1
Fudbal

FOTO: STARSPORT

CRVENA ZVEZDA – BLAŽEVIĆEVA NEOSTVARENA ŽELJA: ‘Partizan, Hajduk i Dinamo ne mogu ručak da im osole!’

Objavljeno: 08.02.23 u 12:47

‘To je naš najveći klub! Bez diskusije!’

U ranim jutranjim časovima čitav region potresla je vest o smrti legendarnog fudbalskog trenera, Miroslava Ćira Blaževića. Popularni i voljeni Ćiro (88) nije mogao dalje u borbi protiv opake bolesti.

Čuveni stručnjak nikada nije krio ljubav i emocije prema Crvenoj zvezdi, a neretko je prethodnih godina pričao kako mu je funkcija šefa struke kluba sa Marakane neostvarena želja. Najkonkretnije odgovore o spomenutoj temi dao je davne 1988. godine u razgovoru za ‘Tempo‘.

-Koji su razlozi što jedan san Blaževića – on u beogradskoj Crvenoj zvezdi – nikada neće postati java? – upitan je tada Ćiro.

-Crvena zvezda je naš najveći klub! Bez diskusije. Zbog mase navijača, milionske armije ljudi koji je vole, pa tek onda zbog stalnog učešća u evropskim kupovima. To je klub u Jugoslaviji kom ni Partizan, ni Hajduk, ni Dinamo, da se pretvore u so, ne mogu ručak da osole – istakao je Blažević i dodao:

– Zato sam ja voleo da dođem tamo. Ali Zvezda, osim pravila da ne menja trenera tokom sezone, imao još jedno pravilo koje sam ja teško shvatio, čak i dockan. Zvezda nikada nije angažovala već poznatog trenera. Ona je uvek pravila od dotičnog čoveka velikog trenera.

Pitanja potom nisu ni bila potrebna.

– Ko je bio opšte priznat trener Zvezde pre nego što je bio u njoj: Miljanić? Zec? Stanković? Vasović? Tek su stekli ime i ugled. U Zvezdi nije trener najbitniji deo mašinerije. Ona to ne da. Igrač može da bude Bog – ali trener ne! I to je realnost naše neostvarene, rekao bih, jednostrane ljubavi. Ja hoću da budem trener – Bog u klub. Zvezda to ne dozvoljava. I tu nema ljubavi, ostao je samo peting. Što je meni lično žao. Ali ja imam već 52 godine i da se menjam, to bi bilo smešno. A ja da menjam Zvezdu i njen način, to bi bilo nemoguće – istakao je tada Blažević.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

Ćiro Blažević je rođen 10. februara 1935. godine u Travniku u Bosni i Hercegovini. Najveći uspeh je ostvario kao selektor nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu 1998. kada su „kockasti“ stigli do 3. mesta.

Trenersku karijeru, koja je trajala od 1968. do 2015. započeo je u Švajcarskoj, a prvi klub koji je trenirao bio je FK Veve. Vodio je najveće hrvatske klubove: Dinamo Zagreb, Hajduk Split, Rijeku i Osjek. U inostranstvu se izdvajaju angažmani u: Sionu, PAOK-u, Grashoperu i Nantu.

Pored Hrvatske, Blažević je bio selektor još tri reprezentacije: Bosna i Hercegovina, Iran i Švajcarska.

 

3
2

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter