0
Košarka

FOTO: STARSPORT

NENAD ČANAK: ‘Srbija bi trebalo da se ugleda na Španiju! Oni dominiraju!’

Objavljeno: 20.09.22 u 12:30

Trener Lijetkabelisa izneo utiske o Evrobasketu.

Evropsko prvenstvo završeno je nedavno, a komentari se još uvek nižu. Da li je rezultat Srbije dovoljan ili ne, da li je Španija iznenadila ili ne, koliko na reprezentativnim takmičenjima ulogu igraju MVP titule?

Pitanja je mnogo, a odgovore na neka od njih dao je srpski košarkaški stručnjak, Nenad Čanak. Pored Dušana Alimpijevića na klupskoj sceni prošle sezone od srpskih trenera je svakako Nenad Čanak ostavio najveći utisak u Evrokupu.

Napomenuo je Čanak, u razgovoru za Meridian sport, da bi i Srbija mogla da preuzme neke sisteme i automatizme koje Španci imaju kako bi naša košarka napredovala.

– Sve čestitke Španiji, bez ozbira na taj naš rivalitet prema njima (smeh). Ove godine su izdominirali u svim kategorijama. Kako u ženskoj tako i u muškoj konkurenciji. Imam potpuni respekt za njih, mora i Srbija da se ugleda na Španiju. Imamo tu dobrih stvari da uzmemo! Fasciniran sam sa Špancima, u fudbalu, vaterpolu i rukometu su u vrhu. Ili su mnogo talentovani ili imaju odličan sistem – započeo je Čanak razgovor.

Iskusni stručnjak se osvrnuo i na igre reprezentacije Srbije koja je napravila, objektivno, neuspeh.

– Mnogo njih sada komentariše, nisam kompetentan da dam bolji sud. Evrobasket je takvo takmičenje, ne preštaju se greške. Teško mi je kao navijaču pala naša eliminacija. Sa mnogim momcima sam sarađivao što u reprezentaciji, što u Partizanu, što u Megi. Znam njihove ljudske kvalitete, još više mi je žao zbog toga. Imamo dovoljno mudrih glava koji će naći neko rešenje šta i kako dalje. Mislim, kratkoročni cilj je da se mobilišemo i ujedinimo da odemo na SP u kooperaciji svih – Saveza, klubova, igrača koji žele da igraju te prozore. Veliki udarac bi bio da propustimo SP, onda su i OI upitne! Srbija sa košarkaškim talentom zaslužuje SP i OI.

U javnosti se sve glasnije dovodi u pitanje odluka selektora Pešića da izostavi Teodosića sa spiska reprezentacije Srbije za Evrobasket.

– Ne bih selektora komentarisao i tu odluku. Žao mi je kao navijaču što smo ispali. Veoma je nezahvalno sada komentarisati, svi su pametni i svi sve znaju. Blizu su prozori, protiv Britanije i Turske pobedama smo blizu SP. Imamo mudrih ljudi i nadam se da će to sve da bude kako treba.

Kada smo već kod prozora, dolaskom Dejana Bodiroge na čelo Evrolige provejava mišljenje da će se napraviti bolja klima u evropskoj košarci na sastanaku sa FIBA. Ipak, Čanak ne veruje u pozitivan ishod za evropske košarke…

– Iskreno, sa moje tačke gledišta, mislim da nema šanse da se neće u suštini ništa promeniti. Bez
obzira na dobru volju i Dejana. Mislim da je to mnogo veći mehanizam i teško je to promeniti – zaključio je Čanak razgovor za Meridian sport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter