0
Katar 2022

FOTO: FIFA World Cup @FIFAWorldCup/ Twitter

LUKAKU PROMAŠIO OSMINU FINALA, HET-TRIK PROPUŠTENIH KOLOSALNIH PRILIKA: Sreća na strani Hrvatske, Maroko je hit Mundijala! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 01.12.22 u 17:58

Poznata su još dva učenika nokaut faze Svetskog prvenstva!

Mnoštvo uzbuđenja doneli su dueli 3. kola takmičenja u grupi F. Atmosfera na stadionima ‘Ahmad bin Ali’ i ‘Al Tamama’ je na trenutke ključala. Reprezentativci Maroka su opravdali ulogu ‘prvog iznenađenja’ Mundijala u Kataru i savladali su Kanadu sa 2:1, te kao prvoplasirani izborili učešće u osmini finala. Hrvatska i Belgija su podelile plen, bez pogodaka (0:0), pa ćemo u narednoj etapi gledati aktuelne vicešampione sveta.


Standings provided by Sofascore

Kada je u pitanju prvo poluvreme,najveće uzbuđenje viđeno je 15. minutu susreta kada je sudija Entoni Tejlor rukom pokazao na belu tačku. Janik Karasko je bio u kontaktu sa jednim protivničkim igračem koji je pao nakon duela u kaznenom prostoru. Prekršaju je prethodio slobodan udarac koji je izveo Modrić, pa je nakon reakcije arbitara iz VAR sobe Tejlor dobio informaciju o potencijalnom ofsjadu. Engleski arbitar je pregledao usporeni snimak i utvrdio da neće biti ništa od jedanaesterca.

Karasko je u nekoliko navrata uspevao da dođe u solidnu poziciju za udarac, ali svaki put bi napravio pogrešan izbor o narednom potezu.

Solidnu priliku imali su Belgijanci u 42. minutu. Strpljivo je tekla akcija na sredini terena, a lopta je potom prebačena na desni bok. Dobar centaršut po zemlji nije iskoristio Mertens, koji je istu gotovo celu promašio sa oko pet metara udaljenosti od gola. Do kraja poluvremena nije bilo promene rezultata.

Finalisti prethodnog Mundijalu su u daleko boljem raspoloženju istrčali na teren posle velikog odmora. Kurtoa je pokazao zašto je najbolji čuvar mreže na planeti, jer je u tri navrata u jako kratkom razmaku spasao svoju ekipu.

Najpre je u 50. minutu Mateo Kovačić okušao sreću snažnim udarcem sa ivice kaznenog prostora, ali golman Real Madrida je bio sjajan. Kurtoa se bacio i ‘skinuo’ loptu koja je išla direktno pod prečku.

Za samo dva minuta opasno su pretili Marselo Brozović i Luka Modrić, ali sjajni Tibo Kurtoa je sve blokirao.

Sve se moglo promeniti u 61. minutu meča. Janik Karasko je izazvao pometnju u odbrani Hrvata. Izašao je brzonogi ofanzivac iskosa ispred golmana Hrvatske, ali očajno je šutirao. Jedan od defanzivaca je uklizao i lopta se odbila u srce šesnaesterca. Tamo je istu pokupio Romelu Lukaku. Snažni golgeter se namestio i šutirao desnom, slabijom nogom, ali Hrvati su imali mnogo sreće jer je Lukaku pogodio statativu. Gorelo je sve na terenu u tim momentima. Samo nekoliko napada kasnije ponovo se u centru pažnje našao Lukaku, koji je prebacio loptu preko gola glavom sa samo tri metra udaljenosti, ali arbitar je dosudio gol aut jer je De Brujne prethodno izašao sa loptom van granica igrališta.

Nije sreća bila na strani Romelua Lukaku ni u 87. minutu. Lopta ga je pogodila u nogu na oko samo tri metra od gol-linije, ali napadač Intera nije uspeo da je prosledi u mrežu. Hrvatski navijači su ponovo odahnuli nakon promašaja belgijskog golgetera.

Zaista je neverovatno šta je Lukaku radio u odlučujućim momentima. Doku je čuda pravio po levom boku, proigrao je Azara koji je poslao perfektnu loptu u petarac, ali Romelu je bio nemoćan pred gotovo praznim golom. Bio je to het-trik očajnih poteza koji je Belgiju koštao ispadanja sa turnira.

Malo ko je mogao da pretpostavi da će Marokanci odigrati gotovo savršena tri duela u grupnoj fazi prestižnog turnira. Afrička selekcija ja napravila veliko iznenađenje i sa sedam osvojenih bodova kao prvoplasirana nastavlja takmičenje u eliminacionoj etapi. Marokanci su danas rutinski nadigrali Kanadu sa 2:1.

Zahvaljujući očajnoj intervenciji kapitena Crvene zvezde, Milana Borjana, Maroko je poveo u 4. minutu susreta. Hakim Ziješ je šutirao direktno u ruke Borjana, ali golman Kanade je kiksnuo, propustio loptu, a ona je ušla u njegovu mrežu.

Kanađani su se borili za počasni bod ili sva tri, ali ovaj duel za njih nema rezultatski značaj. Maroko je sve više pritiskao zadnju liniju protivnika, a prednost je duplirana već u 23. minutu. Ašraf Hakimi je proigrao Jusufa En Nesirija, a ovaj je u svom stilu sa ivice kaznenog prostora postigao prvi gol na Mundijalu u Kataru.

Marokanci nisu imali sreće u 40. minutu, kada je lopta nesrećno pogodila Najefa Aguerda koji je zatresao sopstvenu mrežu. Prilikom udarca Kanađanina lopta se odbila od Marokanca i završila u golu afričke ekipe.

Prepustili su lideri grupe inicijativu protivniku od samog starta drugog poluvremena. Kanada je kontrolisala posed lopte, a Maroko se bez dileme zadovoljio rezultatom na semaforu. Odličnu priliku za izjednačenje propustili su Kanađani u 72. minutu, kada je iskusni Atiba Hačinson pogodio prečku nakon pokušaja glavom.

Samo par sekundi kasnije Alister Džonston je pokupio odbitak i loptu glavom poslao malo iznad gola. Pred nešto više od 43 hiljade navijača nije bilo mnogo uzbuđenja u drugom delu igre u poređenju sa daleko interesantnijim prvim poluvremenom.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter