0
Katar 2022

FOTO: FIFA World Cup @FIFAWorldCup/ Twitter screenshot

STATIVA SPREČILA MAGIJU AMALAHA: Francuzi sa minimalnim vođsvtom idu na pauzu! (VIDEO)

Objavljeno: 14.12.22 u 20:49

Gladijatorska borba na ‘Al Bajtu’!

Plasmanom među četiri najbolje selekcije na planeti zaokupirali su pažnju svih fudbalskih fanatika koji žive na njoj. Srčanost, požrtvovanje i maksimalna koncentracija od prvog do poslednjeg sudijskog znaka na utakmici najpreciznije karakterišu svakog reprezentativca Maroka ponaosob. Generacija predvođena zvezdama poput Ašrafa Hakimija i Hakima Ziješa nastavlja da piše najlepšu priču u istoriji afričkog fudbala. U velikom finalu ima mesta samo za dve ekipe, a kartu za najznačajniju utakmicu na svetu već je ‘kupila’ reprezentacija Argentine trijumfom nad Hrvatskom. U želji da se nađe u direktnoj borbi za ‘boginju’ Maroko ispred sebe ima najteži zadatak, izlazi na megdan aktuelnom svetskom prvaku – Francuskoj.

Susret na ‘Al Bajt‘ stadionu počeo je u 20 časova, kada je arbitar Ramos izveo igrače obe ekipe na centar terena. Intoniranje himni proteklo je u izuzetno emotivnom maniru, a glasnije se čulo izvođenje Marokanaca, koji su u ogromnom broju stigli u Katar. Koliko u ovoj zemlji cene uspeh svojih fudbalera najbolje govori podatak da je Vlada Maroka kupila značajan kontigent ulaznica i poklonila ih je navijačima.

Posle 45 minuta namdetanja rezultat je 1:0 u korist Francuske, ali u nekoliko navrata Maroko je bio blizu izjednačenja. 

Maroko je bez trunke straha i preteranog respekta počeo ovaj duel. Duša ekipe, Sofijan Amrabat, napravio je slalom kroz odbranu Francuza, ali je zaustavljen u blizini kaznenog prostora.

Izabranici selektora Didijea Dešana iskoristili su gužvu u kaznenom prostoru na papiru ‘autsajdera’ i došli su do vođstva. Prvi igrač koji je zatresao mrežu Maroka na ovom šampionatu postao je levi bek Milana, Teo Ernandez.

Grizman je napravio veliki problem svojim čuvarima u šesnaestercu, lopta je dugo bila u prostoru blizu gola, a na kraju se odbila do Ernandeza koji je istu na atraktivan način poslao iza leđa golmana Bona.

Sudija Cezar Arturo Ramos je morao da bude na maksimalnom nivou fizičke spreme kako bi ispratio tempo igre na startu utakmice. Maroko se nije predao, naprotiv, orijentisali su se na ofanzivu u većoj meri. Azedine Ounahi je je pucao izuzetno snažno i precizno u 10. minutu. Lopta je išla u donji desni ugao, ali Ljoris je intervenisao na perfektan način.

Propustio je Maroko još jednu priliku u 16. minutu. Napadač Čelsija, Hakim Ziješ, primio je loptu unutar kaznenog prostora, ali šutirao je izuzetno neprecizno.

Uzvratio je aktuelni šampion na ekspresan način. Prevario je najbolji strelac Francuske na Mundijalima, Olivije Žiru, odbranu Maroka i izašao sam pred čuvara mreže. Sa leve strane, iskosa, šutirao je napadač Milana snažno kao po običaju, a statativa je zaustavila njegovu ‘bombu’.

Nezadovoljan viđenim selektor Maroka napravio je prvu izmenu već u 21. minutu. Regragui je izveo iz igre Saisa, a na teren je poslao Selima Amalaha.

Francuzi su iskoristili činjenicu da imaju iskustvo na svojoj strani, pa su vešto odolevali naletima marokanskih fudbalera.

Dve kolosalne prilike propustila je Francuska u roku od 10 sekundi. Najpre je Čuameni brilijantno proigrao Mbapea, čija brzina je ponovo izašla na videlo. Kilijan je ‘ostavio u prašini’ svog čuvara i savladao marokanskog čuvara mreže, ali jedan defanzivac je barem na kratko otklonio opasnost. Odbila se lopta do Žirua, koji je iz okreta levom nogom šutirao pored gola.

Antoan Grizman je izveo udarac iz ugla u 49. minutu, lopta je išla na prvu stativu, a prvi je do nje stigao Rafael Varan. Iskusni centarhalf Mančester junajteda je šutirao daleko od gola Maroka.

Amalah se namestio za popularne ‘makazice’, pa je ceo stadion zaćutao na trenutak. Atraktivan, maestaralan udarac nije pretvoren u pogodak, jer je statviva pokvarila slavlje Marokancima.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter