0
Niže lige

FOTO: Privatna arhiva

SPORTSKO UDRUŽENJE ‘DELKE FUDBAL’: Rad u interesu sporta i omladine! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 16.02.23 u 16:15

Sve što je radio u životu Miodrag Delke Delić je radio posvećeno, u skladu sa vaspitanjem i navikama. Nekada je vredelo, češće nije, ali se trudio da pruži sebe bez ostatka, kako ne bi sebi zamerio ništa. Žiovt mu je obeležio fudbal, od utakmica Mačve na koje je dolazio stopiranjem od rodnih Badovinaca do Šapca, do karijere isprepletane sa vojnim pozivom gde je otadžbini služio kao graničar, najpre onoj sa Rumunijom, a kasnije na Kosovu i Metohiji, na tromeđi sa Albanijom, u najteže vreme.

Poziv graničara se urezao u srce, verovatno jer je spajao hrabrost, odlučnost, disciplinu, uz ljubav prema pozivu, nešto što je važno za uspeh u svemu što radite. Hteo sam da ostanem graničar i u teške godine ‘97 i ‘98 sam upućen na tromeđu. Tu sam doživeo tešku povredu. – priseća se popularni Delke poznat po tome što nikada nije vozio auto, ali je peške, biciklom ili autostopom stizao na treninge bez minut zakašnjenja.

Fudbalsku karijeru je gradio u klubovima iz Badovinaca, Mačvi iz Bogatića, Loznici, Vršcu, a ubrzo po završetku karijere formirao je svoju školu fudbala stvorivši ekipu koja je ravnopravno igrala u mlađim kategorijama sa Mačvom iz Šapca, Bogatića, Loznicom, a sarađivao sa velikim klubOima iz Srbije i BiH. Kao trener je vratio omladince Mačve u elitu posle nekoliko decenija, istakao se rezultatima u Republici Srpskoj, posebno u omladincima Radnika iz Bijeljine, učio zanat u inostranstvu. Na početku karijere dobio je podršku danas pokojnih velikana Petkovića, Santrača, Miljanića.Želeo je da se zbog roditelja vrati kući, ali i da se na svoj način oduži fudbalu za sve radosti koje mu je doneo i posvetio se traženju načina da ovu divnu igru učini dostupnu svima.

– Vođen sam idejom besplatne promocije fudbala, afirmacije sporta i igrača kojima je podrška potrebna. Prva „Revija fudbala“ manifestacija, priređena je u Ubu, domaćin nam je bio Draga Matić, otac Nemanje i Uroša Matića. Igrali su crveni protiv plavih, pre nego što smo kao selekcija Udruženja igrali u Beogradu protiv Radničkog, Rada, Teleoptika, OFK Beograda. Potom smo kao selekcija Miodraga Delića putovali u Češku, Slovačku, Mađarsku i igrali brojne prijateljske utakmice.

Od 2018. zvanično postoji Sportsko udruženje „Delke fudbal“ registorvano sa istim ciljevima kojima su pridodati podrška igračima bez angažmana, humanitarni rad. Igrali su protiv Loznice, Radničkog iz Kragujevca, ubskog Jedinstva…

FOTO: Privatna arhiva

Pravili smo ekipu sastavljenu od igrača bez angažmana koja igra protiv nekog od klubova što je prilika da se nametnu. Članstvo je potpuno besplatno, bez obaveza bilo kakvih prema „Delke fudbal“. Trudimo se da opstanemo uprkos svemu. Želeo bih da unapredim rad, kroz pravljenje karavana gde bi naša selekcija u kojoj bi bila i poznata sportska i estradna imena igrala utakmice protiv reprezentacije opština koje nas ugoste, svaki meč bi bio humanitarnog karaktera.

Uz utakmice i treninge „Delke fudbal“ organizuje besplatne edukativne seminare za sudije i trenere. Nažalost borba nije samo sa rivalima na terenu, već i oko njega.

Ne znam razlog, ali od početka se susrećemo sa otporom. Ne dozvoljavaju nam često korišćenje terena koji su u vlasništvu lokalnih samouprava, igračima je zabranjeno da učestvuju u manifestacijama, a stojim iza toga da sve organizujemo u interesu omladine i sporta. Postavljao sam pitanje za razloge, još nisam dobio nijedan odgovor. Nastavljamo borbu, jer je to sportski, nadamo se da će sportski reagovati i oni kojima smetamo, jer je ovo stvar od opšteg dobra – navodi Delić postavljajući još jednom neka pitanja.

Pitam javno zašto timovi nalaze izgovore da ne igraju protiv nas, zbog čega nam se uskraćuje korišćenje terena. Naglašavam da mi nismo menadžerska agencija, već Udruženje koje je besplatno za sve članove i radi u interesu fudbala. Nisam voleo poraze, ali nekada su neminovni i blizu smo odluke da odustanemo, jer bez podrške ne možemo. Voleo bih da znam razlog za takav odnos.

4
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter