0
Evropske lige

FOTO: Twitter/@ChelseaFC

ČELSI USPEŠNO IZIGRAO UEFA: Tod Boli vešto nadmudrio pravila o finansijskom fer-pleju!

Objavljeno: 25.01.23 u 20:20

Zbog toga je napravljena čitava reforma tima

Pre nekoliko dana je osvanula informacija da je Čelsi potrošio ubedljivo najviše novca za pojačanja ove sezone, ali tom prilikom nije prekršio finansijski fer-plej.

Mnogi se pitaju kako je to zapravo moguće?

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

Odgovor na ovo pitanje bi mogao da da novi vlasnik londonski „plavaca“ Tod Boli, koji je napravio vešt računovodstveni trik prilikom dovođenja Mihaila Mudrika.

Naime, Čelsi raspodeljuje vrednost celokupnog transfera na jednake godišnje delove, pa što je ugovor duži, to je trošak transfera igrača manji.

To mu omogućava da se uklopi u finansijska pravila, pa umjesto 110 miliona za Mudrika, računovodstveno je dužan da prikaže samo 7.3 miliona funti u godišnjem trošku.

Tako ispada da Mark Kukurelja doveden za 63 miliona funti iz Brajtona i ima ugovor na šest godina, u godišnjoj amortizaciji košta 9.2 miliona i vredi računovodstevno više od Mudrika.

Tod Boli je otkrio ovu rupu zahvaljujući klauzuli u FIFA propisima da ograničenje ugovora ne mora biti pet godina, ako se to ne suprotstavlja zakonodavstvu zemlje u kojoj se sprovodi.

2
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter