1
Katar 2022

FOTO: Starsport

POZNATI DOKTOR PRIČAO O NEUSPEHU ORLOVA U KATARU: Evo kako je moralo da se reaguje!

Objavljeno: 12.12.22 u 15:55

Izneo je svoje zaključke.

Profesor doktor Vladimir Jakovljević, inače dekan fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, pričao je o nastupu selekcije Srbije na Mundijalu u Kataru, ali sa jedne potpuno druge strane. On je otkrio šta je to medicinski deo stručnog štaba trebao da odradi kako ne bi došlo do povreda, slabosti i iscrpljenosti.

Siguran sam da je stručni tim naše reprenzentacije mogao da konsultuje nekog od eksperata sportke fiziologije, par meseci pre polaska u Katar. Takav stručnjak bi mogao da napravi analizu funkcionalnosti svakog fudbalera i da uradi preventivu, kao ne bi došlo do slabosti i iscrpljenosti igrača. Drugo su povrede i njima treba da se bave lekari određenih specijalnosti. No, da do povreda ili slabosti ne bi došlo moraju se slušati stručnjaci iz oblasti sportske fiziologije. Veoma je bilo važno da se napravi analiza uticaja vremenskih faktora na pojedinačni organizam svakog fudbalera, kako podnose vrućinu, šta u tom slučaju smeju da jedu, da piju, kakvu suplementaciju moraju da uzimaju, počeo je Jakovljević.

Brazil’s midfielder Lucas Paqueta (C) in action against Nemanja Gudelj (L) and Sergej Milnkovic-Savic (R) of Serbia during the Fifa World Cup 2022, Group stage G, football match between Brazil and Serbia, 24. Novembar 2022
foto: STARSPORT

Potom je zaključio da pojedini igrači nisu mogli da se bore sa klimatskim promenama, kao i da klimu u Kataru, bolje podnose fudbaleri koji nisu iz Evrope.

Možda je bilo nekoliko povređenih fudbalera, ali šta ćemo sa onima koji su bili zdravi, a nesposobni da se bore sa klimatskim problemima. Afro-azijsku klimu kakava je u Kataru, bolje podnose svi igrači koji nisu iz Evrope. Naravno u mnogim reprenzentacijama Evrope igraju fudbaleri koji su naturalizovani, pogledajte samo koliko takvih fudbalera imaju Engleska, Francuska, Holandija. Oni su prosto otporniji na pustinjsku klimu. Siguran sam da bi u budućnosti naši fudbaleri i ne samo oni kada idu na reprenzetativna takmičenja, morali da konsultuju stučnjake sportke fiziologije.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

2
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter