0
Evrokupovi

FOTO: STARSPORT

ANDREA STRAMAĆONI ZA HS: ‘Uveren sam da će Stanković spasiti Sampdoriju! Znam koliko mu je teško palo što Zvezda ne igra Ligu šampiona!’ (FOTO)

Objavljeno: 17.10.22 u 08:43

‘Tužan sam što nema Italije u Kataru! Postaneš šampion Evrope, pa ispadneš u kvalifikacijama, sve je to fudbal!’

Krajem prethodne decenije sinomim za šampione bili su fudbaleri Intera. Neroazuri su vedrili i oblačili italijanskom, ali i evropskom fudbalskom scenom. Fenomenalna strategija kluba, znanje stručnog štaba predvođenog Žozeom Murinjom, kao i umeće izabranika legendarnog Portugalca, krunisani su popularnom tripletom u sezoni 2009/10. Bilo je jasno da posle velikih uspeha uskoro dolazi vreme za neizbežnu smenu generacija. Ipak, pre apsolutne reforme tima, na klupi milanskog giganta smenjivali su se iskusni stručnjaci poput Leonarda, Beniteza i Ranijerija.

FOTO: STARSPORT

Niko nije uspeo da ponovi rezultate ni približne Murinjovim, pa se klub sa stadiona ‘Đuzepe Meaca‘ odlučio da uloži u mladost. Već tada cenjen među pravim fudbalskim znalcima, manje poznat širem auditorijumu, iz omladinske ekipe u prvim tim prekomandovan je mladi i perspektivni italijanski stručnjak, Andrea Stramaćoni. Izdanak nove trenerske generacije, precizni taktičar koji vodi računa o svakom detalju, nije imao mnogo vremena za izmene, pošto je u poznom delu sezone 2011/12 zamenio legendarnog Klaudija Ranijerija. Ekipa je sezonu završila na 6. poziciji, a očekivalo se da će Stramaćonijev pečat u igri biti vidljiv tek od predstojeće takmičarske godine. Verovali su čelnici kluba da će mladi stručnjak uočiti, evidentirati i notirati sve greške prethodnika, te unošenjem svojih ornamenata u igri vratiti Inter tamo gde pripada. Nažalost, Stramaćoni je epizodu u redovima Neroazura završio kao trener devetoplasirane ekipe na tabeli Serije A.

FOTO: STARSPORT

Njegov naredni korak je od krucijalnog značaja za povod našeg razgovora. Andrea seda na klupu Udinezea gde mu se kao jedan od asistenata pridružuje nekadašnji igrač iz Intera, Dejan Stanković. Legenda srpskog fudbala je uplivala u trenerske vode pod dirigentskom palicom Stramaćonija. Saradnja sa crno-belima je trajala jednu sezonu. Andreu je karijera kasnije odvela najpre u Panatinaikos, a zatim Spartu iz Praga i Estegal, sve do katarske Al Garafe koju sada  predvodi sa klupe. Pre dolaska u Katar, suočavao se Italijan sa brojnim inkomoditetima, pa je neretko ostajao bez posla nakon samo jedne sezone u klubu, ali deluje da se polako vraća na staze uspeha.

Stanković je ‘pekao’ zanat sve do 2019. godine, kada počinje samostalnu karijeru i postaje šef struke matičnog kluba, Crvene zvezde. Za dve i po godine na ‘Marakani‘ ostvario je niz uspeha, među kojima se izdvajaju dve duple krune i učešće u osmini finala Lige Evrope. Tri sezone u nizu izostao je plasman u grupnu fazu Lige šampiona, a Stanković nije mogao da se izbori sa pritiskom javnosti i podneo je ostavku.

Popularni Deki nije dugo čekao na novi angažman, jer je pre nešto više od 10 dana zadužio opremu Sampdorije, u nameri da slavnom italijanskom klubu sačuva status superligaša. Povodom Stankovićevog  povratka u Italiju, kontaktirali smo njegovog trenerskog učitelja, čoveka poznatog po etikeciji, Andreu Stramaćonija.

AS: Smatram da je Dejan stekao ogromno iskustvo na klupi Crvene zvezde. Bio je to idealan početak za njega. Prve korake u trenerskoj karijeri napravio je u ‘svojoj kući’, u jednoj sredini koju gotovo savršeno poznaje, sa svojim navijačima i ljudima. Odlično mu je išlo! Znam koliko je bio tužan što nije uveo tim u grupnu fazu Lige šampiona, ali to nije bio lak zadatak – kazao je Stramaćoni na početku razgovora i dodao:

AS: Dejan je svima pokazao svoje umeće i trenersku sposobnost koju poseduje. Stekao je
veliko iskustvo, kako u Srbiji, tako i na međunarodnoj sceni. Sada je spreman za novi izazov!

FOTO:
U.C. Sampdoria
@sampdoria/ Twitter

Sampdorija je ‘zakucana’ za samo dno tabele. Kristalno je jasno koliko obiman posao očekuje srpskog stručnjaka, koji je već na debiju protiv Bolonje osvojio prvi bod na klupi novog kluba. Stanković i ekipa već u nedelju, od 18 časova i 30 minuta, dočekuju rimsku Vučicu (Romu), a Stramaćoni je ubeđen da je Dejan garancija uspeha za klub iz Đenove.

AS: Uveren sam da će njegova ekipa izboriti opsatanak u Seriji A! Sampdorija je veliki, istorijski klub, koji je osvojio nacionalno prvenstvo 1991. godine. Sigurno da bi bili veoma tužni ako dođe do ispadanja u niži rang. Mislim da rukovodstvo kluba, stručni štab i trener mogu izvući tim iz ovakve situacije. Sada je važno osvojiti što više bodova i dočekati pauzu za Svetsko prvenstvo u dobroj atmosferi.

Koliko god mu obaveze dozvole , Andrea se trudi da pomno isprati svaki ‘korak’ njegovih nekadašnjih saradnika. Italijan nije propustio priliku da čestita Stankoviću na velikom povratku u Seriju A, a nema sumnje da je Srbin posle razgovora postao ‘bogatiji’ barem za jedan savet.

AS: Čestitao sam i poželeo Dejanu i njegovom trenerskom stafu sve najbolje. Federiko Panonćini i Vićenco Saso, koji su se pridružili Stankovićevom stručnom štabu još u Beogradu, bili su i moji dugogodišnji saradnici. Zaista sam srećan što su uspeli zajedno!

FOTO: STARSPORT

U odnosu na zahteve koje je imao pred sobom u evropskim timovima, gde je rezultat neizbežno bio u prvom planu, Stramaćoni je u Al Garafi posebno zadužen za razvoj što većeg broja tamošnjih talenata. Uprkos tome, učtivi Italijan, vrućeg temperamenta, ali gospodskih manira, neprestano niže uspehe.

AS: Istorijski smo veoma značajan klub! Borimo se sa najbogatijim timom u Kataru. Politika
našeg kluba je da razvijamo mlade igrače i da konstantno nastupamo u Ligi šampiona (azijskoj), baš kao protekle sezone.

Bili smo svedoci istorijske senzacije u polufinalnoj utakmici baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo. Napadač Severne Makedonije, Aleksandar Trajkovski, golom u sudijskoj nadoknadi je ‘srušio’ aktuelne prvake Evrope i ostavio navijače i igrače italijanske reprezentacije da u neverici tuguju zbog izgubljenog.

AS: Kao Italijan sam veoma tužan zbog te činjenice, a pogotovo kao italijanski trener koji radi
u Kataru. Ali, sve je to fudbal… Tokom leta smo postali šampioni Evrope, a posle samo nekoliko meseci, drugi put uzastopno, ostali smo bez plasmana na Mundijal. To je zaista veliki gubitak, ali čvrsto verujem u Roberta Manćinija. Dolazi nova generacija mladih italijanskih igrača! – istakao je poznati italijanski stručnjak u razgovoru sa novinarima HotSporta i Mozzart Sporta.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter