0
Katar 2022

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojkovic konferencija za medije at Sports center of Serbia Footbal Federation on December 05, 2022 in Stara Pazova, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

KOMPLETNA PIKSIJEVA KONFERENCIJA POSLE KATARA: O odbrani, detaljima protiv Švajcarske i Kameruna, kao i nastavku „ove priče“! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 05.12.22 u 17:24

Kompletna konferencija selektora Srbije.

Nakon poraza Srbije od Švajcarske u trećoj rundi grupe G na Svetskom prvenstvu u Kataru, bilo je jasno da se Orlovi vraćaju kući. Oni su juče stigli u Beograd, a danas je u Staroj Pazovi, selektor naše zemlje Dragan Stojković Piksi, održao konferenciju za štampu.

Na samom startu, selektor je dao uvodni komentar.

Neko ko je odgovoran čovek, a smatram da sam odgovoran, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvo je poštovanje i respekt prema medijima, a drugi je javnost. Želim da objasnim neke stvari zbog javnosti, da čuju iz prve ruke utiske sa Mundijala u Kataru. Želim da napomenem da sam tačno 20 meseci na mestu selektora reprezentacije Srbije, za ovih 20 meseci, od tri cilja koja sam postavio, kako ja tako i organizacija, dva smo uspeli da ostvarimo, a treći nije ostvaren. Prvi cilj je da u jednoj teškoj grupi u kvalifikacijama završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se na SP. Drugi, posle žreba za Ligu nacija, gde smo se našli u teškoj grupi, rekli smo da nas interesuje prvo mesto i uspeli smo i taj cilj da ostvarimo. Treći cilj, da prođemo grupu na Mundijalu, to nismo uspeli. Zato sam pred vama da objasnim viđenje iz mog ugla i praktično da objasnim zašto je do toga došlo. Interesuje vas verovatno samo ovo poslednje, počeo je Piksi i dodao:

– Neću biti neko ko će sesti na avion i otići negde i poslati neko saopštenje, pošto je to u našem fudbalu moderno da se tako saopštenja pišu. Ja smatram sebe odgovornim i zato sam tu i ovde, zato sam sazvao ovu konferenciju za štampu.

Stojković je potom istakao da nije imao stopostotno spremne igrače na Mundijalu, kao i da za sve postoje razlozi.

Dobra konstatacija, to nisam bio ja, ali imaju razlozi zašto to nije tako. Ti razlozi kreću da mene brinu. Praktično početkom novembra, odnosno 14. novembra kada smo se našli ovde pred put. Znajući situaciju i zdravstveni bilten naših ključnih igrača, neću praviti razliku da li je neko važniji. Njihovo zdravstveno stanje je bilo takvo da ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati i da igraju, ali bi bilo nenormalno da ih ne vodite u Katar. Golovima, asistencijama i ponašanjem su doveli do toga da se raduje narod posle Portugala. Zato nisam bio taj, znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi. Naravno da to javno nisam mogao da govorim. Teško je to sakriti, tu emociju. Znao sam da neću imati taj duh tima iz kvalifikacija, spremnost igrača na 100%. Niti ja, niti medicinski tim nije to mogao da promeni.

Što se tiče utakmice sa Kamerunom, selektor je podvukao da smo sami krivi zbog toga.

Te izjave da smo spremni, to se govori zato što stranci čitaju. Da izađete i kažete da idemo povređeni ne u sastavu u kojem treba, to bi mnogima značilo kao alibi. Bilo bi da tražimo neki izgovor. Nadali smo se da će to stanje igrača vezano za povrede negde da se prevaziđe i da će do početka šampionata 24. novembra, to je bilo nemoguće. Sa druge strane, znali smo takođe, to ste znali i vi i javnost, da u jednoj teškoj grupi Brazil apsolutni favorit. Da predstavlja drugu dimenziju, nivo. Znali smo da će se između Kameruna, Švajcarske i nas tražiti drugo mesto. Postoje i naše greške, ja vrlo realno gledam sliku svog tima i same igre. Niti letim kada smo fenomenalni na terenu, niti se osećam poraženim kad nismo. Mi smo drugi meč protiv Kameruna pored svih problema imali pobedu u džepu. Uspeli smo da se vratimo iz minusa u pozitivno stanje, da budemo mentalno jaki i preokrenemo rezultat. Zašto to nismo iskoristili? Ostaje za analizu, da vidimo kako smo odigrali stvari taktički, što se odbrambene igre tiče, recimo. Neke greške koje smo u toj fazi igre napravili na ovom nivou ne smeju da se događaju, da se olako poklanjaju golovi. Opet kažem, hoću da čestitam igračima, dali su maksimum. Kada se trči po 118 kilometara po meču, vidi se želja, požrtvovanost. U nekim momentima nismo smeli da reagujemo kako treba, da poklanjamo pobedu protiv Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. To su neke stvari za analizu. Moraće se raditi na tom planu, da se te stvari ne dešavaju na tom nivou, ne samo ovom, nego na bilo kom, pa čak i na utakmici bez značaja, to je neoprostivo. Opet kaže, da smo kao tim bili u zdravstvenom stanju na mestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to su pet po utakmici, fenomenalan uspeh, zamislite da smo bili spremni.

FOTO: STARSPORT

Piksi je potom dobio pitanje i o sastavu naše selekcije, ali je brzo zaključio da su apsolutno svi zaslužili da se nađu u Kataru.

Bilo je razmišljanja na tu temu, niko nije rezervisao mesto u timu. Bila su neka uveravanja da ima dovoljno vremena, da će se učiniti sve da budemo spremni. Odlučili smo se zato za ovaj sastav. Samo da napomenem, lista od 26 igrača koja je napravljena, nije se pravila po kancelarijama, nije se gledao ničiji interes, ta lista je napravljena vrlo trezveno, hladne glave, to su igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Video sam to u medijima, niko nije imao primedbu, uvek je bilo spoljnih faktora koji utiču na listu, koje hoće interese da proture. Ali ja sam neko ko ima svoj stav i taj stav teško menja, pošteno radim svoj posao, za dobrobit našeg fudbala. Nijedan me interes ne zanima. Sami ste konstatovali da je ovo realna lista. Ovo se dešava prvi put. Nijednog igrača zarad nekog interesa ne dodajem, zaslužili su svi da se nađu na smotri.

Veliki uspeh smo napravili, kojeg ćemo biti svesni za deset godina. Kasnije ovo u Ligi nacija, perfektan niz koji te dovodi na prvo mesto i uvodi u Diviziju A, među 15 najboljih u Evropi. To su neke stvari na koje ja neću nekad dati da se pljuje i ponižava i negira. To su činjenice, učinili smo fenomenalne stvari za fudbal u Srbiji. Jedan rezultat, možda smo mogli da prođemo grupu, ali verujte da posle toga ne bismo mogli ništa da napravimo, nismo imali snage za neki duži korak od toga. Nije ovo crno, ja ne bih sedeo ovde da sam osramoćen, da se osećam bezvredno, poraženo, jesmo izgubili, ali nismo poraženi. Mi koračamo uzdignute glave i nemamo čega da se stidimo i osećamo sramotu. Ovo će biti samo dobro iskustvo iz kojeg moramo da izvučemo pouke, da ne ponavljamo greške, nego da budemo bolji u tome. Ja to tako gledam. Spoljni faktori koji žele i koji su jedva čekali da dođe do neuspeha, rezultatskog, su dočekali pet minuta da napadaju, omalovažavaju, da ne koristim teže reči, ali to neće poremetiti ovu zdravu grupu, nećemo im dozvoliti da nas ruše i unose nemir i da neko predstavi da je to katastrofa. Ne postoji ni katastrofa ni tragedija u sportu.

Na njima je da komenarišu na svoj način, mi moramo dostojanstveno da trpimo sve, kao što smo i pohvale. Nismo leteli, svima smo pokazali da možemo da igramo lep fudbal. Neki prethodnici su kritikovani za defanzivu, loš fudbal, za nešto što je dekadentno, evo sada imamo ofanzivan i atraktivan i ponašamo se najbolje što možemo. Neću dopustiti da je ovo sve crno i katastrofa. Fudbal je takmičenje gde će bolji pobediti, a slabiji izgubiti. Izvući ćemo pouke i biti jači nego što smo bili, a bilo je igrača koji nisu ni učestvovali u kvalifikacijama, ali bilo je nerealno da oni budu na spisku, a da glavne perjanice naše reprezentacije ili udarne igle ostanu kod kuće. Ne bi bilo fer prema njima, iako su u stanju u kakvom su bili. Skidam kapu, na borbenosti, na motivaciji, fenomenalnoj atmosferi, mnogi su očekivali da se tučemo u svlačionici, da vadimo oči jedni drugima. To se nikada neće desiti. To požrtvovanje, da igraju pod injekcijama, da odsustvuju duže sa terena, to mora da se poštuje, ginuli su za dres Srbije. Izražavam zadovoljstvo što imam takvu grupu momaka, ovo je samo jedan maksimum za stanje u kojem smo bili. Čak i tu smo bili u stanju da prođemo grupu. Nismo imali stanje za dalje. To je moja opservacija.

Jedan novinar izneo je zapažanje da je Srbija stalno padala već posle oko 60 minuta, za šta je selektor Stojković imao objašnjenje.

Mi nismo bili na nivou takmičenja, ako vidite naše učešće na tim mečevima, mislim da bismo bili prvi da se igra do 60. minuta. Ali one se igraju 90+. Nismo bili na nivou da odgovorimo. Primetio sam da je u nekim drugim timovima slično stanje. Očigledno taj neki umor, gde igrači nisu na nivou da odgovore SP, kao Belgija recimo. Izgledali su kao izduvani balon u fizičkom smislu. Da li je moguće da oni sa takvim očekivanjima budu na takvom nivou. Oni nisu moj problem, već smo problem mi. Zašto je tako, u kom su igrači stanju došli. Ali očigledno je da smo tamo od 65. minuta padali što se tiče svežine u igri. Parametri se drugačiji pokazuju, istrčali smo 117 kilometara u svakoj utakmici, ali nije bilo svežine, nismo imali tu vrstu pripremljenosti za takav izazov kakav je SP. To je jednostavno tako.

Zašto sam bio zabrinut i nisam bio onaj u proteklih 20 meseci kakvog ste me videli. Sam odlazak za Bahrein 18. novembra, dan posle je sedam-osam igrača bilo van stroja, da ne mogu da treniraju. To je bio jedan šok za mene, da ne možete trening koji ste zamislili u taktičkom smislu da odradite. Znao sam da ne valja, da nećemo moći. Onda čekate sutrašnji dan da vidite ko će moći da trenira, a ko ne. Pa se opet pokazuje ista slika, kako da ne brinem zabrinut, kako da budem srećan i da mi bude svejedno, to je nemoguće. Mitrović je poslednji meč odigrao 28. oktobra. Sa takvom povredom, dolazak početkom novembra, možda i ne znate, privatni trener mu je stavio bio longetu i gips, kada sam to čuo, još veća zabrinutost je bila. Prvi dodir sa lopte 22. ili 23. novembra. I on kao takav kaže „mogu“. To je za svako poštovanje. Isto i za Vlahovića, skoro dva meseca van takmičarskog ritma. Ovo što su dali gol-dva, to je ništa šta bi dali da su bili spremni, bilo bi mnogo više golova. Fizička spremnost je bila zabrinjavajuća i to je negde da kažem uzrok, ne i alibi. Mi smo morali da rešimo meč sa Kamerunom u svoju korist, tu se ne govori o fizici… Sami smo krivi, napravili smo analizu. Ne bi tako bilo da se ne dešavaju te nesrećeu taktičkom smislu kada nama dva centralna beka traže izmenu protiv Kameruna, Pavlović i Veljković, gde se remeti defanzivna linija, ne samo to, nego da zatvorite meč i pobedite. Druge izmene su bile planirane i to je bilo plan, šok za šokom, morate da menjate nešto što niste planirali. Možda je i to razlog što je Kamerun naivno izjednačio. Nismo imali sreće kada je Mitrović bio sam ispred golmana, drugačije bi možda bilo da je bio spreman. Setićete se letos kada sam govorio, potencirao sam da nam svi budu živi i zdravi, daleko je novembar. Mnogo evropskih, prvenstvenih utakmica. Nisam to pričao reda radi. Znao sam da ako dođe do nepredviđenih stvari. Ako izgubimo tu oštrinu, da će biti jako teško da držimo ritam igara iz kvalifikacija. Nismo imali sreće, kao što nismo imali sa prinudnim izmenama u zadnjoj liniji. Da do toga nije došlo rezultat bi bio na našoj strani.

Selektor je potom i još jednom potvrdio da se nikakve neprijatne scene nisu događale, kao i da nas u martu očekuju bitne utakmice.

Ne, nije niko. Mnogi su očekivali da se nešto dešavalo, da su se dešavale scene, neke neprijatne stvari u svlačionici, pa i nekih fizičkih obračuna, što ne priliči nikome, ali u našem slučaju, toga nije bilo, pružio sam ruku svima. U martu nas čekaju mečevi za kvalifikacije za Euro, da odvedemo Srbiju posle 24 godine u Nemačku. Po komentarima ili možda niste videli, svi su bili u tom tonu. Prošlo je, bilo je nespremnosti, ali vrlo brzo ide mart. I svi su motivisani, svi računam da će biti tu, pratićemo forme i zdravstveno stanje, jer mi nemamo 40-50 igrača, pa da nas boli glava od kvaliteta koga ćemo da izaberemo. Zavisiće mnogo, ovo je prvi dan dolaska iz Dohe, ima dovoljno vremena da se povede računa o tim stvarima.

Pričao je Piksi i o izmenama iz meča sa Švajcarskom, otkrivši koji je zapravo bio plan naše selekcije.

Da objasnim iz mog ugla, uspeli smo ono što je najteže, da iz minusa odemo u plus, uspeli smo da dođemo do vođstva od 2:1, imali smo drugi plan, da ne ulazim u taktičke stvari, bila je pripremljena dupla izmena u poluvremenu. Neću vam reći koji igrači idu van, a koji izlaze. Na defanzivnom planu bi bolje naši igrači izgledali. Onda se dešava taj poslednji minut prvog poluvremena i ovaj plan pada u vodu. Otišli bismo u drugačiji sistem, defanzivniji, da igramo na kontru, bar bismo se branili. Videli biste defanzivno orijentisanu Srbiju. Dolazi do drugog gola i taj plan pada, izmenama pokušavaš da osvežiš ekipu i resetuješ napor. Na početku drugog dela smo opet u minusu od jednog gola i ne nalazimo više mogućnosti, niti snage da preokrenemo. Taj drugi gol je psihološki bolje delovao na Švajcarsku, nego na nas. Dva napadača su nam igrala sa 50-60% mogućnosti. Izmene su napravljene da se osveži ekipa na fizičkom planu. Ranije su izmene donosile nešto, ovoga puta to nije bio slučaj.

Dragan Stojković misli da ga stanovnici Srbije podržavaju i navodi da pošteno radi svoj posao, kao i da ideju za koju se bori.

Nacija mene podržava, ja to osećam, ja naciju ne lažem. Nikada nisam lagano, niti ću je lagati. Naravno da imate ljudi koji ne vole što sam tu, jer ja nisam Deda Mraz, koji ispunjava nečije muzičke želje i deli poklone. Ja imam stav i od mog dolaska u maju 2021. godine, znam da sam nekima trn u nozi. To je već njihov problem. Boli ih što nemaju uticaja na reprezentaciju, što smo očistili mnoge negativne stvari, što je Sportski centar u Pazovi poprimio funkciju koju treba da ima, da bude Kuća mira i spokojstva i najbolje mesto za pripremu, a ne kafana, da može da uđe ko kada hoće. E, toga nema i to mnoge boli. To je njihov problem. Trude se to da sruše. I u kvalifikacijama se to osetilo, kada smo igrali i kada smo održavali obećanja koja smo dali, da ćemo završiti kao prvi plasmanom u Katar, mnogi, ne mnogi, ali ti neki kojima ne odgovaram ovakav kakav sam, pokušavali su da to predstave kao slučajnost, da je to pogrešan sistem, to su bočni faktori. Imaćete opoziciju, ne mogu svi da vas vole, ja sam toga svestan, i kao igrač i kao trener, svestan sam da će ti takvi uvek čekati šansu da vas ispljuju. Svestan sam toga, niti sam se podizao u pobedama, niti ponizio u porazima. Ja pošteno radim posao. Ovaj put, strategije neke, kako reprezentacija treba da igra, to je ispravan put. Da će neko, kada neko svojim stavom i ponašanjem, dovedete stvari do stanja u kakvom ste, a ono ne dopusti mešetaranje menadžera, klubova, interesa, onda naravno da smetate. Ali to je tako na kraju krajeva. I dok god sam selektor to će tako da bude. Nisam ja kao danas vreme, sunce, pa kiša. Ja imam ideju za koju se borim. Ponosan na sve što smo uradili. Neću dati nikome da pljuje. Srbija može da bude ponosna i javnost koja ovo gleda na požrtvovanje iz utakmice u utakmicu. Ne samo od ove utakmice, nego od marta 2021. godine.

FOTO: STARSPORT

Stojković je potom objasnio i zašto je odmah izašao pred javnost.

Bilo bi nefer i kukavički da sam odleteo za Pariz, Majami i da vam pošaljem saopštenje „Pozdrav svima gospodo, evo moje viđenje“, a vi pišite šta hoćete. To je kukavičluk, ja nemam ničega da se stidim, zato sam ovde da objasnim sve iz mog ugla. Treba da se bavite analizama, mogao sam da odletim i da ne izađem pred vama i pred javnosti. Oni treba da znaju, to je obaveza, a ne da beži i da se krije pred prvim neuspehom. Zašto kažem to? Da li smo bili vreća za udaranje, da smo došli da se kupamo tamo? Ja nisam čitao novine od dana kada smo sleteli u Dohu. Da li će da hvali neko, da kudi, ponižava. Posvećen sam poslu kojim se bavim. Treba da budu kritike. Slobodno ljudi, ovo je demokratska zemlja, ali da utičete na tim, ko će biti na spisku, to ja odlučujem i niko više u ovoj zemlji. Isključivo ja. I zato delim odgovornost i kada je dobro i loše. Nemam razlog da budem osramoćen, da sam ubio, ukrao, uradio nešto nečasno. Neprihvatljivo je za moju svest. Nije se dovodilo pitanje da li ću doći u Beogradu. Na moju inicijativu sam zakazao konferenciju. Nisam hteo juče, jer je bio dug put, ali evo kao što vidite, tu sam. Od sistema, fudbalskih stručnjaka, stotine selektora koji su zaokupljeni temom, sve je to pravo svakoga da gleda ko kako hoće. Ovo je sistem, mnogi su rekli da ne možemo u ovakvom sistemu. Da li nam je sistem doneo sve radost, SP? Upravo taj sistem, ne znam šta su gledali. Problem je kako ga interpretiraš. Sistem nije garancija da ćeš da uspeš, nego interpetacija igre na terenu. Da li ćete igrati sa trojicom ili četvoricom na terenu, to je druga priča. Ima tu mnogo stvari o kojima možete da pričate, vi niste treneri, vi pratite fudbal i gleda ga i izveštava kako ga vidi. Svi stručnjaci koji imaju pravo da kritikuju, oni neće moći da biraju, dok sam ja selektor. Kada dođe neko drugi, neka rade šta hoće.

Mnogi su imali velike zamerke na našu odbranu, što se ispostavilo kao velika boljka. Selektor je imao i svoje viđenje.

Oni su odigrali kompletne kvalifikacije. Greške nisu bile kobne, realno je da pružite šansu istim igračima. Ne žalim apsolutno za sve te pozive, niti ću ikada da žalim za prosutim mlekom. Kada se to desi, nema da se žali, to je prošlost. Generalno, u odbrambenoj liniji mi je žao što nisam mogao da računam na Nastasića i Spajića, koji imaju iskustvo, veliki kvalitet. Znate da Nastasić ima hronične probleme sa povredama, bilo bi neozbiljno da se oslonite na igrača na kojeg ne znate da li igra ili ne. Spajić je imao taj prelom ozbiljne prirode i ostao je van stroja dugo. To je nešto najbolje što imamo. Da je moglo bolje, moglo je i mora. Ali ja nisam bio neko ko je delio ekipu na odbranu, vezni red i napadače. Mi od marta 2021. godine smo deklarisali stav kako treba da izgleda tim, a to je da imamo timski duh. U modernom fudbalu, tim je taj koji pobeđuje, gubi, koji donosi slavu i uspeh. I napadači i veznjaci moraju da deluju kao tim. Zato postoje te engleske reči „team spirit“, timski duh koji nas je krasio do Katara. Zbog toga smo napravili čudo nad čudima, ko god to želi i negira. Mi smo u teškoj grupi pobedili jedan Portugal, ne na malim vratima, nego u svim elementima igre. Potpuno zasluženo smo otišli u Katar. Kada nemate karike, mnogo je teško da održite taj nivo igre. Opet se vraćam na početak novembra, znao sam da ćemo da izgubimo timski ritam iz kvalifikacija, da nećemo biti spremni, te slutnje su se obistinile. Retroaktivno gledano, mislim da sa dva igrača, potpuno spremna, imali bismo više alternativa da reagujemo na vreme i da defanzivni blok bude efikasniji. Imali smo dva puta i 3:1 i 2:1 protiv Švajcarske, ali to je tako.

Ono što se desilo na izborima u FSS, sigurno je ostavilo loš utisak na kompletnu javnost. Stojković je naveo da ovo nije dobar tajming za to.

– Videli ste, bili ste svedoci svih dešavanja, iako se ne bavim politikom, to nije lepo, to je negativno i ne treba da se dešava, ali se desilo. Mi smo majstori da sami unesemo nemir i pokvarimo atmosferu. Tajming nije dobar, jer je to 10 dana pred odlazak, ali Bože moj, to nije alibi. Neka se ljudi bave problematikom i rešavaju kako je znaju i umeju, nije na meni da radim na tome. Da mi se svidelo, nije mi se svidelo. Da su me igrači pitali „kakav je ovo cirkus, šta se radi“, jesu i čudili se čudom je li to moguće. Ja sam negde to po strani ostavio, rekao im da puste to, da su to druge stvari, da ne gube energiju na nešto što ne treba da ih interesuje. Ne možete da pobegnete od nečeg evidentnog. Loša komunikacija, da. Mi smo u poluvremenu utakmice sa Kamerunom, a i protiv Švajcarske, i pre i posle smo pričali na tu temu. Pitao sam ih u šali da li pričaju srpski ili neki drugi jezik. Zašto je tako ne znam, ali verujem da je pritisak, strah da se ne pogreši, jer greške koje su se desile dovele su da odigramo 3:3, možda je to uticalo da budu rezervisaniji u igri potom, da se uvuče strah od greške. Slažem se da ta komunikacija mora da bude bolja i da poslednja linija treba da deluje efikasnije i složnije. Čak smo dva dana samo na tome radili posle Kameruna. Defanzivni zadaci, prinicipi igre, ko čuva prostor, bili smo posvećeni da popravimo tu vrstu igre.

VESTI O MUNDIJALU:

Na pitanje zašto nas 25 godina nema na nekom Evropskom prvenstvu, Piksi je dao jasan i oštar odgovor.

Javnost valjda zna, vi niste valjda oni ko ne razume tematiku. Neko ne voli što sam ja tu. Da imena pominjem, oni su za mene nebitni, jer me njihovo mišljenje ne interesuje. Znam da je to gubitak uticaja i ulazak u sfere koje ne dopuštam. A ima takvih, to nije ništa sporno. Ja se stalno trudim da posao obavljam najpoštenije što mogu. Ja se trudim da imam čist obraz, neće niko moći da ga uprlja, niko. Ali dobro, na kraju krajeva, znate u prošlosti šta se dešavalo, nije to tako davno bilo, da neki moraju da igraju, da se spisak menja u svlačionici. To je istina, potpuna istina. Zato nas nema 25 godina u Evropi, zbog tih stvari. Zato neko dođe, počisti to sve, dovede u red, onda on ne valja, jer mnogima bistra voda ne odgovara. Ne odgovara jer su navikli da žive u mulju, u bistroj vodi se sve vidi. Pokušaj da se ja uvučem u mulj neće uspeti. Da ja nekome odgovaram, da se prepucavam, to neće moći. Svako ima pravo da radi kako misli, ali definitivno mešanje u tim, promena sastava tima, ne postoji čovek koji može to da uradi dok sam selektor. Ja nikome ne odgovaram, tu su zastupljeni njihovi interesi, ali ja sam čist, nemam kombinacije sa menadžerima, ne činim nikome ništa zarad mog benefita. To se neće desiti, nije se dešavalo, niti će se desiti.

Piksi je zatim istakao i da utakmcia sa Kamerunom nije smela onako da se završi.

Ta utakmica protiv Kameruna je morala da se završi sa 4:1, 5:1, 6:1, po kreativnosti i šansama. Nije se videla opasnost, dominirali smo do tog drugog njihovog gola. Zašto se nismo branili? Jesmo, ali smo previše visoko izašli bez potrebe i instrukcije sa klupe. Desi se taktički promašaj, da otvorite kompletan prostor za kontranapad, to nije ni to, nego poklon, greška naša kao tima. Nismo dovoljno inteligentni bili, napravili smo kardinalne greške. Zamislite sada da kažemo sada svima da se vrate nazad i bude 3:3, bilo bi opet zašto se branite, zašto ne date još gol. U tim momentima se nije videla opasnost, bili su u nokdaunu, kao da su se predali, njihove linije su raširene potpuno bile. Kontrolisali smo sve. Ali to se desi, teško je da se predvidi, slažem se, takve vrste grešaka su neprihvatljive i ne smeju da se dešavaju, da se ide u pritisak i ide u 3:1. A igrač Kameruna ima otvorenu loptu. Šta može da uradi sa loptom, sem da odigra dugo protivnik? Morate da budete inteligentniji, umesto da izlazite, da idete kontra, da se vraćate, jer je to sada najopasniji prostor, nazad. To su početničke greške, Kamerun nije bio bolji, sami smo krivi što nismo pobedili.

Selektoru je izuzetno teško pao drugi gol Švajcarske, a pored toga, otkrio je i šta treba da očekujemo u martu.

Teže mi je pao drugi gol Švajcarske. Poraz kao poraz, takva je utakmica, otvorena. U momentu kada se otvorite možete da primite gol. Bilo bi sve drugačije da nismo primili, napravili smo u planu dvostruku izmenu, da ne pričam koje igrače, ali neke stvari se dese, taj drugi gol Švajcarske mi je mnogo teško pao, nije mu bilo vreme da primimo taj gol. Opet neka naivnost, defanzivno-taktički, koštala nas je gola. Opet da vam ponovim. Otišli smo u Katar, bili učesnici najveće smotre fudbala, veliki uspeh za naš fudbal. Nije tragedija, vratile su se moćnije reprezentacije nego mi, ovo je samo šansa da se uči iz grešaka. Obično se to radi iz tuđih, ali mi smo iz naših. Bićemo bolji i jači, da biste pravili rezultate, treba vam kontinuitet igranja na istim. Ne može ad hoc, da se ode u polufinale, finale. Treba vam samopouzdanje, a kontinuitet će biti podloga da se nadamo nečem boljem. I boljim rezultatima, da dodirenmo vrh. Zato imamo šansu od marta, a vratićemo se već tada na pobednički kolosek. Opet će Srbija biti moćna, opet će Srbija biti pobednička, posle 24-25 godina biti na Evropskom prvenstvu. Ako pogledate od 2000. godine, da pomenemo i to. Na EP nas nije bilo nigde, govorimo o nekim uspesima, na osnovu čega, samo pitam? Za ovih 20 godina smo imali dve-tri Lige šampiona, 2006, 2010, 2018. i sada, četiri SP. Bili smo takvi kakvi smo bili. Treba biti realan. Ništa nismo spektakularno mi postigli na ovom nivou. Odlazak na veliko takmičenje je za nas veliki uspeh i to mora da se poštuje i ceni. Ko god mislio da negira i pljuje po tome mu neće uspeti. Znam koliko se igrači žrtvuju i predstave svoju Srbiju, a da dobro radimo, gajimo super atmosferu, to su pokazatelji, nije fatamorgana što neko izmišlja, a mnogima to smeta, hoće da sruše, neće moći. Ciklus jedan je završen, jedan rezime napravljen. Od tri cilja, dva obećanja su urađena i to nacija prepoznaje. Što nismo prošli prvu fazu, prihvatam neuspeh. Od tri smo dva uspeli, jedan nismo. Nije sve tako crno, niti može da bude. I zato se vraćamo na pobednički kolosek, da Bog poživi igrače i da krenemo u naše pohode. Već smo vratili naš tim, time što smo vratili u Ligi nacija, u stanju i ambijentu u kojem radimo. Nacija mora da veruje, narod mora da veruje. Kroz kvalifikacije smo vratili veru u taj fudbal. Nismo se vukli kao babe po terenu, nego igrali fajterski, za gol više. Nismo se stideli toga, uspeli smo u tome. Da će ovi rezultati da pogaze ovo? Neće moći. Kad smo mi igrali finale, polufinale, četvrtfinale? Kad je naš fudbal bio tu? To je težnja, želja da budeš bolji, ali da bismo bili na tom nivou, moramo da budemo spremni 100%. I vraća se Srbija na pobednički kolosek, glavu gore, Srbija mora da veruje u ove momke, da ćemo je učiniti srećnom i ponosnom. Nema predaje, niti će je biti.

Nismo bili neko ko je bio neefikasan. Problem koji postoji, rešavaćemo, to su takvi zadaci. Moguće je da bude i nekih promena. Pratićemo formu igrača, da se pruži šansa drugima, ali o tom potom, ima dovoljno vremena za tu vrstu analize. Generalno, to je to. Idemo dalje.

0
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter