0
Domaći fudbal

FOTO: FK Čukarički

DUŠAN KERKEZ: ‘Voleo bih da osvojimo Kup! I Lalatović je gubio sve na pripremama, pa je podigao trofej!’ (FOTO)

Objavljeno: 28.01.23 u 08:00

                ‘Protiv Zvezde smo poginuli bez ispaljenog metka! Bilo je previše respekta!’                                            

                                                  (Od izveštača HotSporta iz Antalije)

Čukarički je posle dve nedelje rada u Antaliji završio zimsko tempiranje forme i vratio se u Srbiju gde ga za nedelju dana očekuje nastavak izazova na dva fronta.

Posle završenih priprema tokom kojih su Brđani poraženi u sva četiri susreta, utiske je sumirao Dušan Kerkez, šef stručnog štaba tima sa Banovog brda. Kao i prethodne godine kada je trener bio Saša Ilić, kraj rada u Turskoj bio je povod da se podvuče crta, a Kerkez je osvrt počeo u šaljivom tonu, uz osmeh.

FOTO: FK Čukarički

DK: Voleo bih da onda na kraju sezone tim ostvari isti rezultat, kao kada je Saša Ilić bio trener. Pauza je bila duga, samim tim i duže pripreme od letnjih. Što se mog utiska tiče, zadovoljan sam, ne baš svim stvarima, ali generalno jesam. Igrači su od prvog dana kada smo se okupili u Beogradu bili u dosta dobroj fizičkoj spremi i orni za rad. Naravno, pripreme uvek prate i neke sitne povrede, ali to je nešto na šta moramo da bude spremni. Dobro je što nismo imali ozbiljnih povreda i što će svi igrači biti u konkurenciji, ako ne za prvo, onda drugo kolo prolećnog dela. Naravno, nisam zadovoljan rezultatima na pripremama utakmicama u Turskoj. Mi smo napravili plan i koncentrisali se na rad ekipe, tako da svakako rezultat jeste bitan, ali u ovom momentu nije primaran. Želeo sam da vidim gde smo u ovom momentu u odnosu na ekipe koje se sve nalaze u vrhu svojih liga i sve su u konkurenciji za Evropu. Generalno sam zadovoljan mnogim stvarima. Naravno, uvek može bolje i biće i da je sada sve perfektno, malo bih se zabrinuo i uštinuo. Fudbal je takav da se svakog dana nešto menja i učiš. Takođe, uslovi su bili dobri i vreme nas je poslužilo, kako u Beogradu, tako i Turskoj. Više je bilo pozitivnih, nego negativnih stvari, ali će uvek biti stvari koje bi mogle da se popravi i mi smo tu da radimo na tome –  rekao je Kerkez.

Brđani su bili kreativni u organizaciji igre, stvoreno je mnogo prilika, ali realizacija je izostala i to je ono što može da zabrinjava. Mohamed Badamosi, najbolji strelac ekipe, već dugo je bez upisanog pogotka.

DK: Što se Badamosija tiče, svaki igrač drugačije podnosi pripreme. On odlično radi, ali teško podnosi pripreme i to je igrač kom treba malo više vremena.Razgovarao sam sa Badamosijem, samopouzdanje je bitno za napadača i u obrnutom sluaju nastaju nervoza i stres. Siguran sam da će opet da postiže golove. Vredan je i radan, a to se uvek vrati. Kada se osveži biće bolji Badamosi nego što je bio. Raduje me što smo protiv ovakvih rivala stvorili dosta šansi, ali me ne raduje broj golova koji smo primili i to je plod bio grešaka koje se nadam da ćemo ispraviti. Što se vremena tiče, ne raduje me i verujem da brine sve moje kolege. Međutim, kako je svima, tako će biti i nama. Moramo se privikavati na takve uslove koji će sigurno biti prvih nekoliko mečeva. Prosto, tako je, kako je, nemamo mnogo izbora.

Istorijska sezona u elitnom takmičenju donosi i potencijalni istorijski uspeh. Stiče se utisak da bi već svaka naredna utakmica mogla rešiti sudbinu bilo kog tima. 

DK:  Bitno je kako se uđe u polusezonu, ali opet ne mora ništa da znači. Ako se vratimo na leto i početak kako smo krenuli, mogli smo da budemo mnogo lošiji nego što smo sada. Mislim da imamo dobru ekipu, pošto su neki igrači dugo u Superligi, da bi kako god krene polusezona, mogli da održe standard i kontinuitet. Do poslednjeg kola će biti neizvesno, slika se ove sezone dosta promenila i ni protiv jednog protivnika neće biti lako da se uzmu bodovi, igrali kući ili na strani. Dokle god je tako i dokle god se povećava kvalitet dobro je za srpski fudbal. Naravno, sve to je potrebno da isprati i infrastruktura i onda možemo da očekujemo bolji fudbal.

Kada su u pitanju mlađi pojedinci u ekipi, Dušan nije želeo nikoga individualno da izdvaja. Mladi stručnjak poručuje da su i igrači sami svesni koliko su napredovali ili stagnirali tokom priprema.

DK:  Nikoga od igrača ne bih izdvajao posebno. Sa svima sam razgovarao individualno i svako tačno zna od njih ko je kako radio, ko je bio dobar i ko bi trebalo da se malo više potrudi. Znaju i oni da ukoliko ne nastave da rade i ne budu uporni, sve može lako da se promeni. Tu sam sa stručnim štabom da im pomognem i dam šansu, a na njima je da je zgrabe i ne puštaju – kazao je Kerkez i poručio da u glavi ima startnih jedanaest.:

DK: Naravno, videćemo šta će se tokom naredne sedmice izdešavati, ali to ne bih otkrivao.

Na svu sreću za razliku od prethodnih godina, period u Antaliji završen je bez težih povreda. Jedino što može da brine Brđane jeste situacija sa kapitenom Markom Docićem, koji nije zabeležio ni minut na mečevima u Turskoj.

DK:  Svakom treneru remeti kad kapiten nije spreman. Imao je povredu, pa je dva-tri dana bio bolestan i nadam se da je završio sa tim malerima i da je to iza njega. On će se brzo vratiti, veliki je profesionalac i mnogo bitan za ekipu. Imamo kvalitetan sastav i nadam se da će igrač koji ga bude menjao, pružiti bar toliko dobru partiju, kakve i on pruža. U fazi je oporavka i očekujem da će od ponedeljka normalno raditi sa ekipom. Naravno, moramo biti strpljivi i videti kako će se to razvijati, ali na dobro putu je da se vrati u ekipu.

Jedan od igrača od kojih se od starta mnogo očekuje jeste Đorđe Ivanović, koji je na momente znao da zablista tokom šest meseci, ali deluje da se konstantno tražio na različitim pozicijama. Ofanzivac je na jesen postigao sedam golova, a postepeno se ustalio na određenoj poziciji.

DK: Tamo gde sam ga u poslednje vreme video kako u prvenstvu, tako i na pripremama. To je ofanzivni vezni ili drugi špic, igrač koji može da pravi razliku. Iako nije bio na top nivou, kako mi očekujemo i po čemu je prepoznatljiv, opet je dao veliki doprinos prošle polusezone golovima i asistencijama, verujem da će biti dosta bolji u drugom delu.

Dosta se govori o potencijalnom odlaganju starta takmičenja zbog loših vremenskih uslova u Srbiji, a prisutne novinare je zanimalo da li su današnji igrači razmaženiji u odnosu na kolege sa kraja 20. veka, kada se fudbal sa narandžastim ili crvenim loptama igrao po snegu.

DK:  Sve se promenilo, drugačiji su mladi igrači i sve im je dostpuno. Jedna dobra utakmica može da ih obezbedi za čitav život i to je tako. Moramo da se adaptiramo i mi na njih, i oni na nas, ne mislim tu samo na moje igrače, već generalno. Da li ima snega ili ne, isto je, moraju da daju maksimum. Kome tako nešto smeta i ko je nežan, verovatno neće ništa uraditi.

FOTO: FK Čukarički

Trenersko ime gradio je na Kipru, gde je jedan od poštovanijih ljudi u svetu fudbala, ali prethodnih šest meseci su mu prvi izazov u Srbiji.

DK:Svaka liga je na svoj način drugačija i teška i svakome treba vreme da bi se navikao. Ovde se igra dosta fizički jače nego na Kipru, dosta je više mladih igrača. Uvek može bolje i takav sam bio kao igrač, ali ko radi taj i greši. Pokušavam da ispravim ono što nije bilo dobro, a da li će se to odraziti na igru, videćemo na kraju, kada se podvuče crta.

Strateg Brđana nema dilemu kada je u pitanju najslabije izdanje njegovih izabranika u sezoni. Kerkez bi voleo da ponovi meč u kojem je aktuelni šampion Srbije na Banovom brdu rutinski slavio sa 0:2.

DK: To je protiv Zvezde. I ne samo ja, verovatno bi to rekli i svi igrači, pošto smo poginuli bez ispaljenog metka. Ni blizu nismo ispoljili kvalitet koji imamo, previše je bilo respekta, uz svo poštovanje Zvezdi. Mislim da smo mogli dosta bolje, a da li bi to bilo dovoljno, ne znam. Svakako ne možeš da izgubiš utakmicu spuštenih ruku, da se predaš, a tako je izgledao.

Godinama unazad Čukarički se vrhunskim partijama i izdanjima ‘pretplatio’ na treću poziciju u prvenstvu, ali deluje da je imperativ uspeha nametnuo pritisak čitavom timu.

DK: Možda i jeste, ali fudbal je takva igra. Još mi nemamo toliki pritsak, pošto nemamo navijače u tolikom broju kao Zvezda i Partizan. Igrači i svi mi koji radimo, moramo da se navikavamo na pritisak, jer ukoliko nemaš taj osećaj u stomaku bolje da se na baviš ovim poslom. Volim pritisak i prošao sam neke zemlje, radio sam na Kipru koji je sličan Grčkoj, gde je veliki pritisak što se tih stvari tiče. Stalno se traži rezultat, pa i kad imaš pet puta manji budžet pritisak je da se pobedi. Igrači moraju da nauče da žive sa tim. Ne bi smeo da bude preveliki, jer onda „okuje noge“, ali to je deo našeg posla.

Na poslednjem spisku za meč u Sjedinjenim Američkim Državama Dragan Stojković je na spisak reprezentativaca uvrstio dva igrača Čukaričkog – Vladimira Lučića i Nikolu Petkovića. Brđani su dobili priliku, uz odličnu minutažu i na najbolji način skrenuli pažnju na sebe.

DK: Klub i ja smo prezadovoljni što su bili pozvani i što su imali veliku minutažu. Veoma sam zadovoljan i nadam se da će u budućnosti oni ili neko drugi dobiti šansu. To je motiv za sve nas, pogotovo igrače, da se nametnu i pokažu u što boljem svetlu i eventualno i oni jednog dana dobiju poziv za reprezentaciju.

Još od momenta potpisivanja ugovora oči javnosti uprte su direktno u Luku Adžića. Kuburio je sa povredama, ali nije uspeo da prikaže svoje najveće kvalitete u momentima kada se nalazio na travnatoj podlozi. Bivši Zvezdin đak može mnogo bolje, a trener veruje u potencijal koji Luka poseduje.

DK: Njemu su ovo prve kompletne pripreme u poslednje tri ili četiri godine. Mnogo je teško za igrača kada propušta pripreme, čeka na klub i onda je problem da pružiš maksimum. Zadovoljan sam i znam da može mnogo bolje i on je svestan toga. Zadovoljan sam kako je radio, verujem da će biti dosta bolji ove polusezone i da će ponovo da bude onaj Adžić, kakvog znamo.

Birali su belo-crni kvalitetne rivale za pripremne utakmice. Stiče se utisak da su porazi od Legije, Karabaga, Maribora i CSKA 1948 bolja škola od trijumfa nad daleko lošijim sastavima.

DK: Raduje me da je ekipa pokazala kvalitet i da mođe da se nosi sa ovakvim rivalima i dosta igrača je pokazalo zavidan nivo kvaliteta. Naravno, svi to moramo da podignemo na viši nivo i održavamo i da ne bude samo motiv kad igramo protiv boljih od sebe. Nekad je najteže igrati protiv slabijeg rivala od sebe i tada treba naći motiv da se pobedi, kao i kad uslovi nisu dobri. Tako se pravi rezultat, ne samo lepom igrom i velikim brojem šansi. Pre svega želimo da zadržimo takvu igru, da dajemo više golova, a ne da samo stvaramo šanse i da ne primamo jeftine golove. Bez obzira što smo igrali sa ekipama koje mogu da kazne svaku grešku i to je bio cilj. Da na takvim utakmicama može da se vidi greška i da igrači vide da mogu da igraju sa njima. Svaka utakmica je drugačija i kad počne prvenstvo, svaki meč nosi nešto svoje, a fudbalu je bitan samo rad i trud.

U prvom rundi prolećnog dela šampionata belo-crne čeka izuzetno ‘vruće gostovanje’. Brđani putuju u Suboticu, gde ih 4. februara očekuje duel sa tamošnjim Spartakom. 

DK:  Gledali smo ih i veoma mi se svidela ekipa Spartaka. Mislim da će biti dosta bolji u nastavku, mada pripreme su jedno, prvenstvo drugo. Vidi se da je to dosta bolja ekipa nego jesenas. Klub je svakako za poštovanje, sa tradicijom, uvek teško gostovanje. Radujem se zbog nastavka i već prvo kolo donosi dosta neizvesnih i zanimljivih susreta za praćenje svima. Sigurno je to jedno teško gostovanje. Poštujemo ih, ali verujem da moja ekipa može da ostvari povoljan rezultat.

Kerkez smatra da su igrači već na treningu pokazali reakciju i da loši rezultati tokom boravka u Antaliji mogu samo da pomognu timu. 

DK:  Postoji reakcija. Svesni su pritiska i da iako su prijateljske utakmice nije dovoljno samo igrati dobro, već je potrebno i ostvariti rezultat. Raduje me jer po tom pitanju u odnosu na letnje pripreme vidim napredak u ekipi. Igrači su se promenili karakterno, postali su malo i prznice. Menja se polako gledišete i igrači imali pritisak ili ne, ne žele da izgube. Draž fudbala je da ne želiš da izgubiš, a posao mene i stručnog štaba je da ne ode sve na neku drugu stranu i preoptereti ih“.

Golovi iz slobodbih udaraca nisu bili oružje Brđana u prvom delu takmičarske godine, a Dušan jasno poručuje koji je glavni razlog. 

DK:  Nismo imali mnogo slobodnih udaraca, inače, da ih je bilo, Docić bi sada imao dvocifren broj golova. Bilo ih je, ali ne u tolikoj meri. Imamo dobre izvođače poput Tošića i Adžića, a verujem da može i neko da me iznenadi i postigne gol iz prekida“.

Na pitanje da li postoji stvar koja nije bila dobra u prvom delu sezone i da li se promenila tokom priprema, Kerkez ističe:

DK: Ne mogu da kažem da samo jedna stvar nije bila dobra. Uvek je moguće naći više segmenata, ali ono što mi se nije dopadalo je pad koncentracije u nekim momentima. U ove četiri utakmice smo to videli protiv Maribora. To su neki momenti kada ekipa izgubi koncentraciju, ali u pripremama ne mogu sve da vidim i da budem siguran jer su igrači mnogo umorniji nego tokom sezone. Teške su noge i koncentracija padne mnogo brže nego u prvenstvu. Još nisam siguran da li smo te stvari popravili.

Na Banovom brdu se nestrpljivo očekuje dolazak levog beka. Sportski direktor, Vladimir Matijašević, najavio je pojačanje već na startu nove sedmice.

DK: Mi treneri ćemo tražiti uvek još igrača, ali sam kao trener svestan gde radim. Imam dobar fond igrača i ukoliko dođe do situacija da neko realizuje transfer naćićemo zamenu.

Treće mesto je prioritet, ali Kerkez bi najviše voleo da ponovi svoj uspeh sa Kipra i osvoji nacionalni kup.

DK: Ukoliko mene pitate, najsrećniji bih bio da osvojimo Kup Srbije, ali verovatno i kolege Lazetić, Rastavac, Lalatović i svi ostali koji su u ovoj fazi takmičenja žele to. To je zanimljivo takičenje koje donosi mnogo zanimljivih utakmica. Zadovoljan sam što smo na dva fronta i što duže ostanemo tu, biće dobro. Nadam se da kad na kraju podvučemo da će biti kako mi je kolega Lalatović rekao nedavno: ‘I ja sam gubio sve na pripremama, pa sam osvjio Kup. Odgovorio sam mu: ‘Iz tvojih usta u Božije uši, na šta se on malo bunio’.  Želim mu sreću, ali ne toliku da osvoji Kup Srbije – zaključio je Dušan Kerkez u razgovoru za novinare koji su pratili pripreme Brđana u Antaliji, među kojima je i predstavnik HotSporta. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter