2
Evroliga

FOTO: STARSPORT

EKSUM NIJE MOGAO SAM: Barselona sedmi put u nizu bolja od Partizana! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 28.03.23 u 22:25

Četvorica dvocifrenih u redovima španskog tima dovoljni za novi trijumf!

Košarkaši Partizana poraženi su od Barselone u 31. kolu Evrolige! Izabranici Željka Obradovića nisu imali odgovor na snažan nalet gostujućeg sastava u drugom poluvremenu, a Dante Eksum uprkos fenomenalnoj igri nije uspeo da kao pobednik izađe iz duela sa raspoloženim triom Barselone Laprovitola-Mirotić-Veseli.

Katalonci su u srpskoj prestonici slavili sa sigurnih 80:89. Imala je Barselona čak 20 timskij asistencija više, a igrač utakmice je bez ikakve dileme Nikolo Laprovitola.

Gosti iz Katalonije su bolje otvorili meč. Mirotić je na niskom postu iskoristio asistenciju Satoranskog i poentirao. Usledila je greška Džejmsa Nanelija koja je na drugoj strani ekspresno kažnjena trojkom Laprovitole.

Argentinac je odlično startovao, pa je nakon poena Madara sa još jednom trojkom povisio na 2:8. Realizovao je Laprovitola i jedno slobodno bacanje, pa je u ranoj fazi susreta došao do sedam poena.

Naneli i Panter su smanjili na -1, ali Jan Veseli se potom upisao u listu strelaca i tako održao prednost gostujućeg sastava.

FOTO: STARSPORT

Razigrao se Kevin Panter, karakterističnim šutevima sa poludistance. Partizan nije pronalazio kvalitetna rešenja u defanzivi, što je češkom tandemu Veseli-Satoranski omogućilo da dođe do lakih poena u dva navrata.

Nakon prvog televizijskog tajm-auta sredinom prve deonice polovičan sa linije penala bio je Matijas Lesor. Laprovitola je nastavio tamo gde je stao pre pauze od 60 sekundi i nastavio da
maksimizira svoj poenterski učinak.

Džejms Naneli je pogodio važan šut iza linije 6,75 i smanjio na -1, ali usledila je brza reakcija i poeni Veselog na drugoj strani.

Laprovitola je brzo ostvario dvocifren učinak, a prvim poenima Nikole Kalinića prednost Barselone je porasla.

Prva deonica završena je rezultatom 21:25 u korist gostujućeg tima.

Drugi kvartal počeo je trojkom Alena Smailagića. Jokubaitis je uzvratio preciznim izvođenjem slobodnih bacanja, ali domaćin je već u narednom napadu trojkom Dantea Eksuma stigao do izjednačenja (27:27). Australijanac večeras po drugi put igra protiv bivšeg kluba.

‘Eksplodirala’ je Štark Arena posle prvog vođstva crno-belih. Najpre je Eksum pogodio ekstremno težak šut levom rukom iz okreta sa kapice reketa, da bi Partizan otišao na maksimalnih +5 novom trojkom istog igrača. Osam poena je vezao nekadašnji peti pik na NBA draftu i na buran način proslavio vođstvo svog tima.

Nakon tajm-auta koji je zatražio Šarunas Jasikevičijus, Kalinić je sjajno navukao dva čuvara na sebe i proigrao Majka Tobija, a reprezentativac Slovenije je pogodio za tri poena.

Eksum jednostavno nije mogao da se zaustavi u tim momentima. Australijanac je postao dvocifren nakon što je nadmudrio Higinsa i ponetirao posle igre leđima. Očigledno je Dante bio motivisan protiv Barselone koja ga nije zadržala i ove sezone, kako je očekivano.

Kalinić, koji je uvredama sa tribina dočekan kao bivši član Crvene zvezde, pogodio je oba slobodna bacanja.

Barselona je prestala da igra košarku u drugoj deonici, a kvalitetna defanziva crno-belih je u velikoj meri zaslužna za to.

Jasikevičijus je doslovno zaboravio na Laprovitolu, Satoranskog i Veselog u drugom periodu igre, uprkos činjenici da su bili najbolji akteri u prvoj četvrtini.

Najpre je Ledej vezao četiri poena, da bi Lesor povisio na 40:32.

Čim je ušao u igru Veseli je ponetirao i smanjio na 40:34. Lesor je napravio u najmanju ruku nepotreban faul i omogućio Mirotiću da sa linije penala dođe do lakih poena.

Katalonci su se odmah razigrali ulaskom vodećih igrača. Bio je to još jedan primer koliko uprava kluba ima strpljenja za prilično loše odluke litvanskog stručnjaka tokom cele sezone.

Sjajni Madar je povisio na +6, ali je Laprovitola smanjio na 42:39.

Prišla je Barsa na -1, ali Kevin Panter je poentirao za dva pod faulom. Američki bek je potom realizovao slobodno bacanje. Spremili su gosti sjajnu akciju i pogodili trojku za 45:44.

Prvi poeni nakon najduže pauze delo su gostujućeg sastava, preciznije Jana Veselog. Snažno zakucavanje centra samo je pokrenulo seriju Barselone. Aleks Abrines je u dva napada vezao pet poena i odveo goste na 45:51.

Panter je smanjio na -4 posle tajm-auta Obradovića, ali Satoranski je odmah pogodio trojku. Mirotić je polovičnim učinkom sa linije penala povećao na 47:55, ali odmah je Partizan pogodio za dva. Smailagić je poentirao nakon ofanzivnog skoka.

Barselona je nastavila u istom ritmu. Iz tranzicije je Mirotić povisio na velikih +10. Domaćin nije mogao da se sastavi u tim momentima. Avramović je napravio katastrofalan prekršaj na šutu za tri poena, a Laprovitola je realizovao dva od tri penala.

Prosto je neverovatno da su crno-beli za skoro osam minuta igre postigli samo četiri poena. Očajnu seriju nerealizovanih napada prekinuo je Kevin Panter. Eksum je realizovao dva bacanja i smanjio na -8.

Ponovo se razgirao Australijanac, a treća deonica je završena pri rezultatu 58:66.

Odlučujući period igre otvoren je ukradenom loptom i poenima Alekse Avramovića. Ponovo je Barsa stala, a Partizan je to znao da iskoristi. Panter je zbog tehničke Mirotiću pogodio bacanje, a Eksum je poentirao za 63:66.

Jasikevečijus je tražio tajm-aut i prijala je pauza gostima. Dalekometnu trojku ubacio je as španskog tima.

Jan Veseli je zakucao za +8, ali je Dante Eksum ponovo sa pet vezanih poena vratio Partizan u igru. Sam je Australijanac parirao gostima i tako vratio nadu vatrenim pristalicama.

Nastavila je Barselona da šutira za tri poena na magičan način. Tako visoki procenti su zadavali neverovatne probleme domaćinu. Laprovitola je preko ruke pogodio iz ogromne udaljenosti, a potom je Mirotić ‘iz odbojke’ povisio na 70:78.

Eksum je na sve načine pokušavao da vrati ekipu u meč, ali nije imao snage da se sam bori protiv sjajne Barselone. Polovičnim učinkom sa linije penala, omogućio je gostima da već u narednoj ofanzivi trojkom Satoranskog odu na +10. Već tada je bilo jasno da će Barselona upisati pobedu na vrućem gostovanju u Beogradu. Gosti su do kraja na rutinski način sačuvali prednost.

Najefikasniji igrač u redovima pobedničkog sastava bio je fenomenalni Laprovitola. Argentinac je ostvario učinak od 25 postignutih poena i čak sedam uspešnih dodavanja. Pratio ga je Nikola Mirotić sa 19 poena, osam skokova i jednom asistencijom. Jan Veseli je ispratio sjajni tandem i dodao 14 poena, šest skokova i četiri uspešna dodavanja.

Partizan je na drugoj strani predvodio Dante Eksum. Nezaustavljivi, iako primetno umorni Australijanac, ubacio je 24 poena. Vredi pomenuti i Kevina Pantera, koji je postigao 16 poena.

BONUS VIDEO:

0
1

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter