0
Katar 2022

FOTO: FIFA World Cup @FIFAWorldCup/ Twitter

FRANCUZI NA KORAK OD ODBRANE TITULE: Kolo Muani ugasio snove Marokanaca, najlepša priča Mundijala je završena! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 14.12.22 u 21:56

Trikolori preživeli najveće iznenađenje turnira u Kataru!

Fudbalska reprezentacija Francuske nastavlja da ispisuje stranice istorije! Popularni Trikolori su elimisali selekciju Maroka rezultatom 2:0, pa će za četiri dana biti u prilici da brane titulu svetskog šampiona protiv Argentine. Izabranici Didijea Dešana su taktički, prvenstveno zahvaljujući iskustvu i individualnom kvalitetu, nadigrali najveće iznenađenje Mundijala u Kataru i spreče možda i najlepšu priču u istoriji svetskih kupova. Pogotke za Francusku postigli su Teo Ernandez i Kolo Muani, a afrička selekcija će morati da se zadovolji borbom za treće mesto sa reprezentacijom Hrvatske.

Prvi put od 1998. godine branilac titule je izborio plasman u veliko finale. Odbrana titule je u istoriji Mundijala pošla za ‘nogom’ samo jednoj generaciji Brazilaca. 

Maroko je bez trunke straha i preteranog respekta počeo ovaj duel. Duša ekipe, Sofijan Amrabat, napravio je slalom kroz odbranu Francuza, ali je zaustavljen u blizini kaznenog prostora.

Izabranici selektora Didijea Dešana iskoristili su gužvu u kaznenom prostoru na papiru ‘autsajdera’ i došli su do vođstva. Prvi igrač koji je zatresao mrežu Maroka na ovom šampionatu postao je levi bek Milana, Teo Ernandez.

Grizman je napravio veliki problem svojim čuvarima u šesnaestercu, lopta je dugo bila u prostoru blizu gola, a na kraju se odbila do Ernandeza koji je istu na atraktivan način poslao iza leđa golmana Bona.

Sudija Cezar Arturo Ramos je morao da bude na maksimalnom nivou fizičke spreme kako bi ispratio tempo igre na startu utakmice. Maroko se nije predao, naprotiv, orijentisali su se na ofanzivu u većoj meri. Azedine Ounahi je je pucao izuzetno snažno i precizno u 10. minutu. Lopta je išla u donji desni ugao, ali Ljoris je intervenisao na perfektan način.
Propustio je Maroko još jednu priliku u 16. minutu. Napadač Čelsija, Hakim Ziješ, primio je loptu unutar kaznenog prostora, ali šutirao je izuzetno neprecizno.

Uzvratio je aktuelni šampion na ekspresan način. Prevario je najbolji
strelacFrancuske na Mundijalima, Olivije Žiru, odbranu Maroka i izašao sam pred čuvara mreže. Sa leve strane, iskosa, šutirao je napadač Milana snažno kao po običaju, a statativa je zaustavila njegovu ‘bombu’.

Nezadovoljan viđenim selektor Maroka napravio je prvu izmenu već u 21. minutu. Regragui je izveo iz igre Saisa, a na teren je poslao Selima Amalaha.

Francuzi su iskoristili činjenicu da imaju iskustvo na svojoj strani, pa su vešto odolevali naletima marokanskih fudbalera.

Dve kolosalne prilike propustila je Francuska u roku od 10 sekundi. Najpre je Čuameni brilijantno proigrao Mbapea, čija brzina je ponovo izašla na videlo. Kilijan je ‘ostavio u prašini’ svog čuvara i savladao marokanskog čuvara mreže, ali jedan defanzivac je barem na kratko otklonio opasnost. Odbila se lopta do Žirua, koji je iz okreta levom nogom šutirao pored gola.

Antoan Grizman je izveo udarac iz ugla u 49. minutu, lopta je išla na prvu stativu, a prvi je do nje stigao Rafael Varan. Iskusni centarhalf Mančester junajteda je šutirao daleko od gola Maroka.

Amalah se namestio za popularne ‘makazice’, pa je ceo stadion zaćutao na trenutak. Atraktivan, maestaralan udarac nije pretvoren u pogodak, jer je statviva pokvarila slavlje Marokancima.

Posle najduže pauze Kilijan Mbape je svojom hitrinom pravio ogromne probleme protivničkim defanzivnima. Kao metak je trčao u tranziciji ofanzivac Pari Sen Žermena, a zaustavljen neverovatnim startom Amrabata.

Dve vrhunske prilike nije realizovala afrička selekcija u kratkom vremenskom intervalu. Štoperi svetskog šampiona su regovali u poslednjem trenutku i tako spasili svoju selekciju.

Zanimljivo je da su Marokanci razmenili preko 100 dodavanja više u odnosu na rivala do 58. minuta meča.

Maroko je najviše delovao po desnom boku, mestu odakle su se neprekidno nizali njihovi napadi. Na taj način su opterećivali deo terena iza leđa Mbapea, gde su defantivno orijentisani vezisti redovno morali da priskoče u pomoć. Otežano su Trikolori disali u tim momentima, vremena za odmor nije bilo, osim kada bi duže od potrebnog ostali na zemlji nakon nekog prekršaja i tako ukrali određeno vreme.

Iznenađujuću izmenu napravio je Dešan u 66. minutu, kada je Olivijea Žirua poslao na klupu, a na teren uveo mladog Markusa Tirama. Reagovao je i selektor Maroka sa dva brze izmene (četvrte do tada, jedna na startu drugog poluvremena).

Pitanje pobednika rešeno je 79. minutu susreta. Samo 20ak sekundi po ulasku u igru, Rondal Kolo Muani je iskoristio prvu pravu šansu i zatresao mrežu Maroka. Prethodno je Mbape režirao slalom u kaznenom prostoru, a lopta se nakon njegovog pokušaja odbila do Kolo Muanija. Perfektne izmene načinio je Dešan uvođenjem Tirama i Kolo Muanija, s obzirom na to da je reč o momcima koji su preokrenuli tok meča.

Opao je ritam igre u završnom periodu utakmice. Marokanci nisu prestali da pokušavaju, ali Francuska je rutinski odrađivala posao.

Razek Hamdalah je napravio pravi dar mar u kaznenom prostoru Francuske, ali je Kounde izbacio loptu sa gol linije i sprečio da Maroko umanji prednost. 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter