0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

PIKSI ODRŽAO ZANIMLJIVO PREDAVANJE STUDENTIMA: Pomenuo Dejana Savićevića, ali i otkrio šta ga ispunjava!

Objavljeno: 07.04.23 u 14:59

Imao je šta da im kaže.

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, gostovao je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu, gde je održao predavanje studentima. Piksi je sa njima razgovarao oko sat vremena, a govorio je o mnogim temama.

Pored velikih promena u fudbalu sa godinama, Stojković je izneo zanimljivo poređenje, kada je spomenuo Dejana Savićevića.

– Ranije smo igrače u 30 godina zvali veteranima, danas se starosna granica drastično promenila i imamo vrhunske asove koji na pragu 40. godine igraju fudbal na najvišem nivou. Bitno je da izaberete stručnjake koji će vas učiti pravilno. U suprotnom, mnogo ćete vremena potrošiti i onda ćete ponovo morati da obnavljate gradivo – počeo je Stojković i dodao:

– Nemojte mi reći da jedan Dejan Savićević danas ne bi igrao fudbal kao što je igrao nekad u Zvezdi i Milanu.Da bi igrao fudbal, moraš da ga voliš. Ali mene su uz ljubav i strast, krasile i radne navike. Ispunjavalo me je da radim maksimalno na svakom treningu. Mislim da bih sa tim talentom i tim načinom rada, imao mesta i u ovom savremenom fudbalu.

Napomenuo je selektor Srbije da se autoritet stiče isključivo znanjem, a da bez njega, nemaš ni atmosferu u timu. Pored toga, Stojković je zaključio da je fudbal igra grešaka.

– Morate da verujete u svoju viziju, ali da i druge ubedite da veruju da je to što radite dobro i da donosi rezultate. Trenerski posao je kreativan i to je ono što me privuklo i što me opredelilo da zanemarim fudbalske funkcije i da se potpuno posvetim terenu. Želeo bih da vam ukažem na neke detalje koji su po mom mišljenju od izuzetnog značaja. Pre svega, morate brže i bolje da mislite od igrača. Svaka vaša odluka mora da bude argumentovana. Igrači gledaju stvari iz svog ugla, jer nemaju širu sliku. A trener ako dozvoli da mu igrači nameću rešenja, gubi autoritet.

– Autoritet se stiče znanjem. Znanje je majka. Ako nemaš znanje, nemaš ni autoritet, a samim tim nemaš ni atmosferu u timu. Sistem i taktika su dve potpuno različite stvari. Mnogi komentarišu i kritikuju, a nemaju osnovna znanja o fudbalu. Fudbal je igra grešaka. Onaj ko manje greši, taj ima veće šanse za pobedu. Kako dajemo golove? Pa tako što čekamo da protivnik napravi grešku koju ćemo našim kvalitetom da kaznimo.

BONUS VIDEO:

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter