0
Fudbal

FOTO: Youtube/Screenshot

PELEOVA TUŽNA ŽIVOTNA PRIČA: Išao je bos, jeo hleb sa parčetom banane i nosio odeću koju su drugi bacali!

Objavljeno: 30.12.22 u 16:58

Iza sebe je ostavio mnogo toga.

Nedavno nas je napustio jedan od najboljih fudbalera svih vremena Pele, koji je preminuo u svojoj 83. godini života posle teške borbe sa kancerom. Iza legende svetskog fudbala, ostale su mnoge priče, a posebnu emociju, izazvao je intervju, u kome je Pele govorio o svom odrastanju.

Pele je rođen u siromašnoj porodici, a u detinjstvu mu je bilo izrazito teško. Postojali su dani, kada je samo jeo hleb i parčiće banane, nosio je odeću koju su drugi bacali, a krov njegove kuće je prokišnjavao.

Uvek smo bili bosi i nosili odeću koju su drugi bacali. Kuća je bila mala, pretrpana, krov je prokišnjavao. Bez redovnih prihoda, sećam se više puta je jedina hrana koju je majka mogla da nam da hleb sa parčetom banane. Moja majka i baka su mi popravljali pocepane šortseve. Nosio sam košulje od platna za džakove od brašna. Nismo imali odgovarajuću odeću, naravno, čak ni loptu, a mi smo se snalazili tako što smo čarapu punili papirima i krpama. Trudili smo se da joj damo što specifičniji oblik, a kada je to postignuto, vezali smo je kanapom – rekao je Pele u jednom od intervjua.

Ipak, siromaštvo je samo jedno od iskušenja sa kojima se Brazilac susretao. Otac devojke u koju je bio zaljubljen, zabranio im je da se viđaju, uz rasističke uvrede.

Bila je jedna devojka, jedna od prvih u koju sam bio zaljubljen, ali je njen otac ubrzo prekinuo vezu. Jednog dana je otišao u školu i prekorio je što se druži sa mnom „Šta radiš to? On je „negrinjo“ (crnac)?“ – vikao je, Mislim da je to bio prvi put kada sam direktno iskusio rasizam i bio sam totalno zapanjen. Kada je njen otac uzeo za ruku i odveo, bio sam toliko zapanjen da nisam mogao da se pomerim. Ona je gledala, a ja nisam uradio ništa. Onda sam otrčao kući i briznuo u plač. Nikada više nije razgovarala sa mnom.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter