0
Niže lige

FOTO: STARSPORT

BORČANI VREDNO RADE ZA BOLJU BUDUĆNOST: Najmlađi trener u Srpskoj ligi i vera u omladinski pogon kao recept za lepše dane! (FOTO)

Objavljeno: 05.03.23 u 12:18

‘Promociju dece iz naše škole fudbala smatramo velikim uspehom!’

Samo kratak osvrt na istoriju, te činjenica da izmamljuje osmehe na lica Borčana od 1937. godine, dovoljno govori o veličini i tradiciji borčanskog BSK-a. 

Trijumf na prvoj utakmici, pre 86 godina protiv Bačkog Petrovog Sela, nagovestio je mnoštvo uspeha i pobeda u budućnosti.

Uspon BSK-a pratile su brojne oscilacije, a tribine Vizelj parka svedok su svih onih srećnih, ali i teških trenutaka zbog kojih fudbal i nosi ‘titulu’ najbitnije sporedne stvari u životu. Imajući u vidu sva zbivanja koja ga pomno prate, fudbal zapravo jeste metafora života.

Nakon superligaških dana i najboljih rezultata u klupskoj istoriji, BSK je napustio elitu i postepeno se preselio u treći rang takmičenja, Srpsku ligu – Beograd. Došlo je vreme za novi abzac. Baš tako i beše. Iako poznat po fantastičnoj omladinskoj školi, BSK nikada odlučnije nije dao priliku svojoj deci da zasijaju u punom sjaju.

Došlo je do jasne abalijencije mesta u timu onima od kojih se očekuje da ispišu nove odeljke istorije i onima čije vreme tek dolazi. U Borči veruju da se među njihovim đacima nalaze nove zvezde poput Stefana Savića, Asmira Kajevića ili Luke Gojkovića.

Uočljive promene na terenu nisu slučajnost, svedoci smo potpune evolucije fudbala u godinama iza nas. Proces promene i razvijanja ‘izbacio’ je novi talas trenerske škole, koji pored neospornog fudbalaskog znanja oslikava i daleko viši nivo obrazovanja.

BSK je prepoznao momenat i stručni štab osvežio najmlađim trenerom u čitavom takmičenju. Za redakciju HotSporta govorio je pomoćnik šefa struke borčanskog BSK-a, Vojislav Ćurić, rođen 1999. godine. Nakon rada u mlađim kategorijama Ćurić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Stanislava Zvezdića i priključio se seniorskom timu.

FOTO: TV Arena Sport/ printscreen

VĆ: Imponuje mi taj podatak. Završavam u ovom momentu trenerske licence. Branim se obrazovanjem, smatram da je od krucijalnog značaja. Trenutno završavam fakultet, ostao mi je još samo diplomski ispit. Tek kada malo sazriš shvatiš koliko su zapravo vredni saveti profesora, koji bez ikakve dileme svoj posao na DIF-u obavljaju na najvišem mogućem nivou. Smatram da kolege prepoznaju moju ambicioznost i mladost, pa da samim tim cene trud koji ulažem kako bi svakodnevno napredovao. Neobično zvuči kada je većina igrača starija od vas, ali nikada nisam imao probleme sa tim. Izgradili smo jedan i više nego korektan odnos, koji svakodnevno negujemo. Zadovoljan sam učinjenim za sada i verujem da sam na ispravnom putu – kazao je Ćurić na startu razgovora, a onda se osvrnuo na kratak istorijat bavljenja atraktivnim poslom.

VĆ: Upisao sam Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja. Opredelio za smer ‘fudbal’. Ceo život sam trenirao fudbal i to je bio sasvim logičan potez. Tamo sam upoznao sjajne profesore, koji su me usmerili na pravi put. Morao bih da izdvojim Lazara Tomića koji mi je mnogo pomogao, priključio me školi fudbala ‘DIF‘ u kojoj sam proveo tri godine. Stekao sam veliko znanje i iskustvo, kako na fudbalskom, tako na životnom i obrazovnom planu. Danas su mi od velikog značaja kodeksi ponašanja koje sam upravo tamo naučio. Put me je potom doveo u BSK, baš tamo gde sam načinio i prve igračke korake. Prošao sam omladinske selekcije na ‘Vizelj parku‘ i vratio se među svoje ljude. Radio sam u gotovo svim mlađim selekcijama, da bi me tokom proteklog leta šef stručnog štaba, Stanislav Zvezdić, pozvao da se priključim radu prvog tima. Dugujem mu veliko zahvalnost. Uloga pomoćnika je prilika za sticanje iskustva, veliki izazov, ali i pozicija koja sa sobom nosi određenu dozu odgovornosti.

Mladi stručnjak smatra da gotovo svakodnevne transformacije u fudbalu iziskuju značajnu posvećenost i potrebu za konstantnim učenjem i obrazovanjem.

VĆ: Stalno potenciram na tome i ne odričem se mišljenja. Obrazovanje u ovoj profesiji pruža mnogo. Veoma je važno da se mladi treneri u kontinuitetu usavršavaju. Posao fudbalskog trenera je sve kompleksniji i kompleksniji. Svedoci smo pojave novih tehnologija, načina skautinga, vrlo složenih analiza. Svima je jasno da u fudbalu nema tajni, a da bi bili zadovoljni igrom i rezultatima, moramo uložiti svoj maksimum u pripremi treninga i mečeva. Svestan sam da bez rada nema uspeha i zahvalan sam na prilici koju imam. Detalji su neretko presudni, bili oni tehničko-taktički ili psihološki. Smirenost, snaga svlačionice, dobri međuljudski odnosi i mentalna priprema, sve su to faktori koji oslikavaju one uspešne u ovom poslu.

Ideja sportskog sektora na startu sezone bila je i više nego jasna – apsolutno poverenje mladim igračima. BSK je pružao odlične partije, ali nije mogao da izbegne sudbinu neiuskusnih timova, pa su želejni rezultati neretko izostali. Zimski prelazni rok je doneo spoj mladosti i iskustva, a da li je to recept za uspeh, videćemo u nastavku sezone.

VĆ: Startovali smo sezonu sa jednom mladom ekipom. Šef stručnog štaba, Stanislav Zvezdić, odlučio je da pruži šansu mnoštvu talenata iz našeg omladinskog pogona. Smatram da je to retkost, pogotovo kada se u obzir uzme naš rang takmičenja. Kao i sve u životu, polusezonu je obeležio određen broj uspona i padova. Pojačanja su bila neophodna, pa su u januaru u Borču stigli provereni i iskusni pojedinci. Verujem da će oni doneti kvalitet i usaditi sigurnost u naše redove – ističe Ćurić koji poručuje da su opstanak u trećem rangu takmičenja i borba za trofej u Kupu Beograda osnovni ciljevi do kraja aktuelne sezone:

VĆ: Plasirali smo se u polufinale Kupa Beograda. Čvrsto verujemo u uspeh, idemo korak po korak. Najpre da izborimo finale, a potom želje i volje u borbi za pehar neće nedostajati. U polufinalu nas očekuje odmeravanje snaga sa Zemunom, drugoplasiranim timom u našem prvenstvu. Kada je reč o šampionatu, cilj je da što pre obezbedimo opstanak i pozicioniramo se što je bolje moguće. Takođe, klub kontinuirano radi na stvaranju igrača i kao veliki uspeh doživljavamo promociju mladih fudbalera iz Borče. Danas i najveći klubovi u Srbiji (Crvena zvezda i Partizan) imaju probleme sa promocijom igrača, a tek mi u nižim rangovima nadmetanja… Dosta mladih igrača u BSK-u dobija priliku i to je ono na šta smo ponosni. Na treninzima prvog tima se radi zaista kvalitetno. Nekolicina igrača je nastupala u daleko ozbiljnijim ligama, neki su dospeli do Mozzart bet Superlige Srbije, neki do Prve lige… Zajedničko im je mišljenje da metode rada u Borči prevazilaze rang upravo Prve lige.

FOTO: HOTSPORT

Infrastruktura kluba zaista ostavlja snažan utisak, bazirajući se na uslove u kojima Borčani rade, a imajući u vidu rang u kojem se takmiče.

VĆ: Borča je nekadašnji član elitnog ranga u našoj zemlji. Uslovi su u rangu superligaškog vrha. Retko ko može da se pohvali kompleksom od pet terena, teretanom, salom, hotelom, restoranom… Svi uslovi koji su potrebni jednom klubu postoje u Borči. Kristalno je jasno da Borčani vole svoj klub, najlepše je kada im se pridruže deca iz kluba. Tada šaljemo jednu divnu sliku celoj Srbiji. Bude tu zastava i bubnjeva, a daleko je lepše igrati u takvoj, pravoj fudbalskoj atmosferi. Sjajno je kada vidimo koliko podršku dobijaju OFK Beograd i Zemun, a onda se još više obradujemo dolasku naših pristalica

Uz podsetnik na slavne prethodnike i želju da BSK što pre vidi u elitnom društvu, Ćurić veruje da će njihova škola proizvesti još mnogo budućih zvezda i predstavnika najveće smotre srpskog fudbala.

VĆ: Leva obala je rodila mnogo sportista, bivših i sadašnjih. Jasno je da imamo talentovanu decu i svi se nadamo istom – nastavku uspešne tradicije. Slobodan sam u tvrdnji da je ogromna doza pažnje posvećena isključivo radu sa mlađim selekcijama. Svako ko pokaže fudbalske sposobnosti i kvalitete, vrlo lako radom i trudom, može da zasluži mesto u seniorskom timu. BSK je osnovan 1937. godine. Već taj podatak dovoljno govori o tradiciji kluba. Mnoštvo poznatih igrača je stasalo u Borči… Po svim karakteristikama, uslovima i mogućnostima, nameće se zaključak da BSK zaslužuje mesto u eliti. Nadam se da će uskoro Borčani ponovo uživati i biti odlični domaćini najboljim srpskim klubovima – konstatovao je Vojislav Ćurić u razgovoru za HotSport.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bsk Bsk Bsk (@bskborca)

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter