0
Evroliga

FOTO: KK Crvena zvezda mts @kkcrvenazvezda/ Twitter

INFARKT ZAVRŠNICA U BERLINU! NEGATIVNA SERIJA PREKINUTA: Vildoza zaplesao, Zvezda srušila Albu nakon produžetka! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 22.11.22 u 22:18

Crveno-beli bolji od Nemaca i tradicije!

Košarkaši Albe ugostili su u Mercedes-Benz Areni ekipu Crvene zvezde u 9. rundi najprestižnijeg evropskog takmičenja. Fantastična utakmica odigrana je u nemačkoj prestonici, obeležena neverovatnom borbom od prve do poslednje sekunde. Dugačkih 40 minuta nije bilo dovoljno da bi saznali ime pobednika. Zvezda je propustila napad za trijumf i regularni deo meča završen je rezultatom 75:75. Nezaustavljivi trio Vildoza-Nedović-Mitrović uspeo je da porazi domaći sastav i Zvezdi donese treći ovosezonski trijumf. Duel je završen rezultatom 84:88.

Crveno-beli su gotovo perfektno izvodili slobodna bacanja, za razliku od domaćina i na kraju je taj segment igre uz neverovatnu defanzivnu energiju Zvezde rešio pitanje pobednika. Prvi put u istoriji međusobnih duela Zvezda je slavila na gostovanju u Berlinu, a takođe ovo je prvi trijumf ekipe Duška Ivanovića na gostovanju u Evroligi u aktuelnoj sezoni.

Zvezda je susret otvorila pogotkom za tri poena, kada je Džon Holand ubacio težak šut preko ruke u poznoj fazi napada. Na dobar ofanzivni početak nadovezao se i Ognjen Kuzmić, koji je naslonio loptu na tablu prilikom igre ‘dva na dva’ sa Lukom Vildozom. Ekspresno je uzvratila Alba serijom od 10:0 koja je naterala Duška Ivanovića da reaguje tajm-autom. Poenterska serija prekinuta je poenima snažnog Bena Bentila koji je pogodio za dva pod faulom. Krilni centar je potom realizovao dodatno slobodno bacanje.

Sredinog uvodnog kvaratala odvojio se domaćin na tada maksimalnih +7 (15:8), ali Luka Vildoza je reagovao preciznim šutem za tri poena iz velike udaljenosti. Povezali su nekoliko dobrih defanzivnih reakcija gosti, ali Bentil je poslao loš pas u srce reketa, pa je na taj način omogućio Albi da iz tranzicije dođe do lakih poena. Zvezda je konstantno bila blizu i bilo je jasno da nedostaje isključivo određena doza smirenosti u organizaciji napada. Čvrsta odbrana i pametno raspoređeni prekršaji isplatili su se srpskom klubu. Zvezda je uspela da na pauzu ode sa poenom prednosti, zahvaljujući sjajnom Nemanji Nedoviću (19:20). Beogradski klub je odlično rasporedio poene, pa se već u prvoj deonici čak osam igrača upisalo u strelce.

Odvojila se Zvezda na +5. Odlično raspoloženje centarskog tandema Petrušev – Mitrović ispratio je i Ognjen Dobrić. Delovalo je da Zvezda polako preuzima stvar u svoje ruke, ali Alba je napravila seriju od 6 vezanih poena i ponovo preuzela prednost. Od samog starta meča vrlo primetni su bili blagi usponi i padovi na obe strane terena. Kako bi se jedna ekipa koliko,toliko rezultatski odlepila, usledila bi serija rivala. Nastavila se rezultatska klackalica i nakon tajm-auta na sredini druge deonice. Trojka Filipa Petruševa na nešto više od četiri minuta do kraja prvog poluvremena podigla je raspoloženje pristalica crveno-belih koji su pružali podršku voljenom klubu direktno na licu mesta. Ponovo je Alba stekla +5 (38:33) nakon kratkog praznog hoda u ofanzivi gostujućeg tima. Argentinski plejmejker, Vildoza, pogodio je u završnici za 40:37.

Suočila se Zvezda sa problemom na startu trećeg kvartala. Ponovo je Alba stekla maksimalnih sedam poena prednosti. Sporne sudijske odluke na početku drugog poluvrmena prilično se iznervirale goste. Sudija Radović je priznao poene Smita, iako je faul načinjen dosta ranije, pa je član nacionalnog tima Hrvatske dobio dodatno slobodno bacanje. Prednost 49:41 bila je ujedno i najveća za domaće, a stekli su je na sredini trećeg perioda. Alba je postepeno povećavala prednost zahvaljući preciznim šutevima. Ekipa Duška Ivanovića je uspela da se vrati u igru koševima Luke Vildoze, pa je utakmica bila sve interesantnija u finišu treće četvrtine. Argentinac je zaplesao u svom maniru i nanizao šest uzastopnih poena. Digla se srpska ekipa u potpunosti. Instrukcije iskusnog šefa struke su uradile plodom i Zvezda je uhvatila rezultatski priključak. Sjajna energija crveno-belih uz lošu realizaciju slobodnih bacanja domaćeg tima doneli su nam neizvesnu završnicu. Alba je uspela da uđe u odlučujući period igre sa dva poena prednosti (57:55).

Luka Vildoza i Nemanja Nedović su ispravljali sve greške svog tima. Kada god bi Alba uspela da se odvoji, Zvezdin dvojac je reagovao poenima na drugoj strani terena. Povela je Zvezda prvi put još od 16og minuta meča 64:65, ali domaćin je već u narednom napadu pogodio trojku. Smit je vezao dva pogotka sa distance i serijom 6:0 pokvario planove Beograđnima. Delovalo je da šta god Smit šutne, jednostavno mora da uđe u koš crveno-belih. Osam uzastopnih poena domaćeg tima u potpunosti je slomilo otpor Zvezde u tim momentima. Jedno pravilo je sigurno kada igrate za Duška Ivanovića – ne smete se predati. Zvezda je ‘grizla’ svim silama i uspela je da napravi preokret. Srpski tim je poveo 74:75 na nešto manje od minut i po do kraja trojkom neverovatnog Luke Vildoze. Zvezda je imala napad za trijumf, ali je domaćin uspeo da se odbrani. Tada je bilo jasno da će pobednik biti poznat nakon produžetaka.

Zosman je produžetak otvorio pogotkom sa linije za tri poena. Zvezda je do prvih poena došla nakon dva slobodna bacanja koja je realizovao odlični Luka Mitrović. Nije Zvezda dozvoljavala lake poene rivalu, slala ih je liniju slobodnih bacanja, ali izostali su poeni za goste. Napravila je Zvezda ponovo mini seriju od 0:4 i stigla do vođstva od 80:81. Nisu gosti koristili perketne reakcije u odbrani, već bi nakon sačuvanog koša lako propuštali prilike da se odlepe. Vešto je Zvezda koristila činjenicu da domaćin užasno izvodi kaznene penale. Definitivno je odluka Ivanovića da njegovi momci odigraju agresivno u finišu urodila plodom. Vildoza, Nedović i Mitrović su bili pravo blago za goste u produžetku, ali i tokom celog meča.

Najefikasniji igrač u redovima Crvene zvezde bio je neverovatni Vildoza. Argentinac je ubacio 21 poen, uz dve uhvaćene lopte i pet uspešnih dodavanja. Blistao je Vildoza tokom celog meča, a tokom ključnih momenata imao je pomoć dva saigrača. Nemanja Nedović je pokazao zašto važi za lidera tima i postiga je 17 poena, dok je Luka Mitrović dodao 15.

U ekipi Albe zablistao je hrvatski reprezentativac, Džejlen Smit sa 23 poena, osam skokova i asistencijom. Lamers je dodao 12, a Sikma i Zosman po 10 poena.

 

 

3
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter