0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

PIKSI PROGOVORIO O TELEFONSKOM POZIVU SA MARADONOM: ‘Pazi se Italijana, udaraju s leđa! Tukli su me kao konja!’

Objavljeno: 10.04.23 u 22:50

Selektor se prisetio anegdota sa čuvenim Argentincem!

Specijačni gost u 100. jubilarnom izdanju poznate emisije ‘Mojih TOP 11’, autora i voditelja Nebojše Petrovića, bio je Dragan Stojković Piksi.

Legenda srpskog fudbala i aktuelni selektor naše reprezentacije govorio je o mnoštvu zanimljivih tema koje su obeležile njegovu karijeru, a posebno se dotakao susreta i poznanstva sa Dijegom Armandom Maradonom.

– Imao sam čast da 1987. godine dobijem poziv u „tim sveta“ na proslavi 100 godina Fudbalske asocijacije Engleske. Igrali smo na Vembliju protiv domaće selekcije i bilo je tu gostiju iz celog sveta. Bukvalno krem evropskog i svetskog fudbala, ali i mnogo poznatih ličnosti iz drugih sfera života. Odseli smo u jednom luksuznom hotelu, dole u holu je bilo pedesetak stolova i u jednom momentu svi su počeli da šapuću „Maradona, Maradona, Maradona“. Vrata su se otvorila i pojavio se „mali mrav“. Veruj mi, kao bog da je ušao. Žena, deca, braća, sestre, prijatelji i još 20 njih u pratnji. Popeo se stepenicama na galeriju, okrenuo se ka masi i poklonio kao toreador koji pozdravlja publiku na kraju borbe u koridi. Neverovatno koliko je umeo da uživa u slavi i popularnosti – kazao je Stojković i nastavio:

– Kada se poklonio na galeriji, ceo hol je ustao i pozdravio ga ovacijama. Zamisli scenu u kojoj Pele, Bekenbauer, Krojf i Elton Džon aplaudiraju deset minuta jednom čoveku. To je bilo godinu dana posle Mundijala u Meksiku, Dijego je bio kralj svetskog fudbala. Bog koji hoda. Bila mi je čast da budem deo tog spektakla. Tokom večere zamolio sam ga za fotografiju, on je istog trenutka prebacio dete u ženino naručje i ljubazno mi izašao u susret. To mi je bio vrlo simpatičan gest jednog velikog igrača.

Međusobni duel Piksija i Maradone viđen je 1990. godine na Svetskom prvenstvu u Italiji. Posle meča slavio je Argentinac, a oba velikana našla su se u idealnom timu Mundijala.

– Kada sam otišao u Veronu 1991. godine, čuli smo se telefonom i tada mi je rekao: „Pazi se Italijana, udaraju s leđa, biju dobre igrače, mene su tukli kao konja.“ Zahvalio sam mu se na savetu, mada je u tom trenutku bilo jasno da zbog povrede neću moći da pružim ni delić svojih mogućnosti – istakao je Stojković i otkrio da je drugu iz vojske, čuvenom pevaču Alenu Slavici, često puštao snimak sa utakmice iz Londona.

– Puštao sam mu da vidi dupli pas sa Maradonom i rekao mu da je to isto kao da pleše na bini sa Majklom Džeksonom. To je taj rang. Ovome kako god daš loptu, znaš da će ti je odigrati gde treba. Umetnik. Igrači takve harizme i takve fudbalske moći rađaju se jednom u sto godina – rekao je selektor Srbije.

BONUS VIDEO:

6
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter