2
Domaći fudbal

Marko Petrovic Crvena Zvezda FSS Izborna Skupstina, Stara Pazova 31.10.2022. Beograd Srbija photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

DIREKTOR ZVEZDE GOVORIO O FINANSIJAMA: „Naš trenutni dug je manji od godišnjeg budžeta i ne remeti funkcionisanje kluba“!

Objavljeno: 18.04.23 u 13:50

„Zvezda je narodni klub“, kaže Marko Petrović

Operativni direktor Fk Crvena zvezda, Marko Petrović, dao je opširan intervju za „Politiku“ gde se dotakao finansijske konstrukcije tima iz Ljutice Bogdana.

On je rekao da se Zvezda trudi ali da je i dalje „mali“ klub u odnosu na Evropu kada je reč o TV pravima, sponzorstvima, ulaznicama, prodaji dresova i sličnih stvari.

– TV prava učestvuju u Evropi i do 50 odsto u strukturi prihoda. U Zvezdi su ispod dva odsto, iako su naše utakmice izuzetno gledane i u konkurenciji smo sa utakmicama Lige šampiona i Premijer lige na našem tržištu. Od ulaznica imamo takođe mali prihod. Zvezda je narodni klub, imamo tu socijalnu dimenziju – rekao je Petrović.

Mnogo se pričalo ovih dana o kratkoročnoj pozajmici „crveno-belih“ kako bi izmirili poreske obaveze. Petrović je istakao da je to urađeno kako bi se uštedelo na kamatnoj stopi.

VESTI O ZVEZDI:

– Prihodi kluba su izuzetno sezonski, 80 odsto realizacije se dešava u tri meseca godišnje. U međuvremenu, klub se finansira putem eskonta i kredita. Nedavno smo otvorili više kreditnih linija sa stranim finansijskim institucijama koje su prepoznale stabilnost i rast Crvene zvezde, ali i imaju veliko poverenje u aktuelni klupski menadžment. Da bi refinansirali u celosti poreske obaveze u martu pre priliva koje očekujemo na leto obezbedili smo jos jednu kratkoročnu pozajmicu. Svašta se pisalo po medijima za tu pozajmicu, jedina istina je da smo zapravo napravili uštedu u troskovima jer je kamatna stopa na tu pozajmicu oko devet odsto na godišnjem nivou, dakle manja od kamate koji smo plaćali prema poreskoj upravi.

On se potom prisetio perioda iz 2014. kada je Zvezda bila u nikad težoj situaciji i kada je dug iznosio skoro 70 miliona evra.

– Mi smo 2014. godine bili bez svetla na kraju tunela, u potpunom mraku, međutim razvojnom strategijom menadžmenta podigli smo se iz totalnog ambisa i doveli klub ovde gde smo danas, iako je 2014 dug bio 64 miliona evra, a prihodi samo osam miliona evra. Dakle, dug je tada bio osam godisnjih budžeta. Danas je naš dug u nivou, odnosno za ovu godinu čak ispod godišnjeg budžeta i ni na koji način ne opterećuje funkcionisanje kluba.

 

Slobodan Govedarica (L), Marko Petrovic (LM), Marko Marin (M), Zvezdan Terzic (RM) and Nikola Nikodijevic (R) at Mozzart Prva Liga match between fk Graficar and fk Jedinstvo Ub was played in Belgrade, March 19th 2023, on Rajko Mitic South stadium (Photo by Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

 

Operativni direktor aktuelnog šampiona Srbije, istakao je na kraju šta je to što odvaja najmoćnije zemlje od drugih.

– Svetske ekonomije, države, uspešne kompanije funkcionišu i rastu na principu zaduživanja, samo se kod nas pravi medijski negativna priča oko toga da se za rast koristi i tuđi kapital. Najmoćnije zemlje sveta i najvrednije kompanije sveta su zadužene, da nisu, ne bi bile najmoćnije i najvrednije danas, već bi ih konkurencija pretekla. Nemačka je dužna 70 odsto svog BDP-a, Amerika preko 120 odsto svog BDP-a – zaključio je Petrović.

14
14

2 Komentara

  1. Verovaću u reči dotičnog Petrovića, kada nezavisni finansijski forenzičari napokon uđu u Zvezdu i pročešljaju poreklo i tokove novca. Do tada, ovo su prazne reči za široke narodne mase, ničim potvrđene. Nema papira koji mogu potvrditi ove reči, koje odlaze u vetar! Samo možemo zamisliti kako bi se proveo jedan klub I njegovi rukovodioci, na zapadu, u kojem ne smeju da uđu državni finansijski organi punih devet (9) godina!

    7
    7
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter