6
Domaći fudbal

FOTO: YouTube screenshot

TONČEV OTVORIO DUŠU: ‘Smetao sam jer postavljam pitanja o nezakonitostima u FSS-u! Jedva čekam tužbu od Šurbatovića!’ (VIDEO)

Objavljeno: 28.12.22 u 22:55

Održana je otvorena debata o najaktuelnijoj temi srpskog fudbala!

Novica Tončev je  u utorak došao na sednicu Izvršnog odbora FSS koja je bila zakazana zbog rasprave o Mundijalu u Kataru, iako kao član IO nije dobio poziv za istu. Kasnije je na sednici režirao pravi haos. Tončev je okrivio Šurbatovića, Stojanovića, Bjekovića i Piksija Stojkovića za ogromne novčane prihode koji su prisvojili, koji su kako on ističe ‘daleko veći u odnose na one koji sleduju fudbalerima’.

Povodom ove teme, gosti emisije ‘Sportlajt‘ na TV Sport Klub bili su upravo ministar u Vladi Srbije i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, Novica Tončev, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, Mirko Poledica, i novinar Branko Spasojević.

-Nisam hteo da dajem nikakve izjave do sada, prvo jer sam bio udaljen iz fudbala na devet meseci, a onda zbog Svetskog prvenstva i reprezentacije, ali onda sam morao da odem na ovaj Izvršni odbor. Da li sam član IO – ja sam izabran 2016. od strane Skupštine, pa opet 2019. i mene može da smeni samo onaj organ koji me je izabrao. Dakle, pitanje da li sam član IO se ne postavlja, ali možemo da pričamo o tome da li sam u nekom sukobu interesa – rekao je Tončev na početku razgovora i nastavio:

-Ja sam tamo smetao jer sam ja jedini tamo koji je postavljao pitanja – oko organizacije FSS, oko, kao što je Poledica rekao, statuta, nezakonitostima rada FSS, oko zapošljavanja i sad je ispalo da je to i dodeljivanje premija oko plasmana na Svetsko prvenstvo.

Čelnici FSS, kao i Jovan Šurbatović lično, najavili su krivičnu prijavu protiv Tončeva zbog podataka koje je izneo u javnost.

-Evo ja pozivam da, ne samo podnesu krivičnu prijavu, tužilac treba da reaguje. Pozivam tužioca da ispita sve, komesara za integritet i UEFA da ispitaju sve utakmice i ako je neko namestio, neka odgovara. Ciljano su izabrane te utakmice, nekome je odgovaralo da diskredituje moju porodicu i mene. Pozivam tužioca da to ispita. Ali, pozivam da ispita i ovo što sam juče rekao. Izneo sam podatke, ako nije Jovan Šurbatović uzeo taj novac, ako Dika Stojanović nije uzeo taj novac, ako Bjeković nije uzeo taj novac. Šta je bio problem? Nije to bila konferencija za štampu nego sednica IO, mi upravljamo savezom. Savez nije privatno vlasništvo. Što nije ustao i rekao – evo ja sam uzeo toliko para, ili nisam uzeo ništa, i onda bi me odmah demantovao. O čemu on priča, daje izjave da je IO protekao u redu, da su usvojeni planovi i programi, izabrani najbolji trener, fudbaler i najbolja fudbalerka i to je bila izjava FSS za javnost. Javnost hoće da zna istinu. Jedva čekam tu tužbu Jovana Šurbatovića ili FSS da odem na sud – istakao je ministar u Vladi Srbije.

Na to se nadovezao Mirko Poledica.

-Obrazac ponašanja rukovodilaca FSS je da se ne obraćaju javnosti. Javnost je uskraćena za mnogo informacija. Ja sam pre nekoliko godina tražio od gospodina Šurbatovića da mi dostavi neke informacije za koje sam smatrao da su od javnog značaja, on mi ih nikada nije dostavio. Onda sam se objavio povereniku za informacije od javnog značaja koji je usvojio moj zahtev i naložio FSS da mi dostavi te informacije. Nikada ih nisam dobio. Kasnije je poverenik postupao u skladu sa zakonom. FSS se delimično finansira iz budžeta. Javnost ima opravdani razlog da zna sve detalje vezano za poslovanje FSS. Mi ovde ne želimo nikoga da optužimo. Ako su oni zaista dobili taj novac, ne vidim zašto javnost ne bi imala tu informaciju – istakao je Poledica i dodao:

-Gospodin Jovan Šurbatović je generalni sekretar FSS, koji nije član FSS. Po statutu, generalnog sekretara na predlog predsednika saveza bira IO i radi se o zaposlenom licu, koje sa FSS sklapa ugovor o radu i plaćen je za posao koji obavlja. Ja lično mislim, da nije moralno. Nije uopšte bitno koliko je novca, 350.000 ili 100 evra. Za mene je skandal i 100 evra, nije moralno da generalni sekretar bude plaćen. To je moj stav.

Tončev je potom govorio o pojedinim delovima jučerašnje sednice Izvršnog odbora.

-Jedna smešna situacija juče na IO. Ja pitam kako su i koliko plaćeni hoteli u Kataru. Jovan Šurbatović iskrivi situaciji i neće da kaže koliko je plaćeno, nego kaže – gospodo članovi IO, reprezentacija Srbije je imala najbolji hotel, najbolje uslove, najbolje protivnike. Da vam kažem nešto, Brazil i Hrvatska su imali najgore uslove. On je to samo spinovao da bi opravdao. Ko zna koliko su plaćeni hoteli i šta je sve i za koga plaćeno da nam ne bi dali informaciju. Ljudi, demantujte ovo što sam rekao. Ako Dika Stojanović nije uzeo 500.000, neka mi donese koliko je uzeo – evo ja ću iz moje privatne firme dopunim razliku.

Novica je ponovo poručio da jedva čeka krivičnu tužbu.

-Evo ne mora na sud. Neka donese u vašu emisiju – koliko ima primanja, poreza, kartica. Ja ću ovde ispred vas da mu platim razliku.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“, Mirko Poledica, ističe da ne postoji ni minimalan kriterijum za to ko može da rukovodi srpskim fudbalom.

-Ako pričamo o reprezentaciji, u reprezentaciji nemate ni jednog igrača koji ima bilo kakve veze sa Srbijom. Svi igrači su u Srbiji samo pokazali potencijal i onda su sa 18, 19 godina otišli u inostranstvo i formirali su se kao igrači u nekim drugim sistemima vrednosti. Ako pričamo o selektoru, naš selektor nikada nije radio u Srbiji. Naš selektor je sticajem okolnosti UEFA pro licencu dobio tako što je polagao u Makedoniji, ne znam koji je bio razlog. I selektor se kao trener formirao van granica. Šta se dešava sa nacionalnim fudbalom? FSS treba da bude ogledalo nacionalnog fudbala. Ako pogledamo sve, meni je poznato da je samo gospodin Bjeković bio profesionalni fudbaler. Ako se odlučuje o nekim pitanjima koja imaju veze sa fudbalom, on je jedini kompetentan. O tome teško da mogu da odlučuju ljudi koji se nisu bavili fudbalom. Ako treba IO da donosi odluke koje su vezane za usko pravna pitanja, onda treba da imamo pravnika. Dakle, čitav sistem je postavljen na pogrešnim osnovama, svi su se sakrili iza rezultata reprezentacije, a nacionalni fudbal, omladisnki fudbal, nemamo razvojnu ili B ligu. Imamo super i prvu ligu koje su projektovane da se uništi mladi igrač. Mi imamo problem da se napravi igrač do 21 godine – kazao je Poledica i zaključio:

-Mi imamo rešenje. Dovoljno je samo da odemo da zamolimo Nemanju Vidića. Ne da ga pitamo, nego da ga zamolimo – dođi i spasi nas. Da isto to uradimo kada je u pitanju Danko Lazović, Lane Jovanović, Bata Mirković. Mi imamo ljude, to su ličnosti koje su autoritativne, obrazovani, u najboljim godinama. Ali imaju visoke standarde.

 

12
3

6 Komentara

  1. Ko sve dobija prostor u medijima…Tamo nema postenog coveka-od FSS pa do Tonceva. Toncev se za besto pita, strasno. Pa mi necemo iz mraka da izadjemo za 10 godina. Lustracija za sve !!! Ovaj moze u Bozicu da pravi palete a ova gospoda iz FSS da metu ulice

    1
    0
    Odgovori
  2. Covek je sve u pravu. Evo, sta se sve dogadja u FSS,otisao Kokeza, imamo kokezjaniju u FSS. Ja verujem Toncevu, dok su pokusali da mu ospore legitimitet na sastanku, nesto nije u redu. Pa on je predsednik superligasa, mora imati pravo da prisustvuje!
    To drustvo je osetilo miris novaca i ocigledno je odlucilo da iskoristi sansu. Radi se o ljudima koji nemaju veze sa fudbalom, to su uhlebi i sta vele, daj SAD ILI NIKAD!!!
    Sta rade javni tuzioci, MUP> Niko da reaguje,umesto da se pod hitno tamo nadje drzavna kontrola,mirno more!? Prosto neverovatno….

    7
    1
    Odgovori
  3. Ja se sada pitam sta radi MUP, sta radi javni tuzilac? Niko da reaguje,kakva je ovo drzava,nije valja da su ovi u FSS zakonom zasticeni da kradu toliki novac? VUcicu, predsednice, zar ne vidis da je Kokeza jos uvek u FSS?

    5
    1
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter