0
Katar 2022

FOTO: FIFA World Cup @FIFAWorldCup/ Twitter screenshot

VIŠE NIJE SAMO SIR – ŠVAJCARSKA MOŽE DA SE POHVALI BUŠNOM ODBRANOM: Portugalci ponizili Džaku i ekipu, poslali ih kući sa šest golova u mreži! (FOTO (VIDEO)

Objavljeno: 06.12.22 u 21:58

Na terenu je postojala samo jedna ekipa!

Nakon poraza od Brazila i dve pobede u grupnoj fazi Mundijala, nad Kamerunom i Srbijom, prilično je samouvereno izgledala reprezentacija Švajcarske. Članovi ovog tima verovali su u trijumf nad Portugalom i plasman među najboljih osam na planeti, ali snovi su im ugašeni posle 90 minuta totalne dominacije protivnika. Selekcija Portugala je zagospodarila ‘Lusailom‘ od prvog znaka arbitra Ramosa iz Meksika. Izabranici čuvenog selektora Fernanda Santoša ‘kaznili’ su Švajcarce sa šest golova u mreži. Slavili su Portugalci sa ubedljivih 6:1 pred punim tribinama velelpne građavine u Kataru.

Portugal će u četvrtfinalu igrati protiv selekcije Maroka, koja je tokom dana napravila novu senzaciju trijumfom nad reprezrentacijom Španije.

Selektor Fernando Santoš iznenadio je čitavu planetu odlukom da ostavi Kristijana Ronalda na klupi. Umesto legendarnog napadača, na teren je od prvog minuta istrčao mladi golgeter Benfike, Gonzalo Ramos.

Upravo je ova odluka donela rezultat i ne samo to. Portugal je dobio golgetera za budućnost, momka koji je spreman da reševa utakmice od velikog značaja. Gonzalo Ramos je poneo titulu igrača utakmice, s obzirom da je zbog njega golman Švajcarske u tri navrata vadio loptu iz svoje mreže, prvi put u 17. minutu.

Prihvatio je Ramos loptu koju mu je poslao Žoao Feliks, a onda je kao iz topa pucao na gol Švajcarske. Jan Zomer gotovo i da nije video projektil mladog Portugalca, a stiče se utisak da još dva čuvara mreže ne bi pomogla u ovoj situaciji.

Portugalci su duplirali prednost u 33. minutu meča, kada je čuveni defanzivac Pepe zatresao mrežu Zomera. Bruno Fernandeš je brilijatno izveo udarac iz ugla, a veteran je najviše skočio i udarcem glavom matirao golmana Švajcarske.

Tada je već bilo jasno da ekipi Murata Jakina ostaje samo da krene u totalnu ofanzivu ako želi da ostane na Mundijalu. Pokušali su da ublaže zaostatak u 38. minutu kada je odbitak nakon Fernadešovog centaršuta pokupio Remo Frojler. Uspeo je golman Diogo Košta da zaustavi njegov udarac.

Do odlaska na najdužu pauzu mogao se mladi Ramos u potpunosti proslaviti. Izleteo je Gonzalo sam pred Zomera, ali iskusni golman ga je sjajno zaustavio.

Uvodni minuti nastavka protekli su u znaku Portugala. Kao da je jedan tim postojao na terenu, pa se vrhunska igra ubrzo isplatila.

Diogo Dalot se maestralnim driblingom oslobio čuvara na desnom boku u blizini kaznenog prostora, brzo se namestio i uputio oštar centaršut u petarac. Na pravom mestu ponovao se našao Ramos, koji je loptu samo prosledio u mrežu protivnika. Ako se želja Dragana Stojkovića Piksija nije ostvarila na meču sa Srbijom, danas svakako jeste – odbrane Švajcarske je bila bušna kao njihov sir.

Ako se pitanje pobednika dovodilo u pitanje uopšte, rešeno je u 55. minutu susreta. Žoao Feliks je uposlio Ramosa, ovaj se hitro okrenuo i proigrao Rafaela Gereira, a fudbaler Borusije iz Dortmunda je u svom maniru krunisao perfektnu akciju svog tima.

Švajcarska je došla do utešnog pogotka samo 180 sekundi kasnije. Udarac iz ugla je navijačima ove selekcije doneo razlog za radost. Lopta je ‘očešala’ Pepea po glavi, ali nije uspeo da skoči dovoljno visoko. Stigla je do ‘druge statative’ gde se sakrio defanzivac Švajcarske, Manuel Akanđi, koji je istu samo prosledio u mrežu na prazan gol.

Hrabrost, želja i požrtvovanje, uz zavidno fudbalsko umeće, najbolje opisiju strelca petog pogotka. Het-trik je u 67. minutu kompletirao mladi Ramos, iskoristivši asistenciju Feliksa. Samo šest minuta kasnije je napustio igru, poklonio se publici i mesto ustupio Kristijanu Ronaldu.

Konačan rezultat, za apsolutno poniženje protivnika, postavljen je u drugom minutu sudijske nadokande. Gereiro se ovog puta našao u ulozi asistenta, a Rafael Leao je golom ‘stavio so na ranu’ uveliko ranjenom timu sa druge strane terena.

 

8
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter