0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

NEVEROVATNA ČETVRTA DEONICA I PREOKRET PARTIZANA: Panter presudio dvostrukom uzastopnom šampionu Evrope! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 16.03.23 u 20:23

Zlata vredan trijumf u borbi za plasman među osam najboljih!

Košarkaši Partizana napravili su veliki korak ka željenom cilju! Izabranici Željka Obradovića režirali su nestvaran preokret u Istanbulu i nadigrali dvostrukog uzastopnog evropskog šampiona, ekipu Anadolu Efesa. Crno-beli su u Turskoj, u okviru 29. kola Evrolige, slavili sa ubedljivih 84:97.

Ovo je 16. pobeda za beogradski tim na evropskoj smotri i vrlo važna uoči pet odlučujućih mečeva koji im predstoje u borbi za plasman u plej-of.

FOTO: STARSPORT

Odličan start domaće ekipe, koja je bila motivisana nakon velike pobede u prošlom kolu protiv Reala. Tri trojke su pogodili u uvodnih 4 minuta, dve Elajdža Brajant i onda Vil Klajburn sa ubedljivo vođstvo, 13:4. Morao je Željko Obradović da reaguje tajm-autom.

Novu trojku za Efes je pogodio Vasilije Micić za 22:6, a onda Dante Egzum izmišlja poene za svoj tim i ubacuje dodatno slobodno bacanje, 22:9.

Na kraju prve četvrtine Partizan gubi 23:11.

Sjajno otvaranje druge četvrtine Ledeja, koji vezuje 6 poena i vraća Partizan 23:17. Potom sjajna akcija Egzuma koji je nabacio alej-up za snažno zakucavanje Matijasa Lesora i „crno-beli“ stižu na poen zaostatka, 25:24. Serija 18:3 za gostujuću ekipu.

Nastavlja Ledej da muči Mbaja koji ima već tri faula. Ledej je prvi dvocifreni u redovima gostiju sa 10 poena. Nakon prve trojke Partizana koju je pogodio Džejms Naneli i slobodnjaka Zeka Ledeja, „crno-beli“ prvi put stižu do vođstva, 30:31.

Nastavljaju igrači Efesa da gube lopte i sada to lakim poenima kažnjavaju Aleksa Avramović i Kevin Panter za 35:39.

Rezultat na poluvremenu je 37:39, Veliki povratak Partizana, nakon što su gubili 23:6 na startu meča.

Drugi deo susreta otvoren je trojkom gostujućeg sastava. Mrežicu na obruču koji čuvaju igrači u plavim dresovima ‘poceo’ je Džejms Naneli.

Nastavio je Efes sa promašajima i greškama na obe strane terena, pa su crno-beli povisili na +7 već posle dva minuta borbe u nastavku.

Vil Klajburn je iz ugla uzvratio trojkom. Amerikanac je potom pokupio promašaj Zeka Ledeja i pokrenuo brz napad, koji je završen pogotkom Brajanta sa linije 6,75. Efes je prišao na -1, a Obradović je reagovao tajm-autom.

Kratka pauza za dogovor je urodila plodom, pošto je Naneli odmah pogodio trojku preko Klajburna. Stiče se utisak da su oba sastava uhvatila ritam u tim momentima. Efes je na drugoj strani poentirao preko Brajanta, koji je demonstrirao odličnu leđnu tehniku.

Vasilije Micić je pogotkom za tri poena poena podigao dvoranu na noge, da bi već samo nekoliko sekundi kasnije proigrao Klajburna koji atraktivnim zakucavanjem donosi +3 Efesu.

U trenucima kada je delovalo da domaćin preuzima inicijativu Partizan se u vođstvo vratio zahvaljujući Aleksi Avramoviću. Reprezentativac Srbije je sa dve pogođene trojke rezultatsku neizvesnost doveo gotovo do maksimuma.

Fantastični trojku za 60:58 pogodio je na isteku napada Vil Klajburn.

Treća deonica završena je rezultatom 64:63.

Serijom 0:4 beogradski sastav je otvorio odlučujući kvartal igre. Najpre je Avramović realizovao slobodna bacanja, da bi Uroš Trifunović iz kontre došao do lakih poena.

Seriju je sa popularnih ‘2+1’ prekinuo nekadašnji MVP Evrolige, Vasilije Micić.

Loš napad Partizana dalekometnom trojkom na drugoj strani vratio je razigrani Vil Klajburn.

Konstantno su se timovi smenjivali u vođstvu, a potom je usledila neverovatna serija crno-belih od 0:6. Kevin Panter i Džejms Naneli su vezali dve trojke i doneli prednost od 72:77. Ergin Ataman je odmah zatražio tajm-aut.

Nije pauza mnogo pobegla Efesu jer je iz gotovo nemoguće situacije Panter pogodio za ogromnih +7, da bi zbog tehničke greške domačih povisio na 72:80.

Raspala se igra domaćeg sastava sredinom četvrtog kvartala. Srljao je domaćim iz napada u napad, dok je sjajni Partizan koračao ka jednoj od najvažnijih pobeda u sezoni.

Faul u napadu Tibora Plajsa omogućio je crno-belima da odu na maksimalnih +13. Već tada je bilo jasno da su izabranici trenera Obradović na korak od velikog podviga.

Panter je jednostavno plesao po terenu i koristio je kapiten beogradskog tima činjenicu da domaćinu ništa ne polazi od ruke.

Bilo kakav odgovor na seriju od 0:16 nije bio adekvatan da spreči crno-bele. Na rutinski način srpski klub je sačuvao vođstvo i zabeležio zlata vrednu pobedu.

Najefikasniji igrač u redovima pobedničkog sastava bio je Kevin Panter. Američki bek je ubacio 19 poena, uz tri skoka i jednu asistenciju. Pratio ga je sjajni Matijas Lesor sa 17, dok su Ledej i Naneli dodali po 16, a Avramović 14 poena.

Klajburn se u turskom sastavu istakao sa 22 poena, osam skokova i dva uspešna dodavanja.

BONUS VIDEO:

6
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter