0
Evrobasket 2022

FOTO: FIBA

SEDAM STVARI KOJE SU OBELEŽILE EVROBASKET: Ove stavke će ostati najviše u sećanju navijača!

Objavljeno: 19.09.22 u 12:05

Ovogodišnje izdanje Evrobasketa završeno je trijumfom Španije u finalu nad Francuskom, i tako su potvrdili da su bez sumnje najveća košarkaška sila Starog kontinenta u ovom veku. Nikada slabiji, po rečima brojih ljubitelja košarke, Skariolo i njegovi momci su na evropskoj smotri nastupili po principu VENI, VIDI, VICI i tako doneli još jedno najsjanije odličje svojoj zemlji. Ipak, ovih sedam stvari su obeležile Evropsko prvenstvo.

7. HRVATI NE MOGU DO MEDALJE, DA SE TRI EKIPE TAKMIČE, UKINULI BI BRONZANU KAKO JE KRENULO

Hrvatska košarka je u krizi, Split i Cibona se raspadaju, Zadar nije ništa bolji, ali i dalje imaju vrhunske pojedince komšije. Uboli su sa strancem, Šarić se oporavio od povrede, Bogdanović i Hezonja su tu, nešto lakši rival u osmini finala, a opet poraz. Markanen je sada odlučio da stane na put Kockastima, ubacio im je 43 poena u tom meču, a Mulaomerović je postavkom odbrane dokazao da može da se primi koš za 0.1 sekundu, impresivno. Hrvati čekaju na medalju od sada već davne 1995., a da li će to iščekivanje navršiti pune tri decenije, vrlo verovatno.

6. NEMAČKA RAPSODIJA PROTIV GRČKE

Teško je imati dobro šutersko veče protiv defanzivne sile kakva su Heleni, ali je još teže imati nestvarnu rapsodiju šuta protiv glavnog favorita za zlato. Definitivno da bi Grčka i opravdala epitet favorita i došla do zlata da se nisu na putu njima isprečili Denis Šreder i ekipa, koja je u Berlinu pogodila 17 trojki, od toga 13 u prvoj i trećoj deonici, kada su i lomili rivala. Uspeli su Janis i njegovi saigrači da se vrate do poluvremena, ali je nervoza dvostrukog MVP-ja i maestralna igra Pancera u nastavku bacila prvog favorita na kolena, i udaljila Grčku od nove medalje na Evrobasketu.

5. FRANCUSKA JE IMALA DEVET ŽIVOTA

Imali su Francuzi daleko bolje igrače, od onih koji su se našli na spisku, što zbog otkaza, što zbog povreda najvažnijih igrača, pre svega u spoljnoj liniji. Ipak, kao što se očekivalo, taj Koleov taktički genij i pobednički mentalitet uspeo je da dovuče olimpijskog viceprvaka do finala. Imali su mnogo sreće na tom putu, najpre je Džedi Osman promašio dva penala koja su mogla da reše meč u osmini finala, da bi Simone Fontekio ponovio istu grešku i u polufinalu, pri istom rezultatu od dva razlie, što je dozvolilo da se Trikolori vrate iz mrtvih. Poljaci su bili rutina, bili su blizu potpunog povratka i u trećoj četvrtini finalne utakmice, ali ipak, Skariolo je dovoljno dobar trener da to nije dozvolio.

4. PONITKIN TRIPL-DABL I PEPELJUGA NA POLJSKI NAČIN

Napisao sam kada je završen meč protiv da su samo Levandovski i Geralt u rangu Mateuša Ponitke do veče. Fudbaler Barselone i čuveni veštac iz knjiga i poljske serije video igrica su ipak malo poznatiji i dalje od kapitena selekcije, ali najlepša priča autsajdera je definitivno došla u njegovoj režiji. Poljak je protiv aktuelnog šampiona Evrope zabeležio 26 poena, 16 skokova i 10 aistencija, a i svojom trojkom je defakto rešio meč, jedan lud meč, u kojem je Poljska vodila 23 razlike, potom sve izgubila za četvrtinu, i našla se u zaostatku, pa su umesto kompletnog nokdauna, našli snage i okrenuli ogromnog favorita za prvo polufinale u više od pola veka, gde su pokazali realan kvalitet, što pobedu nad Zmajčekima samo čini impresivnijom.

3. SRBIJA KASKA ZA MODERNIM TRENDOVIMA, NIJE VIŠE SININOM ZA POBEDNIČKI MENTALITET

Kari Pešić, je po mom skromnom mišljenju, najveći trener koji je vodio jednu selekciju u kojoj su igrali Srbi, ma kako se ona zvala. Zlato iz Indijanapolisa je istorijski neuporedivo ni sa jednom drugom medaljom, što zbog socijalnih, tako i zbog mentalnih aspekata. Ipak, svačije vreme proalzi, tako je i mladi Đanmarko, okrenuo Karija na šarm i izbacio daleko bolju ekipu sa turnira. Osim nestvarnog pada u trećoj i četvrtoj deonici, Srbija definitivno ne bi ništa izgubila naturalizovanjem stranog igrača, a izuzetno kvalitetan stranac bi bio tas na vagi koji bi Srbiji doneo zlato posle više od 20 godina. Ipak, javno mnjenje je ovde i dalje podeljeno oko toga, ali svi vole uspeh podjednako, tako da ne bi bilo loše da Orlovi malo isprate svetske trendove i apgrejduju roster, pogotovu jer ovoj sjajnoj generaciji polako ističe vreme za neko od najsjanijih odličja. Na kojoj poziciji je on najpotrebniji, to ipak ostaje na stručnim licima, ili onim malo manje, zavisi o tome ko je nadležan za to pitanje. Srbija nema najsjanije odličje već preko 20 godina, upitan je plasman na Mundijal i OI, tako da može lako da se navrši četvrt veka bez zlata.

2. KOŠARKA JE SPORT U KOJOJ UVEK POBEDE ŠPANCI, A ETO PRIMERA ŠTO VALJA ISPRATITI TRENDOVE

Španija se našla na velikoj smeni generacija. Aktuelni svetski šampion je ostao bez kostura tima koji je predstavljao Crvenu furiju više od decenije, a opet su izašli, „nikada slabiji“, i uzeli zlato. Upravo čovek koji je doneo zlato, i najbolji igrač za Španiju tokom celog turnra, nije rođen ni u Kastilji, ni u Kataloniji, ni daleko bilo Baskiji, nego na istočnoj obali SAD-a. Lorenco Braun je bio motor Skariolove mašine, apsolutna pogonska jedinica kako bi to u F1 rekli, a nema dodirnih tačaka sa Španijom. Ipak, i pored toga niko ne umanjuje uspeh tima sa Pirineja, niti im se prigovara zbog igranja Amerikanca. Sve u svemu košarka, kao i sve na svetu, evoluira i menja se, Furija je ispoštovala te trendove i ponovo pokazala da je gazda kada je svetska košarka u pitanju. Da podsetimo, Španci su sada i svetski i evropski prvaci.

1. LUKA DONČIĆ JE NAJBOLJI IGRAČ NA SVETU? 47 POENA VICEPRVAKU PAMTIĆE SE DOK JE KOŠARKE

Dobri su Janis, Džoker, nije loš Huančo, ima u Americi vrhunskih NBA zvezda, ali ipak jedan igrač je za milimetar iznad njih. Luka Dončić je na ovom turniru mnogima postao iritantan, stalno je kukao, žalio se, plakao kod sudija, ali upravo je to ono što pravi razliku, i prikazuje pobednički mentalitet. Luka je spreman sve da uradi za pobedu, pa čak i da ubaci 47 poena nekoj Francuskoj. Da nije Edija Teresa od pre nove ere, kada je nesrećnoj Albaniji ubacio 63 poena, ovo bi bio najbolji poenterski učinak u istoriji Evrobasketa, knjigovostveno, a realno, jeste najbolji. Odlična je bila spoljna defanziva Trikolora, ipak Luka na to nije obraćao previše pažnje, nego ih je onako sa dečačkim osmehom, napunio do vrha. Ipak, osramotila se cela selekcija protiv Poljske, tu je Dončić igrao povređen pod injekcijama, što ne umanjuje sramotu. Sve u svemu, Luka je pet godina mlađi od Janisa, a Četiri od Nikole, i zaista smatram da je njegov plafon još uvek poprilično daleko, jer nas uvek iznenadi na novi način. Samo da ga Kjuban ispoštuje u Teksasu i sklopi mu adekvatan tim, biće prstenja za Slovenca.

Bilo kako bilo, gledali smo jedan odličan turnir, izuzev sudija, oni su realno bili katastrofa, i nadamo se da će doći do pomirenja između zaraćenih strana. Ostaje nam da jedva čekamo novu sezonu, ABA liga i Evroliga su iza ugla, biće i NBA i NCAA u Americi, tako da za sve ljubitelje basekta, ovaj turnir je bio sjajan, a sezona pred nama, veoma obećava.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter