0
Fudbal

FOTO: twitter/@FIFAWorldCup

POZNATI SVI DETALJI SVETSKOG PRVENSTVA 2026: FIFA objavila broj učesnika po kontinentima i veliki broj promena!

Objavljeno: 14.03.23 u 13:45

Konačno su poznati svi detalji predstojećeg Svetskog prvenstva koji će se održati 2026. godine

Kako javlja poznati sajt „Atletik„, svetska fudbalska organizacija (FIFA) objavila je veliki broj promena, koji se tiču: formata, broja reprezentacija, utakmica i sličnih stvari.

Za početak, domaćini Svetskog prvenstva biće tri zemlje: Amerika, Kanada i Meksiko. Ovo će biti prvi put da čak tri različite zemlje budu domaćini najveće fudbalske smotre. Do sada smo uvek imali jednog organizatora, osim 2002. kada su to bili Japan i Južna Koreja.

Za razliku od ranijih prvenstava, gde je bilo 32 reprezentacije, na ovom SP-u će učestvovati čak 48. One će biti raspoređene u 12 grupa po 4 ekipe a dalje idu po dve prvoplasirane reprezentacije i 8 najboljih trećeplasiranih.

Zbog većeg broja reprezentacija, imaćemo i dosta više utakmica. Do sada se igralo 64 meča a sada će to biti 40 više odnosno 104.

 

 

Kada pričamo u dodatnim učesnicima po kontinentu to izgledao ovako:

Afrika dobija četiri nova mesta, Evropa i Azija po tri, Severna i Južna Amerika po dva, a Pacifik jedno. Preostali, 16. učesnik rešavaće se u interkontinentalnom baražu.

To znači da će Evropa imati 16 selekcija, Afrika 9, Azija 8, Južna Amerika 6, Severna Amerika 3+3 (domaćini) a Okeanija 1. Preostala 2 će svoje mesto izboriti  kroz plej-of.

Ono što navijače Srbije najviše zanima jesu kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Ukupno 55 država će biti raspoređeno u 12 grupa po 4 ili 5 timova. Direktno očešće obezbediće pobednici grupa dok će ostalih 4 ekipa svoje mesto morati da zarade kroz plej-of.

Kvalifikacije startuju u martu 2025.

 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter