0
Evroliga

FOTO: STARSPORT

ZVEZDA BLISTALA, PA DOVELA TRIJUMF U PITANJE: Vildoza u penal završnici bez greške, Nedović vodio crveno-bele do pobede! (VIDEO)

Objavljeno: 09.02.23 u 22:10

Srpski šampion je tek drugi tim koji je ove sezone pobedio Makabi na domaćem terenu!

Zlata vrednu pobedu ostvarila je Crvena zvezda u 24. kolu Evrolige. Izabranici Duška Ivanovića, dominirali su celim tokom meča, a onda doveli u pitanje trijumf u Tel Avivu. Posle 40 minuta lavovske, gladijatorske borbe, gosti iz Beograda slavili su rezultatom 86:89.

Viđen je pravi revolveraški obračun između Nemanje Nedovića i Boldvina, u kojem je slavio Amerikanac, što je manje bitno kada se uzme u obzir čiji tim je slavio na kraju. Nedović je u petom uzastopnom trijumfu protiv Makabija postigao 28 poena. Pratio ga je Mitrović sa 14 poena i šest skokova, Dobrić je dodao 13, Petrušev 12, a Vildoza 10.

Boldvin je odigrao utakmicu karijere sa 38 poena, pet skokova i pet asistencija, ali Zvezda se pridružila Barseloni koja je uz srpski tim jedina pobedila Makabi u Tel Avivu ove sezone.

Gosti iz Beograda otvorili su meč na bolji način, što nije bio slučaj u prethodnim utakmicama kada su crveno-beli u pitanju. Čak četiri dobre odbrane, baš onakve kakve voli Duško Ivanović, omogućile su Zvezdi da stvori rezultatski zaostatak. Ognjen Dobrić je sa pet vezanih poena na sjajan način počeo susret u Tel Avivu.

Prava je šteta što tim sa Malog Kalemegdana nije kažnjavao greške domaćina i što se nije nagradio za fantastičnu igru u defanzivi. Makabi je zbog pogrešne odluke i preuzimanje u odbrani Branka Lazića do prvih poena stigao trojkom Kolsona. Kuzmić je promašio zicer, pod faulom, ali realizovao je samo jedno slobodno bacanje. Boldvin je uzvratio sa 2+1 i poravnao rezultat na 6:6.

Domaćin je do prednosti stigao posle dugog napada Crvene zvezde koji je završen bez poena. Adams je pogodio za tri i još jednom demonstrirao da se nalazi u sjajnoj formi.

Seriju grešaka prekinuo je atraktivnim zakucavanjem Filip Petrušev. Reprezentativac Srbije je utišao publiku u tom momentu.

Bili su to dobri minuti za mladog centra. Pogodio je Petrušev dugu dvojku, da bi već u narednom napadu preko ruke iz velike udaljenosti Nedović poentirao za tri. Nagovestio je bek potencijalno dobro šutersko izdanje, posle izvanrednog meča protiv Igokee.

Na nešto manje od dva minuta do kraja prvog kvartala na asistenciju Nikole Ivanovića, drugu trojku na meču pogodio je Nemanja Nedović. U dresu Panatinaikosa upravo je na gostovanju Makabiju postavio lični rekord u Evroligi, kada je Ponosu Izraela ubacio neverovatnih 39 poena.

Propustila je Zvezda priliku da poentira nakon nekoliko ofanzivnih skokova borbenog Luke Mitrovića i Filipa Petruševa, a dva brza prekršaja napravio je Stefan Lazarević.

Uz zvuk sirene pogodio je Boldvin, pa je prva deonica završena rezultatom 18:18.

Nastavio je Nemanja Nedović da cepa mreže u Tel Avivu. Na startu druge četvrtine postigao je treću, dalekometnu, trojku. Već tada je stigao do brojke od 11 ubačenih poena.

Kolson se ponovo razigrao i natereo je Ivanovića da zatraži tajm-aut.

Brzo je reagovala Zvezda posle kratke pauze. Nedović je prodorom poravnao rezultat na 23:23.

Nikola Ivanović je delio asistencije svojim saigračima, a Ben Bentil je do prvih poena došao uz sjajno leđno pozicioniranje u srcu reketa. Sjajna timska igra Ivanoviću je dala samopouzdanje i okuražio se da šutne preko ruke i pogodi za tri poena. Već u narednom napadu četvrtu trojku ubacio je Nemanja Nedović, pa su sada domaći reagovali tajm-autom. ‘Zapalio’ se Nedović i pokazao da spada u sam krem evropske košarke kada je bekovska pozicija u pitanju.

Serijom 12:0 Zvezda se odvojila na tada maksimalnih 23:33. Domaći nisu imali lek za Nedovića, koji je već tada postigao 20 poena. Želeo je iskusni šuter da nadoknadi propušteno u nekoliko prethodnih mečeva, kada nije bio na prepoznatljivom nivou.

Uz mnogo kontakta od strane njegovih čuvara, Filip Petrušev je pogađao u dva vezana napada. ‘Maltretirao’ je mladi centar protivnike koji nisu mogli da ga zaustave dozvoljenim sredstvima, već samo prekršajem. Ognjen Dobrić je posle dužeg vremena zasijao i podsetio na najbolje dane. Đak crveno-belih je pogodio za tri poena i ponovo doneo Zvezdi dvocifrenu prednost 30:40.

Loša rešenja domaćih nisu čudila s obzirom na kvalitet Zvezdine odbrane. Dobrić je prodorom povisio na +12, da bi već u narednoj akciji Luka Vildoza prvim poenima odveo goste na maksimalnih +14. Jasno je koliko su aktuelni šampioni Srbiji bili na visini zadatka, kada su bez poenterske podrške svog lidera stvorili dvocifrenu prednost. Greškom Bentila domaći su prišli na 34:44. Vejd Boldvin je promašio oba slobodna bacanja.

Maestralnom asistencijom Dobrić je počastio Mitrovića zakucavanjem. Bili su to prvi poeni nekadašnjeg kapitena crveno-belih. Dosta brzih poena viđeno je na obe strane, a Zvezda se na +9 odvojila posle realizovanih bacanja Mitrovića koji je dobro otvorio treću deonicu. Redom su gosti zatrpavali koš Makabija, najpre Petrušev levom rukom iz prodora nakon kratkog otvaranja, potom Mitrović sa linije slobodnih bacanja posle nesportske greše domaćih.

Serijom ofanzivnih skokova Mitrović je ubio u pojam rivale i doveo Zvezdu na veoma velikih 41:57. Napravila je seriju od 9:0 Crvena zvezda i nastavila u sjajnom ritmu.

Blistave momente gostujućeg sastava prekinuo je trojkom pod faulom Boldvin. Lazarević je načinio treću ličnu grešku. Lako je Zvezda rešavala zonski presing 2-2-1.

Vratili su se domaći na 47:57, ali na scenu je ponovo stupio Nedović pogotkom za tri sa osam metara. Već u narednom napadu prodorom je sebi kreirao poziciju za dva poena i pogodio.

Ivanović, Kuzmić, Lazarević pa Kuzmić za dva. Akcija je bila samo najava za šestu trojku Nemanje Nedovića i njegov 26. poen. Jedna trojka mu je u tom momentu nedostajala za obaranje ličnog rekorda.

Kada Nedović ne poentira, uvek je bio tu neko da popravi. U ovom momentu Ognjen Kuzmić, koji je samo potvrdio Nemanjine poene. Završena je treća deonica, a na semaforu je pisalo 55:69.

Odlučujući period igre počeo je poenima Nemanje Nedovića, Video je prazan put do koša i sa lakoćom pogodio od tablu.

Trojkom Boldvina prišli su domaći na -11, ali usledila je čarobna asistencija Vildoze za Lazića koji je pogodio za dva.

Loše je Zvezda izgledala na terenu, Makabi je prišao na jednocifren zaostatak, pa je Ivanović zatražio tajm-aut kako bi objasnio svojim igračima kako da uspešno privedu duel kraju.

Promašenim bacanjima Makabi je sebi ‘pucao u noge’ i propustio priliku da još bliže priđe Zvezdi.

Sve što je gradila tokom cele utakmice Zvezda je gubila u tim momentima. Prišli su domaći na samo -6, što je sjajnim prodorom presekao Luka Mitrovića. Vildoza je potom ukrao loptu i povicio na 67:77. Tandem Vildoza-Mitrović čuvao je Zvezdu u finišu meča.

Argentinski i srpski reprezentativac su bili najbolji u najvažnijim momentima. Sudijska trojka je nastavila u stilu svojih kolega u ovosezonskom takmičenju, pošto je bez ikakve potrebe zbog podrške saigračima Nemanji Nedoviću dodelila tehničku grešku.

Gospodario je Mitrović reketom na obe strane terena, pa je sjajnim potezima nervirao svoje čuvare.  Na drugoj strani je Boldvin vezao pet poena i prepolovio prednost gostiju.

Pala je Zvezda ponovo i domaćin je to znao da iskoristi. Prišli su na -3, ali usledila je adekvatna reakcija poenima Mitrovića.

Tri slobodna bacanja ponovo je izborio Boldvin na drugoj strani.  Pogađao je Amerikanac i nastala je prava drama. Vildoza je promašio trojku, Sorkin poentirao na drugoj strani za 82:83. Prava ludnica viđena je u završnici. Gotovo iz nemoguće pozicije posle rolinga ponetirao je Dobrić, ali domaćin se vratio na -1 sa linije za slobodna bacanja.

Vildoza je ubacio dva slobodna bacanja na sedam sekundi do kraja susreta. Bentil je napravio faul i poslao rivale na liniju penala. Dibartolomeo je pogodio oba. Na drugoj strani isto je uradio Vildoza.

 

 

2
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter