0
Fudbal

FOTO: STARSPORT

DUŠAN TADIĆ: Imam poseban odnos sa Mitrovićem! (FOTO)

Objavljeno: 03.11.22 u 10:02

Kapiten reprezentacije Srbije, ali i holandskog velikana Ajaksa, Dušan Tadić, govorio je za sajt FIFA, uoči predstojećeg Mundijala u Kataru, a njegov intervju možete pročitati u celosti.

Dušane, igrate van Srbije desetak godina. Kakav je osećaj kada dođete kući da igrate utakmice i trenirate?

„Svaki put kada dođem, uvek je lep, fantastičan osećaj. Otkako je Stojković postao selektor, atmosfera je dobra, uvek se dobro zabavljamo. Svi su srećni kada se okupimo i ako nastavimo ovako, nećemo imati nikakvih problema“.

Šta za Vas znači igranje za Srbiju?

„Znači mi sve. Mislim da je igranje za svoju zemlju sveta stvar, nošenje njenih boja je najbolja stvar na svetu. Kada čujete prve taktove himne, vidite navijače i obučete taj sveti dres, to je jedinstven osećaj. Ponosni smo što predstavljamo našu državu i želimo da zabavimo i oduševimo svakog ko nas gleda i podržava“.

Sa iskustvom igranja na jednom Svetsko prvenstvu, kakav je osećaj spremati se za novo? Šta mislite, kako će biti ovog puta?

„To iskustvo je jako važno. Prethodni Mundijal u Rusiji mnogo je pomogao igračima i bio je koristan u smislu učenja. Većina fudbalera u sadašnjem sastavu je sazrela i to mnogo znači što se tiče naše budućnosti. Imamo iskustvo, imamo kvalitet. Imamo sve. Sve što treba da uradimo je da ne razmišljamo previše, samo da uživamo“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

Koje je vaše najznačajnije sećanje na SP od pre četiri godine?

„Organizacija i ceo događaj su bili prvoklasni. Bilo je prelepo iskustvo. Bili smo razočarani što nismo prošli grupu, nadam se da ovog puta hoćemo“.

Koliko ste se vi promenili, ako ste se promenili, kao fudbaler za ove četiri godine?

„Mislim da se nisam mnogo promenio, generalno gledano uvek radim iste stvari. Svakog dana dajem sve od sebe da bih napredovao i popravio se. Verujem da svakog dana možete sebe da unapredite i kao osobu i kao igrača, bitno je da se razvijate“.

Koji su bili ključni trenuci tokom kvalifikacija?

„Kvalifikacije nisu bile lake, ali smo prikazali sjajne igre. Igramo stvarno dobro otkako nas je preuzeo Stojković i cela zemlja je to prepoznala. Bilo je dosta bitnih trenutaka, od prve utakmice protiv Irske, koja nije bila nimalo laka. A, onda poslednji meč protiv Portugalije… U drugom poluvremenu smo shvatili da možemo da pobedimo jednu od najboljih reprezentacija na svetu pred njenim navijačima. Bili smo oduševljeni“.

Kako ste proslavili pobedu protiv Portugalije?

„Svi smo bili srećni i uzbuđeni što smo savladali bivšeg prvaka Evrope. Mnogo nam je to značilo, jer su oni veliki tim. Pokazali smo da smo sposobni da savladamo velike timove i nadam se da ćemo to moći da ponovimo u Kataru“.

Sjajno se na terenu razumete sa Aleksandrom Mitrovićem. Da li biste rekli da postoji posebna veza među vama?

„Da. Imam poseban odnos sa Mitrovićem i uživam kada igram s njim. Postigao je mnogo golova, a ja sam mu pomogao sa dosta asistencija. Uvek mu kažem da je moj zadatak da ga učinim najboljim strelcem u istoriji srpskog fudbala. Jako se dobro razumemo i igramo zajedno duže vreme. Čak možemo da predvidimo neke stvari pre nego što se dogode, imamo intuitivno razumevanje. Zadovoljstvo je igrati sa njim“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

Mitrović je dao mnogo golova ove godine. Koliko će biti važni njegovi golovi za Srbiju u Kataru?

„Naravno, njegovi golovi su bitni za nas. On uvek igra dobro za reprezentaciju, jer uživa da brani boje svoje zemlje i to je jako važno. Samo neka nastavi da igra i da daje golove“.

FOTO: STARSPORT

Srbija je osvojila Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina 2015. i neki od tih igrača su sada u timu. Koliko je bitno to iskustvo?

„Većina igrača je sada tu. Mislim da to znači mnogo kada se stvara pobednički mentalitet, jer ti momci znaju kako se pobeđuje. Srećan sam što je većina tih igrača sada u reprezentaciji i to će biti veliki plus za nas“.

Da kažemo koju reč o selektoru. Koliko je zahtevan Stojković prema vama?

„Iskustvo igranja na Svetskom prvenstvu je ključna. Stojković je sve ovo već prošao, jer je igrao na nekoliko Mundijala, davao je golove, beležio asistencije. Prošao je mnogo toga i zna sve što je potrebno. On nam prenosi to svoje znanje i iskustvo svakog dana i ima veliko samopouzdanje. Volimo da radimo sa njim“.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI:

Što se tiče Svetskog prvenstva, kako ćete se nositi sa rivalima u grupi?

„Grupa nam je skoro ista kao na prošlom prvenstvu, kada smo igrali sa Brazilom i Švajcarskom. Jedina je razlika Kamerun umesto Kostarike. Mislim da je jako teška grupa, ali svaki tim ima šansu i biće uzbudljivo. Spremamo se za takmičenje, da damo sve od sebe“.

Poslednje pitanje: koja su vaša najranija sećanja na Svetsko prvenstvo?

„Bio sam kao dečak veoma uzbuđen kada sam gledao Mundijale. Sećam se gola protiv Nemačke 1998. čak mislim da je Stojković bio strelac. Bilo je neverovatno, jer je uzbuđenje u zemlji bilo veliko. Svi su bili srećni i to još dobro pamtim. Imao sam deset godina, bilo je to neverovatno iskustvo, pogotovo u tim godinama“, istakao je Dušan Tadić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter