0
Košarka

FOTO: STARSPORT

PEŠIĆ ISKRENO: ‘Ključ uspeha je odbrana, a mi mnogo gledamo NBA! Ne razumem pitanja o Teodosiću, niko nije precrtan!’ (FOTO)

Objavljeno: 27.02.23 u 23:18

Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvo!

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Velike Britanije u poslednjem kolu grupe I kvalifikacija za odlazak na Mundobasket.

Orlovi su briljirali u drugom poluvremenu, pokazali kvalitet i opravdali epitet aspolutnog favorita. Pobedom u krcatoj hali ‘Aleksandar Nikolić’, rezultatom 101:83, ostvaren je plasman na Svetsko prvenstvo koje je na programu od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Indoneziji i Japanu.

FOTO: STARSPORT

Po završetku utakmice oglasio se selektor našeg nacionalnog tima, Svetislav Pešić.

-Izborili smo plasman na Svetsko prvenstvo. Znali smo da ne postoje utakmice koje su dobijene pre početka. Cilj je bio da odigramo agresivno u odbrani, da iz odbrane stignemo do samopouzdanja za igru u napadu. Imali smo visoke procente šuta za dva i tri poena, ali je problem naš mentalitet. Mnogo gledamo NBA ligu. Iz nje možete mnogo da naučite, ali morate da budete inteligentni i da shvatite šta vi možete, a šta ne možete da uradite. Stara Jugoslavija je stizala do velikih uspeha zahvaljujući odbrani i zahvaljujući potencijalu u napadu. Ključ uspeha u svim utakmicama je odbrana, napad dolazi kao nadogradnja dobre odbrane – kazao je iskusni stručnjak i dodao:

-Mi trenutno nemamo ni na jednoj poziciji previse igrača, naprotiv. Broj vrhunski igrača se značajno smanjio. Ono što nam može pomoći da budemo konkurentni na Svetskom prvenstvu je odnos prema odbrani. Ne želim da pravim trenersku kliniku od pres konferencije, ali je svima jasno da nekada možete da dobijete igrom u napadu, ali je odbrana krucijalni faktor na putu ka uspehu kojem težimo.

Potrebe za pitanjima u tim momentima nije bilo.

-Razlika u kvalitetu na reprezentativnom nivou je drastično smanjena, a samim tim, moramo mnogo da radimo, ako želimo, a želimo da ostanemo u vrhu. Odmah moram da naglasim da na velikom takmičenju nemamo nikakve šanse da stignemo do vrhunskog rezultata, ako odbranu ne budemo igrali na visokom nivou. Najbolji primer za nevedeno je poraz od Italije, koji je ocenjen katastrofom, a objektivno nije to bio. Izgubili smo od košarkaške nacije, a da smo malo bolje igrali u odbrani, sve bi moglo da bude drugačije – istakao je Pešić i nastavio:

-Imali smo veliku podršku navijača. Ne kao što je to slučaj kada igraju Zvezda ili Partizan, ali su momci dobili energiju sa tribina, dobili su na samopouzdanju, a zatim su agresivnom odbranom stigli do lakih poena, razlike, koja nas je na kraju odvela na Mundobasket. Odbrana je znanje, odbrana je ključ uspeha, a za vrhunsku odbranu, a samim tim i vrhunske odbrane nema ni vrhunskih rezultata. Bez odbrane, možemo da se slikamo na Svetskom prvenstvu. Mi nemamo kontinuitet rada. Kroz reprezentaciju je prošlo više od četrdeset igrača, ali mi nemamo prepoznatljiv stil, koji moramo da gradimo. Sistem takmičenja, kakav jeste, donosi do neprijatnih stvari. Najbolji primer za navedeno je Argentina, koja je u kvalitetnom sastavu, sa momcima iz Evrolige, ostala bez plasmana na Mundobasket. To je pokazatelj da nije dovoljno imati najbolje igrače u timu, nego da morate da imate sistem i uigranu ekipu.

Selektor je odgovorio na pitanje  kada počinju pripreme i koji su krajnji dometi Srbije na Mundobasketu.

-Videli smo četrdeset igrača na delu, a pripreme počinje već sutra. Napravićemo plan rada, videti na koga možemo da računa na Svetskom prvenstvu, a na koga ne. Imamo već pozive za pripremne turnire i utakmice. Na osnovu sporazuma između NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme tridesetak dana pre Mundobasketa. Ne znamo dokle će stići Jokić i Bogdanović, Evroliga ulazi u završnicu… Staro je pravilo da loše pripreme donose loše rezultate, naš cilj je da se dobro pripremimo. Šta je cilj? Pobediti svaku utakmicu, ako je to moguće. Objektivno, osnovni cilj je plasman na Olimpijske igre, sve preko toga, biće podvig, posle kojeg ćemo se ljubiti u usta ako treba.

Prisutne novinare je zanimalo da li Miloš Teodosić može da konkuriše za mesto u timu.

-Niko nije obrisan i precrtan sa spiska. Zaista ne razumem ovakva pitanja, s obzirom da je mnogo toga na ovu temu rečeno i napisano, ali dobro – zaključio je Pešić.

 

 

 

 

4
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter