3
Košarka

FOTO: Screenshot/YouTube

NA DANAŠNJI DAN JE ISPISANA ISTORIJA: Pre tačno 31 godinu, Partizan je bio na vrhu Evrope! (VIDEO)

Objavljeno: 16.04.23 u 11:15

Najveći uspeh u istoriji Parnog valjka!

Na današnji dan 1992. godine, košarkaši Partizana postali su šampioni Evrope. U finalu tadašnjeg Kupa šampiona su pobedili španski Huventud trojkom Aleksandra Đorđevića u poslednjoj sekundi – 71:70.

Finale je bilo veoma uzbudljivo, a rešeno je u poslednjim sekundama. Huventud je došao do vođstva od 70:68 nakon poena Rafaela Đofresea.

Koprivica je izveo loptu, dodao do Đorđevića koji je pretrčao celi teren i sa nekih sedam metara pogodio, verovatno najvažniju trojku u istoriji Partizana.

To je najveći uspeh u istoriji srpske klupske košarke.

Najkorisniji igrač tog fajnl-fora bio je upravo Đorđević, a ekipa Partizana koju je sa klupe predvodio Željko Obradović, bila je u proseku stara svega 21,7 godina.

Zbog sankcija koje su bile uvedene, Partizan je morao da igra van Srbije, a izabrali su predgrađe Madrida, Fuenlabradu.

U grupi B sa Huventudom, Estudijantesom, Filipsom, Bajernom, Arisom, Komodorom i Maes Pilsom, crno-beli su zauzeli četvrto mesto sa skorom 10-4.

U četvrtfinalu su se sastali sa italijanskim Knorom, a FIBA je dozvolila Partizanu da prvi meč igra u Pioniru. Crno-beli su slavili, ali su potom u drugom meču izgubili. Majstorica se takođe igrala u Bolonji, a momci Željka Obradovića su trijumfovali 69:65.

Na fajnl-foru je prvo pobeđen Filips, 82:75, a u finalu već spomenuti Huventud – 71:70.

4
1

3 Komentara

  1. Evroligu nikada niste osvojili već se služite lažima i falsifikovanje istorije evropske košarke. Nešto slično radi i ULEB koji na sajtu bez ikakvog razloga pripisuje i prepisuje FIBA titule EŠ! Tek 1996. je ULEB EL preotela nekoliko klubova iz FIBA KŠ (Olimpijakos, Kinder, Real, Barselona, Žalgiris, AEK, Beneton, Tau..), dok su u FIBA ostali PAO, Makabi, CSKA, EFES… Vidi se da je tek 1996. praktično ULEB preuzeo primat i otcepio se od FIBE. Uspeh iz 1992. jeste veliki, s’ obzirom na turbulentnu sezonu, sankcije, gostovanja u Fuenlabradi, ali prestanite da lažete sebe i obmanjujete javnost!!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter