bio siguran na toj poziciji, ali stisla ih je neka velika kriza. U teškoj su situaciji! Čukarički i TSC imaju značajno veće šanse da dođu do cilja u odnosu na crno-bele. Igre TSC-a i Čukaričkog su zaista prijatno osveženje za srpski fudbal, a tu je i Vojvodina koja se stabilizovala i ima identičan broj bodova kao Partizan. Dva velika plusa za Čukarički i TSC, a veliki minus za Partizan. Primetno je da se Partizan ne nalazi samo u krizi rezultata, već u krizi svega što postoji unutar kluba. Pitanje je kako će privesti sezonu kraju, pošto nakon ovog poraza dovode u pitanje i četvrtu poziciju – istakao je iskusni stručnjak, a potom se osvrnuo na kompletno stanje u nacionalnom šampionatu i celoj fudbalskoj Srbiji.

DO: Ne možemo biti u potpunosti zadovoljni stanjem u fudbalu, ali vidi se napredak. Nije igra toliko loša i nikako ne smemo zapostaviti uvođenje VAR tehnologije, kao i mogućnost praćenja svih mečeva putem TV prenosa. Sve su to aspekti koji služe promociji srpskog fudbala. Generalno, ne igra se baš onakako kako bi želeli. Jedan od razloga svakako jesu loši tereni, a mnogi klubovi poseduju upravo takve. Veliki minus ovogodišnjeg prvenstva jeste nedostatak mladih igrača. Skoro da niko nije bljesnuo. Ne računam Erakovića koji je tu već neko vreme, eventualno Lučić iz Čukaričkog i Ratkov iz TSC-a. Nema dovoljno igrača koji bi mogli da budu nosioci u U21 reprezentaciji i predstavljaju budućnost srpskog fudbala i sporta uopšte. Pravilo sa obaveznim bonusom u prvih 11 kao da samo sputava timove da razvijaju mlade igrače nego što ih pospešuje. Mlad igrač treba da igra zato što zaslužuje, a ne samo zato što ima manje od 21 godine. Neophodno je raditi na infrastrukturi! Potrebno je pronaći kompromis, neki modus, kako bi što više mladih pojedinaca dobilo priliku. Broj stranaca je nepotrebno veliki, s obzirom da su oni provereni igrači prilično retki. Važno je napraviti sistem da upravo talentovana deca dođu do izražaja, kao što je to nekada bilo ovde.

Okuka je tokom bogate trenerske karijere predvodio čak 16 različitih timova, neretko je beležio sjajne rezultate, a otkrio je kakva očekivanja ima od domaćih klubova u evropskim takmičenjima, izuzev šampionski tim Crvene zvezde.

DO: To je veliki znak pitanja. Crvena zvezda i Partizan imaju tradiciju igranja na evropskoj smotri, to je velika stvar. Može se reći da je to recept za bolja izdanja u prestižnim takmičenjima. Čukarički je tek nekoliko puta nastupao u kvalikacijama, Vojvodina ipak više, ali TSC samo jednom… Sa ovim igračima, pogotovo kada se u obzir uzmu ulaganja inostranih timova, teško je očekivati neke ozbiljne rezultate. Treba uložiti u naše kvalitetne igrače ili u momke koji poseduju naše pasoše, a ne žive u Srbiji. Tradicija predstavlja značajan aspekt u ostvarivanju rezultata. Večiti su iz tog razloga favoriti za uspeh u Evropi, u odnosu na ostatak timova – poručio je Okuka u razgvoru za HotSport.

 

6
3

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter