2
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

STATISTIKA JE JASNA: Zvezdin Gabonac najbolji vezista jesenjeg dela sezone u Superligi!

Objavljeno: 27.12.22 u 16:20

Sjajne partije miljenika navijača crveno-belih!

Gelor Kanga se izdvojio kao najbolji vezista Mozzart bet Superlige Srbije u prvom delu sezone prema statističkim parametrima sa indeksom 249, ali se Zvezdin Gabonac istakao i kao najuspešniji igrač sa precizno upućenim dodavanjima, kao i fudbaler nad kojim je načinjeno najviše prekršaja u prvenstvu.

-Kada Gelor Kanga ima loptu u nogama svi navijači Crvene zvezde mogu da odahnu, jer je ona maltene zaključana u sefu. Zvezdina osmica važi za klasičnog centralnog veznog igrača sa veoma izraženim pregledom igre, kao jednom od najboljih karakteristika, što bi značilo da Kanga u svakoj situaciji vidi idealno rešenje na terenu. Centralni bekovi crveno-belih uvek vide momenat kada Gabonac može da prihvati loptu, a on se ne ustručava u bilo kojoj situaciji da prihvati pas i komanduje veznim redom – pohvalno govore crveno-beli na svom zvaničnom klupskom sajtu o iskusnom vezisti i dodaju:

-Sa visokih 87 procenta Gelor Kanga je fudbaler sa najvećim brojem precizno upućenih dodavanja prema saigračima. Ukupno je odigrao 1448 pasova na 17 mečeva, a čak 1291 odigravanje je bilo precizno. To dovodi dalje do podatka da je u proseku od 90 minuta za vreme utakmice Kanga uputio 80 tačanih pasova što je neverovatan učinak.

Nema sumnje da nekadašnji fudbaler Rostova i Sparte iz Praga diktira tempo igre Crvene zvezde, diriguje veznim redom i da je jedan od momaka iz čete Miloša Milojevića koji ima najviše loptu u svom posedu. Iz tog razloga fudbaleri protivničkih ekipa igraju takozvanog “flastera” nad reprezentativcem Gabona. U tim situacijama Kanga predvidi situaciju i unapred ima rešenje kojim bi mogao da načini višak na terenu. Često zna da veštom varkom tela “prevari” svog čuvara, a upravo u takvim situacijama igrači iz suparničkog tima moraju da zaustave Kangu na nedozvoljen način.

Prema podacima statističke platforme Instat Gelor Kanga je fudbaler nad kojim je načinjeno najviše prekršaja u domaćem šampionatu. Za ukupno 1377 minuta koliko je proveo na terenu fudbaler koji ima srpski pasoš je fauliran čak 73 puta, što je u proseku 4,5 puta na jednom susretu.

Kada se povuče paralela između ova dva fragmenta fudbalske igre, Kanga je cele polusezone igrao pod velikim opterećenjem koje mu je nadolazilo od strane protivnika, tačnije od fudbalera koji su mu stajali veoma blizu i nisu mu dozvolili da manevriše sredinom terena. Međutim, uprkos dodatnom pritisku Kanga je ipak najbolji vezni igrač prvenstva, uz to fudbaler sa najvećim brojem preciznih dodavanja. Definitnitivno je iskusni vezista jedna od ključna karika u igri crveno-belih, a nema dileme da će Kanga nastaviti sa sjajnim partijama u drugom delu sezone – stoji na zvaničnom sajtu FK Crvena zvezda.

 

4
1

2 Komentara

  1. Bravo za izbor Gabonca! On je svojim igrama ove jeseni dokazao da Zvezda nema vezni red i da je zbog tog nedostatka ona preskakala sredinu terena, šaljući telefonske centaršuteve u kazneni prostor protivnika. Taj nedostatak u igri Zvezde se najbolje vidio u grupnoj fazi LE, gde smo zauzeli “odlično” četvrto mesto! Zato, podrška za izbor Gabonca, jer je doneo nešto novo u srpski fudbal, a to su povratne lopte unazad i hodanje u krugu centra!

    1
    4
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter