2
Evroliga

FOTO: Anadolu Efes SK @AnadoluEfesSK/ Twitter

HRABRA ZVEZDA POSUSTALA U FINIŠU: Presudio individualni kvalitet Efesa, nedostajali poeni Nedovića i Dobrića! (FOTO)

Objavljeno: 07.10.22 u 21:21

Snažan otpor srpskog šampiona!

U okviru 1. kola ovosezonske Evrolige, košarkaši Anadolu Efesa ugostili su Crvenu zvezdu. Najbolji tim ABA lige pružio je izuzetno snažan otpor, ali je u finišu poklekao protiv aktuelnog šampiona Evrope. Tim trenera Atamana je slavio rezultatom 72:59.

Zvezda je vodila većim delom prvog poluvremena, kao i tokom treće četvrtine, ali na delo je isplivao individualni kvalitet lidera turske ekipe. Imajući u vidu da su crveno-beli nastupili bez Nemanje Nedovića, Ognjena Dobrića, Džona Holanda,  Dalibora Ilića i Miroslava Raduljice, rezultat i igra uopšte ne bi trebalo da zabrinjavaju. Rezultat objektivno i ne oslikava stanje na terenu, jer je Zvezda lošim procentima šuta u dugom poluvremenu značajno pokvarila utisak. Da je raspoloženje u šutu sa distance bilo malo veće, gledala bi se daleko neizvesnija završnica.

FOTO:
Anadolu Efes SK
@AnadoluEfesSK /Twitter

Zvezda je utakmicu otvorila veoma kvalitetno, pogotovo kada su u pitanju defanzivni zadaci. Efes je prve poene postigao posle čak četiri minuta i 20 sekundi igre. Ostaje žal što crveno-beli nisu kažnjavali promašaje domaćeg sastava, jer je prednost mogla biti i ubedljivija od uvodnih 5:0. Upravo je prvih pet poena za srpskog predstavnika ubacio Džejlen Adams. Zvezda je odlično kombinovala na protivničkoj polovini, pa su neretko gosti bili u situaciji da poentiraju iz otvorenih pozicija.

Hendikep na samom otvaranju sezona zadesio je ekipu Vladimira Jovanovića. U uvodnim momentima meča prilikom faula u napadu koji je načinio Brajant, došlo je do neugodnog kontakta sa Stefanom Markovićem, prilikom kojeg je nekadašnji reprezentativac Srbije povredio prst. Zanimljivu odluku napravio je Jovanović, koji je u evroligašku ‘vatru’ odmah gurnuo Zvezdinog vunderkinda, Nikolu Topića. Veliki talenat sa Malog Kalemegdana je od starta koristio svoje minute na odličan način.

U finišu prve etape viđena je rezultatska klackalica, ali ostaje utisak da Efes nijedan poen nije postigao zahvaljući ekipnoj kreaciji i dobroj organizaciji napada. Uspeo je dvostruki uzastopni evropski šampion da reši prvu deonicu u svoju korist sa 17:14, prvenstveno individualnim potezima velikih zvezda na koje u timu računa Ergin Ataman. Crveno-beli su vodili devet minuta, ali je turski tim preokrenuo u poslednjih 60 sekundi prvog perioda igre.

Odlično je srpski klub startovao u drugoj deonici. Najpre je Stefan Lazarević postigao trojku, a potom je viđeno atraktivno zakucavanje Filipa Petruševa. Seriju srpskog šampiona prekino je Vil Klajburn, koji se najbolje snašao u gužvi ispod Zvezdinog koša. Hasan Martin je ubacio 2 poena, uz faul, ali nije bio precizan sa linije slobodnih bacanja.

Bivši igrač moskovskog CSKA, kao i najveće pojačanje Efesa, Vil Klajburn, pravio je velike probleme gostima u oba pravca. Amerikanac je kažnjavao svaku grešku, makar i najmanju, a crveno-beli barem u prvom poluvremenu nisu pronašli način da ga zaustave u toj nameri.

Vasilije Micić je proveo manje vremena na terenu od uobičajenog, jer je u prvoj četvrtini napravio dve brze lične greške. Zvezda je zaista mučila turskog giganta, ali u nekim momentima ni najbolja odbrana nije bila dovoljna da se zaustave pokušaji Klajburna, Micića i Buboe.

Sa maestralnom asistencijom za Luku Mitrovića, Marković se vratio na teren i ‘skratio’ muke navijačima Crvene zvezde. Do kraja prvog poluvremena Zvezda je povela sa 35:36, ali je koš poništen zbog isteka napada. Na veliku pauzu otišlo se sa minimalnih plus jedan za Efes, 35:34.

Prve poene posle najduže pauze za odmor postigla je gostujuća ekipa. Zvezda se vratila u minimalnu prednost, sa linije za slobodna bacanja. U dva navrata bio je precizan Ben Bentil, koji je ujedno postao prvi dvocifreni igrač u redovima beogradskog velikana.

Razigrao se srpski reprezentativac, Vasilije Micić, na startu drugog dela igre. Iskusni plejmejker nizao poene sa linije za slobodna bacanja, dok je neretko i asistirao saigračima. Bentil je održavao goste u igri. Snažni Amerikanac je bio izuzetno raspoložen. Upravo zahvaljući Miciću, Turci su se odvojili na tada već maksimalnih 51:43.

U velikoj meri Efesu je pomoglo novo pravilo, po kojem je Lazić kažnjen nesportskim faulom, za potez koji se do ove sezone smatrao običnom ličnom greškom. Zvezda je potom ušla u seriju promašaja sa distance, a prve poene je doneo Adams sa linije slobodnih bacanja. Efes je održavao prednost, ali Zvezda je bila konkurentna konstantno. Filip Petrušev je greškama pomogao domaćinu da ponovo ode na +8. U odlučujući period igre ušlo se pri rezultatu 56:50.

Ušla je Zvezda u problem kada je realizacija u pitanju. Šteta je što zaista fenomenalna defanziva tokom celog meča nije nagrađena poenima iz otvorenih pozicija. Efes je iskoristio seriju grešaka na startu četvrte deonice i prvi put stigao do dvocifrene prednosti 64:52.

Na kratko su crveno-beli ublažili zaostatak, ali individualni kvalitet evropskog šampiona je izbio u prvi plan. Efes je do kraja meča rutinski sačuvao prednost.

Najbolji pojedinac u redovima domaćeg sastava bio je Vil Klajburn sa 19 postignutih poena. Pratio ga je Vasilije Micić sa 16 poena i šest asistencija, dok je Buboa dodao 10.

Zvezdu je predvodio Ben Bentil sa 13 poena, četiri uhvaćene lopte i dva uspešna dodavanja. Džejlen Adams i Nikola Ivanović su ubacili po devet, dok je Hasan Martin postigao osam poena.

Rezultati 1. kola Evrolige:

Četvrtak:

Asvel Lion – Armani Milano 62:69

Panatinaikos – Real Madrid 68:71

Makabi Tel Aviv – Žalgiris Kaunas 84:83

Bajern Minhen – Fenerbahče 62:74

Valensija – Baskonija 71:81

Petak:

Anadolu Efes – Crvena zvezda 72:59

Alba Berlin – Partizan – u toku

20:30 Barselona – Olimpijakos

20:30 Virtus – Monako

 

 

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter