0
Evrokup

FOTO: STARSPORT

SRBIN NA ČELU KAZNENE EKSPEDICIJE – DUŠAN ALIMPIJEVIĆ ZA HS: ‘Ništa nismo osvojili, to je samo nekoliko atraktivnih trijumfa!’ (FOTO)

Objavljeno: 24.10.22 u 10:55

Mladi stručnjak zasenio košarkašku Evropu!

Novi abzac u karijeri Dušana Alimpijevića pokrenut je dolaskom na klupu turskog Bursaspora 2020. godine. Talentovani, mladi strateg, više ne spada u kategoriju perspektivnih projekata za budućnost, već je izvanrednim dostignućima sebe plasirao u sam krem evropske košarke. Skromni momak, rodom iz Lazarevca, nagrađen je ulogom najboljeg trenera u Evrokupu za prethodnu sezonu, kada je u pomenutom takmičenju predvodio Bursu (autsajdera u tom trenutku) do velikog finala. Turski tim, koji nastupa pod dirigentskom palicom srpskog trenera, kosio je sve pred sobom. Padali su favoriti, jedan za drugim, a naslovne strane bile su ispunjene fotografijama Dušana Alimpijevića.

Na Bursu, najviše njegovim zaslugama, ali i ispravnom vizijom čelnika kluba,sada svako gleda sa poštovanjem. Kako i ne bi! Bursa je na startu aktuelne sezone odigrala šest mečeva, računajući nacionalno prvenstvo i Evrokup. Da li znate kakav je učinak ostvarila? Maksimalan, bez poraza! Ponovo su padali favoriti poput Cedevita Olimpije i Huventuda, a nedelja je bila predviđena za ‘rušenje’ evropskog prvaka, Anadolu Efesa. Slavila je Bursa sa 88:86 i uz Fenerbahče postala jedini neporažen tim u Super ligi Turske.

FOTO: STARSPORT

Uspeo je Alimpijević da od svojih igrača napravi košarkaške opurtuniste, koji se bez većih problema prilagođavaju svim njegovim zahtevima. Notiran je još jedan uspeh, ali srpski stručnjak ne želi preteranu dozu euforije u redovima svog tima, već skromno govori o pozitivnim rezultatima

DA: Mnogo mi je značajnije da ekipa izgleda ovako dobro u februaru i martu. Naravno, važno je da izgradimo ovako kvalitetnu podlogu za odlučujuće bitke, ali tek je start sezone. Raduje činjenica da smo odigrali odlične partije protiv velikana poput Huventuda i Efesa. Pokazali smo sebi da možemo i protiv najboljih, a to je sjajan način za prikupljanje samopouzdanja. Ponavaljam, finiš sezone je najvažniji! – kazao je Alimpijević na startu razgovora za naš portal.

Dušan čvrsto stoji na zemlji. Razmišljanja i ambicije ostaju nepromenjeni u odnosu na period uoči sezone, a košarka konstantno inspiriše 36-godišnjaka iz Srbije.

DA: Nema šta da se menja! Bursa nije ništa osvojila, samo je ostvareno nekoliko atraktivnih pobeda. To je prvenstveno važno za navijače, kao i klupsku reputaciju. Malo se govori o problemima u kojim se nalazimo. Igramo u izuzetno skraćenoj rotaciji zbog mnoštva povređenih igrača. To je dodatni uspeh kada uzmete u obzir trijumf nad dvostrukim uzastopnim šampionom Evrope. Često ističem da sam srećan čovek što imam priliku da radi u klubu kao što je Bursa. Ovde se drže jedne konstante, niko ne gubi razum ni posle trijumfa, a ni nakon poraza. Vrlo dobro smo svesni odnosa u ceni, mislim na raziliku u budžetima klubova. Ne zalećemo se! Neretko i slabiji imaju priliku da se raduju protiv onih najvećih, a to je jedan od razloga zbog čega je košarka toliko lep sport.

FOTO: STARSPORT

U regularnom delu sezone ne zna za poraz, a samo dva je doživela Bursa tokom letnjih priprema. Jedan je došao od ruskog giganta, moskovskog CSKA, a drugi od Dušanovog bivšeg kluba. FMP je u hali ‘Aleksandar Nikolić’ nadigrao turski tim, a Alimpijević sa zadovoljstvom prati mečeve svojih bivših, ali i ostalih srpskih ekipa.

DA: Pratim sve naše klubove. Zaista sam veliki ljubitelj ABA lige. Po mom mišljenju, to je jedno od najkvalitetnijih takmičenja u Evropi. U regionalnom takmičenju radi mnoštvo vrhunskih trenera, koji predvode velike igrače. To je veoma zahtevno takmičenje! Raduje me što se sa uspehom takmiči veliki broj srpskih predstavnika. FMP dobro gura! Tokom leta su nas glatko dobili u tom prijateljskom susretu. Tada su bili u odličnoj formi, koju su tempirali za kvalifikacije koje vode u Ligu šampiona. Igrali su fantastično i žao mi je što nisu uspeli da se plasiraju u grupnu fazu.

Naredna prepreka u Evrokupu ja ukrajinski Promitej. Zbog aktuelne situacije u toj zemlji, Bursin rival utakmice igra u Rigi, gde se u potpunosti prilagodio na sve uslove.

DA: Iz meni nepoznazih razloga slabo se govori o Promiteju. Niko ih ne shvata ozbiljno, a to je greška. Ljudi ne znaju za kvalitet njihovog sastava. Izgradili su jedan respektabilan roster. Kompletnu organizaciju kluba su preselili u Rigu, navikli su se na nove uslove. Ponavljam, ne znam koliko će moj tim imati snage da izdrži u istom ritmu, s obzirom na aktivnu rotaciju od sedam igrača. Nadali smo se povratku pojedinaca na parket, ali sve se odužilo. Zek Ogast se oporavlja par dana duže od predviđenog, čak je malo kasnio i dolazak novog pojačanja. Verujem u svoj tim i idemo u Rigu sa istim ciljem kao i na svaku drugu utakmicu – konstatovao je Dušan Alimpijević u razgovoru za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter