0
Evroliga

FOTO: KK Partizan Mozzart Bet @PartizanBC/ Twitter

PANTER TROJKOM ODVEO PARTIZAN U TOP 8: Avramović i Ledej dominirali, ali kapiten pogodio u ključnom momentu! (FOTO)

Objavljeno: 07.04.23 u 23:05

Velika pobeda crno-belih u Monaku!

Košarkaši Partizana savladali su Monaku u okviru 33. kola najkvalitetnijeg evropskog takmičenja i tako izborili plasman među osam najboljih ekipa na Starom kontinentu. Crno-beli su na neugodnom gostovanju, u neizvesnoj završnici, slavili rezultatom 84:88.

Heroj srpske ekipe ponovo je kapiten, Kevin Panter. Američki bek je pri rezultatu 80:81 pogodio trojku, a domaćin nije pronašao adekvatan odgovor da za manje od 20 sekundi uzvrati Partizanu.

Veliki uspeh napravila je ekipa Željka Obradovića plasmanom u plej-of, a od rezultata u narednoj rundi zavisi ko će tamo dočekati crno-bele.

Aleksa Avramović i Zek Ledej predvodili su Partizan sa po 22 ubačena poena do najvažnijeg trijumfa u novijoj istoriji kluba.

Košarkaši Monaka dočekali su ekipu Partizana u utakmici 33. kola Evrolige. Jedan od derbija ove runde elitnog evropskog takmičenja počeo je u terminu od 21 čas, a nakon 20 minuta borbe gosti vode sa 35:42 zahvaljajući neverovatnom Aleksi Avramoviću.

Srpski reprezentativac je postigao 15 poena, od toga čak 14 u drugoj deonici.

Duel u Monaku počeo je faulom nad Alenom Smailagićem, koji je odmah morao na liniju za slobodna bacanja. Mladi centar crno-belih ostvario je polovičan učinak na otvaranju susreta. Monako je odgovorio preko svog najjačeg aduta. Majk Džejms je pod prekršajem Smailagića poentirao za dva, a potom na rutinski način realizovao dodatno bacanje.

Loša realizacija gostujućeg tima iz Beograda omogulila je Francuzima da dođu do ubedljive prednosti u ranoj fazi meča. Najpre je Ouatara pogodio trojku, da bi Dialo pokazao koliko je opasan u tranziciji u dva uzastopna napada. Monako je poveo sa ubedljivih 10:1.

Partizan je ponovo dodao samo jedan poen, na identičan način, jer je Smailagić sa linije penala ponovio skromnih 1/2.

Povisio je Monako ubrzo na dvocifrenih 12:2, ali Smailagić se iskupio za promašaje pogođenim šutem sa distance. U tim momentima oba sastava izgledala su prilično ‘raspucano’. Motijeunas je dodao dva poena, da bi trojkom uzvratio Janis Papapetru koji je nešto ranije po prvi put ušao u igru.

Eli Okobo je povisio na 16:8.

Partizan je u prvoj deonici živeo od šuta za tri poena i slobodnih bacanja. Teško su crno-beli dolazili do poena iz igre. Monako je održavao vođstvo koje se kretalo od +7 do +10 u završnici prvog kvartala.

U samom finišu Partizan je prišao na -2, pa je Saša Obradović zatražio tajm-aut. Na krilima Zeka Ledeja i Džejmsa Nanelija nastala je sjajna serija gostujućeg sastava.

Prvi period igre završen je rezultatom 22:18.

Pronašao je Partizan prepoznatljiv ritam i daleko bolje startovao u drugoj četvrtini. Igra aktuelnog vicešampiona Admiral bet ABA lige podsetila je na najbolja izdanje iz sezone početkom drugog kvartala.

Aleksa Avramović je sa sedam brzih poena značajno doprineo timskoj realizaciji,a srpski reprezentativac je uneo i dodatnu energiju u ekipu.

Avramović jednostavno nije mogao da se zaustavi. Pogođenom trojkom doneo je crno-belima prvo vođstvo 28:29, da bi ga 12. poenom na susertu povisio na 28:31.

Nije tajm-aut Saše Obradovića mnogo pomogao Monaku.  Prednost Partizana je postepeno rasla. Džejms Naneli je pri rezultatu 30:34 fauliran na šutu sa linije 6,75, a iskusni Amerikanac je realizovao tri slobodna bacanja.

Nizale su se greške na obe strane, ali domaćin je prednjačio u tom parametru.

Smanjio je Braun na -5, ali Aleksa Avramović ništa nije prepuštao slučaju. Ubedljivo najbolje evroligaško poluvreme u karijeri odigrao je iskusni plejmejker. Aleksa je trojkom povisio na 32:40, a već sledeća akcija bila je dovoljna za dvocifreno vođstvo.

Lesor se sjajno našao u reketu. Bil su to laki poeni Francuza protiv bivšeg kluba.

Okobo je pogotkom sa distance smanjio za na poluvremenu konačnih 35:42.

Monako je poenima startovao nakon najduže pauze, ali to je samo dodatno motivisalo goste. Prve poene na susretu upisao je i kapiten crno-belih, Kevin Panter, koji nije bio raspoložen za igru u prvom poluvremenu.

Džejms je bio polovičan sa linije slobodnih bacanja, a to je trojkom za maksimalnih +11 kaznio Panter. Nadovezao se na sjajnu rolu kapitena i Zek Ledej, pa je Monako ušao u ozbiljan problem.

Domaćin nije imao baš nikakvo rešenje da zaustavi raspoložene goste. Ledej je ponetirao za dva pod faulom.

Saša Obradović je vidno razočaran zalaganjem igrača zatražio tajm-aut, a malo je reći da su domaći izgledali nezainteresovano u tim momentima.

Litvanac Motijeunas je prekinuo seriju gostiju nakon promašenog bacanja Ledeja, da bi Dialo trojkom smanjio na -10.

Uprkos činjenici da su izgledali krajnje bezopasno sredinom trećeg kvartala, nekim čudom probudio se domaći tim. Eli Okobo je ponetirao pod faulom, a onda realizovao i slobodno bacanje.

Igralo se na serije u Monaku. Prazan hod Partizana kaznio je nekadašnji as Crvene zvezde, Džejms Lojd. Američki bek i bivši šampion NBA lige sa Torontom pogodio je trojku za 49:53.

Partizan je neočekivano stao.  Prišao je Monako na 51:53, bez Majka Džejmsa na parketu. Avramović za dva, pa potom nova trojka Ledeja, pomogli su Partizanu da vrati skromnih +5.

Arbitri su Motijeunasu dosudili četvrti faul, a siguran sa linije penala još jednom je bio Zek Ledej.

Monako je ponovo ušao u seriju neshvatljivih grešaka što je gostima omogućilo priliku da se odlepe na +9.

Lojd je uz zvuk sirene pogodio pod prekršajem, a potom postigao i treći poen iz jednog poseda. Bio je to četvrti faul Matijasa Lesora.

Treća deonica završena je rezultatom 56:62. 

Na početku odlučujućeg perioda igre prvi je poentirao Partizan, ali Eli Okobo je poentirao sa poludistance pod faulom.

Nastavio je Avramović da dominira u ključnim trenucima. Aleksa je pogodio važnu trojku  za ogromnih +8.

Monako bi povremeno zapretio i prišao na samo pet poena zaostatka,  ali tada bi do izražaja došlo raspoloženje Partizana u šutu za tri poene. Papapetru je pogodio za 62:70.

Nije se ni četvrta deonica razlikovala od ostatka meča. Delovalo je da su gosti bili blizu toga da reše pitanje pobednika, a onda serijom 6:0 Monako prilazi na 68:70.

Hol je faulirao Nanelija, a Džejms je kao i obično tokom karijere realizovao oba bacanja. Ledej je na klupi proveo samo dva minuta za vreme celog meča i ponovo se vratio u igru.

Naneli je iskoristio asistenciju Eksuma i pogodio je za velikih 68:75.

Ponovo serija Monaka sredinom četvrog perioda igre. Okobo je iz prodora smanjio na 73:75. Kevin Panter je potom laktom udario Okoboa u glavu i napravio faul u napadu. Gosti su tada ispunili bonus.

Motiejunas je doneo prvo vođstvo Monaku još od starta druge četvrtine. Litvanac je pogodio trojku za 76:75.

Posle tajm-auta Željka Obradovića vođstvo Partizanu na kratko vraća Lesor. Uzvratio je u sledećem napadu na isti način Majk Džejms.

Ledej je realizovao oba slobodna bacanja. Hol je atraktivnim zakucavanjem vratio vođstvo domaćem sastavu.

Propustio je Monako šansu da uveća prednost, a Zek Ledej je ponovo bio precizan sa linije penala. Novu grešku domaćih, tačnije neshvatljivog poteza Majka Džejmsa, trojkom za pobedu kaznio je Kevin Panter.

Domaći su brzo pogađali u dva navrata, ali najpre je Zek Ledej bio hladan kao šprices sa linije penala, da bi isto učinio Aleksa Avramović.

BONUS VIDEO:

 

4
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter