3
Evroliga

FOTO: STARSPORT

PARNI VALJAK SAMLEO ALBATROSE: Treća četvrtina iz snova, Partizan slavio na krilima Alekse Avramovića! (FOTO)

Objavljeno: 02.03.23 u 22:59

Ubedljiv trijumf vicešampiona ABA lige!

Završnica regularnog dela sezone u elitnom košarkaškom takmičenju na Starom kontinentu nikada nije izgledala uzbudljivije. Ekipe raspoređene od 6. do 13. mesta na osnovu dosadašnjih ostvarenih rezultata u borbi su za plasman u plej-of.

U okviru 26. kola Evrolige košarkaši Partizana ugostili su berlinsku Albu i slavio sa ubedljivih 88:74.

Crno-beli su jednostavno ‘eksplodirali u trećoj četvrini, koju u svoju korist rešili sa nestvarnih 35:9, te tako u potpunosti razbili rivala iz nemačke prestonice.

Gosti su prvi poentirali, ali nakon odlične reakcije u defanzivi i brze tranzicije u strelce se ubrzo upisao Jam Madar.

Iskusno je već u narednom napadu Luk Sikma poentirao iz reketa i vratio Nemce u vođstvo. Usledilo je nekoliko promašaja na obe strane, da bi Alba poentirala preko Olindea.

Raspucala su se oba tim u tom momentu. Najpre je Panter pogodio za tri poena, da bi na drugoj strani identično uzvratio Lo.

U izuteno brzom ritmu igralo se na početku odmeravanja snaga. Obe ekipe su ove sezone prepoznatljive po velikom broju poena koje postižu, sa važnom činjenicom da crno-beli nižu daleko kvalitetnije rezultate u odnosu na rivala.

Albi očigledno odgovara da igra bez pritiska, s obzirom da su šanse za plej-of uveliko izgubljene. Matisek je trojkom povisio na 5:12. Partizan se mučio u ofazivi i retko je ove takmičarske godine viđena nemoć izabranika Željka Obradovića u napadu. Nervoza je bila i više nego primetna u redovima domaćeg tima.

Obradović je bio primoran da zatraži tajm-aut imajući u vidu stanje na terenu i činjenicu da su domaći postigli pet poena za skoro sedam minuta igre.

Pauza je urodila plodom i poentirali su crno-beli već u narednom napadu preko Janisa Papapetrua. Grk je realizovao zicer, usledila je odlična odbrana i kontra nakon koje je Lesor izborio dva slobodna bacanja. Francuz je podsetio na dane kada se mučio sa linije penala i promašio je oba.

Primakli su se domaći na -3, ali odmah je usledila reakcija nemačkog sastava.

Razigrao se Partizan, a Alba nije znala da iskoriste loše minute protivnika. Eksum je uneo energiju sa četiri vezana poena i asistencojom za Lesora.

Papapetru je ostao sam na šutu za tri poena i po ko zna koji put dokazao da je pravi oportunista na terenu.

Prva deonica je završena rezultatom 20:19, jer je Timan pogodio za tru uz zvuk sirene.

Berlinski tim je nekontrolisano gubio lopte na početku meča. Već na startu drugog kvartala Alba je bila na korak od dvocifrenog broja grešaka.

Lesor je nastavio da se muči sa linije za slobodna bacanja, jer je i drugom prilikom bio neprecizan u oba navrata (0 od 4).

Bez obzira na ogroman broj grešaka i očajnih odluka Nemci su ponovo iskoristili priliku i odlepili se na 20:24 poenima Vecela i Timana.

Već drugi put je Obradović morao da zatraži tajm-aut! Naneli je neprepoznatljivo promašio iz otvorene situacije, a potom je mladi Tristan Vukčević bez ikakve potrebe igru pauzirao faulom.

Timan je prodorom izborio dva slobodna bacanja, koja je realizovao bez problema.

Ponovo je Partizan tri minuta čekao na prve poene, ali se serijom od 5:0 u potpunosti vratio u igru. Trener Albe je napravio krajnje čudnu odluku pre toga, jer je izbacio čak tri pojedinca koja su kreirala prednost njegovog tima.

Aleksa Avramović je nosio crno-bele u tim momentima, a gosti su koliko-toliko parirali.

Revolveraški obračun u šutu za tri poena posmatrala je publika u ‘Štark Areni’, a ekipe su se konstantno smenjivale u vođstvu.

Blistava partija u nacionalnom timu očigledno je ulila dodatno samopuzdanje i pomogla Avramoviću da podigne nivo igre. Svih 11 poena Partizana za šest minuta igre u drugoj četvrtini delo su upravo iskusnog beka.

Eksum je probio led i ponetirao za -1, ali odmah je Smit uzvratio trojkom. Reprezentativac Hrvatske, najbolji strelac plavo-žutih, tada se ujedno i upisao u strelce.

Prazan hod je prouzrokovao tada već čest splet okolnostim, tajm-aut domaćeg sastava.

Izuzetno ljut bio je Obradović na svoje pulene, jer su lošom igrom dozvolili gostima da se odvoje na velikih +7. Koumađe je najpre poentirao na elegantan način iz teške pozicije, potom je Jonas Matisek pogodio drugu trojku.

FOTO: STARSPORT

Jam Madar je sa dva slobodna bacanja prekinuo seriju protivnika. Izraelac je bio smiren u važnom momentu, da bi na -3 već u narednoj akciji smanjio domaći sastav. Bilo je to veoma aktraktivno zakucavanje Zeka Ledeja!

Domaćin je imao sreće jer sudijska trojka nije videla čist prekršaj nad organizatorom igre Albe, pa je Madar ponovo gađao sa penala.

Prvo poluvreme završeno je rezultatom 42:44 u korist gostujućeg tima.

Partizan je odmah anulirao vođstvo Nemaca trojkom na startu trečeg kvartala. Smailagić se tako upisao u strelce, a potom je Ledej šutirao bez greške sa linije penala.

Nemački sastav je pogubljeno izašao na teren posle najduže pauze. Podsetili su žuti na najlošije momenete iz prvog poluvremena, kada su u nekontrolisano gubili lopte u prilično čistim situacijama.

Dugo se čekalo na poena, a igra je usporena i zbog prekida za vreme kojeg su arbitri većali kome će dodeliti loptu.

Sve je prekinuto novim pogotkom za tri poena Partizana, a potom je viđena erupcija oduševljenja u dvorani. Avramović je jednostavno namestio ruku i nije želeo da stane.

Značajno ozbiljnije izgledao je Partizan u oba pravca igre u trećem kvartalu, nego što je to bio slučaj sa prva dva dela borbe.

Drugu trojku pogodio je Smailagić, gosti su odmah uzvratili pogotkom za dva poena. Sve je polazilo za rukom domaćinu u trećoj deonici, pa je Danilo Anđušić povisio na maksimalnih +10.

Ponetirala je Alba, ali arbitri su poništili poene Nemaca zbog greške u koracima. Na drugoj strani crno-beli nisu kalkulisali i nakon faula Olindea Lesor je pogodio za velikih 58:46.

Prednost Partizana je samo rasla iz napada u napad, dok su gosti očajno izgledali na terenu. Crno-beli su dostigli velikih +24, na šta Nemci nisu imali adekvatan odgovor.

Avramović je zaista bio nezaustavljiv, a saigrači su mu pružili podršku na pravi način.

Treća deonica završena je rezultatom 77:53, a gosti su postigli samo devet poena za 10 minuta.

Alba se koliko, toliko konsolidovala na startu odlučujućeg perioda igre, ali bilo je i više nego jasno ko će slaviti pobedu u Beogradu.

Prišli su Nemci na 80:63, kada je Luk Sikma realizovao oba slobodna bacanja. Ritam meča je dosta opao, jer je domaćin tražio način da rutinski privede meč kraju.

FOTO: STARSPORT

Veliki broj prekršaja za jako kratko vreme napravio je Partizan, a gosti su znali da korist bonus.

Procida je smanjio na -14, a Eksum je izblokirao Sikmu i sprečio ga da eventualno uvede meč u nešto neizvesniju završnicu.

Popularni Albatrosi su imali nekoliko prilika za da smanje zaostatak crno-belima, ali šut je stao u potpunosti. Ipak, Procida je pogodio za 80:68, a potom je preciznim šutem sa linije slobodnih bacanja smanjio na -10.

Koumađe je promašio dva sloodna bacanja i tako i definitivno ugasio sve nade Albe za eventualni preokret. Panter je povisio na +16 i sve je bilo rešeno na dva i po minuta do kraja. Meč je završen rezultatom 88:74.

Najefikasniji igrač u redovima crno-belih bio je Aleksa Avramović sa učinkom od 19 poena i dve asistencije. Pratio ga je Kevin Panter sa 16 poena.

4
0

3 Komentara

  1. Free Faku! Ha ha ha . Kud mu ne dozvoliše ranije da zaigra? Sada je preostalo samo da Imperator proda elektroprivredu i dovede Embida i Irvinga, možda onda i pobede nekoga Cigani.

    1
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter