3
Fudbal

FOTO: FSS

SADA JE SVE JASNO: Poznato zbog čega je srpska fudbalska reprezentacija promenila grb na dresu! (FOTO)

Objavljeno: 23.09.22 u 15:35

Dileme više ne postoje!

Uoči Svetskog prvenstva u Kataru, fudbalska reprezentacija Srbije promenila je opremu u kojoj će nastupati tokom predstojećih izazova. Osim promene dizajna, ni grb na dresu više nije isti.

Ovakav potez izazvao je lavinu komentara, većinom negativnih, što je primoralo čelnike Fudbalskog saveza Srbije da izdaju zvanično saopštenje za javnost.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

-Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…). Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju.

*Ideja je bila da se kreira jedinstveni oblik koji iako nema heraldičku ima simboličku vrednost. Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, nastale junačkim oslobođenjem od Otomanskog carstva (podignut je 1882. iste godine kada se Srbija uzdigla iz kneževine u kraljevinu, prvi put u novom veku, a iste godine zajedno upotrebljene kao državni simbol štit sa ocilima i dvoglavi orao).

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели HOTSPORT – SPORTSKE VESTI (@hotsport.rs)

*Spomenik je glavno mesto okupljanja kako Beograđana, tako i ostalih građana, ali i brojnih turista, koji dolaze u našu prestonicu.

*Štit predstavlja jedinstvo kako našeg naroda tako i našeg nacionalnog tima.

*Dvoglavi orao je nacionalni simbol koji za nas narod ima veliku simboličku i emotivnu vrednost. Osnovna inspiracija je orao raširenih krila dinastije Nemanjić. Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini što je bio motiv da orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva.

*Krin (ljiljani) su jedni od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi sa grba reprezentacije nalazi se na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije. *Tehničku izradu grba radili su najbolji grafički dizajneri PUME na osnovu smernica Fudbalskog saveza Srbije motivisanih vrednostima navedenim u gornjem delu teksta – navodi se u saopštenju.

1
0

3 Komentara

  1. Kad se pogleda celokupna oprema Pume za našu reprezentaciju totalni promašaj. Da čovek ne zna da smo mi u pitanju po bojama opreme nikad ne bi rekao da je u pitanju Srbija. Neke nijanse tamno crvene,sive,zlatne ma nigde veze sa vezom. Od svih sportova odbojke,košarke,rukometa itd. fudbal totalno podbacio sa bojama Srbije!!!!

    0
    0
    Odgovori
  2. Ovo ne liči ni na šta.Batalite nekakva saopštenja i igrajte u dresovima što simbolizuju Srbiju i Srpski grb.Ovi dresovi nimalo ne liče i ne podsećaju na Srbiju nego više na Crnu goru.Ko je ovo odobrio treba odmah da batali funkciju i neka ide da kopa kukuruz.

    1
    0
    Odgovori
    • @Markoni
      U pravu si,sad smo mali Rusi ili Poljaci,sta je bre ovo,pa necemo menjati grbove po dinastijama,zna se koji je vazeci,stari i pravi mnogo lepsi,da odgovara zakonski idiot koji je ovo predlozio

      1
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter