0
Ostali sportovi

FOTO: Institut za ženski sport

OTVORENA BESPLATNA ŠKOLA SPORTOVA ZA DEVOJČICE: Nova sezona upisa je počela – 16 škola u 19 gradova širom Srbije!

Objavljeno: 19.09.22 u 13:37

Svakom sportu je potrebno više devojčica.

Treću godinu za redom, Institut za ženski sport, počinje novu sezonu upisa u besplatne škole sportova širom Srbije, za sve devojčice osnovnoškolskog uzrasta 7-14 godina. Više od pedeset sportskih stručnjaka i radnika u sportu okupljeno je u Institutu za ženski sport kako bi se svim devojčicama u Srbiji omogućilo da besplatno pohađaju 16 škola sportova u 19 gradova i na 33 lokacija širom Srbije. Više od 60% devojčica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost, koja je neophodna za pravilan rast i razvoj, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena u odnosu na muškarce.

„Iako slavimo naše uspehe i postignut napredak u protekle dve godine, još mnogo toga ostaje da se uradi za devojčice, devojke i žene u našoj zemlji. Institut je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice imaju jednak pristup sportu i priku da napreduju. Na žalost, još uvek je mnogo učenica kojima su uskraćene jednake mogućnosti i resursi, uključujući devojčice iz ruralnih područja, devojčice sa invaliditetom, ili onih koje su iz siromašnih porodica. Bavljenje sportom od ogromnog je značaja za razvoj devojčica. Prednosti su dalekosežne i doživotne, uključujući poboljšano fizičko, socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, akademski uspeh, liderstvo i još mnogo toga“, izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije i dodala „Pozivamo sve roditelje da dođu i upišu svoje devojčice, jer najveća prednost u bavljenju sportom kod dece u odnosu na odrasle je u tome što kada deca počnu da se bave sportom kao mala, mnogo je veća verovatnoća da neće napustiti sportske aktivnosti, i da će ostati aktivni i kada odrastu“.

Head coach Marina Maljkovic
Kosarka-Srbija v Australija-Women’s Basketball World Cup 2022 Qualifying Tournament
Beograd,10.02.2022.
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacija, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera. Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063 238204, posetiti websajt www.institutzazenskisport.rs ili putem Instagram i Facebook profila @institutzaženskisport. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening.

Besplatne škole sportova koje je Institut razvio pomažu devojčicama širom zemlje da zdravije žive i lakše postignu uspeh u školi. Misija Instituta je da napravi pozitivnu razliku u budućem razvoju devojčica u našoj zemlji.

Bez obzira da li im je potrebna motivacija da se bave sportom ili mogućnosti da pohađaju škole sporta, sa timom vrhunskih sportskih stručnjaka besplatne škole sportova pomažu devojčicama da zavole sport i omogućavaju im jednake uslove da budu fizički aktivne.

Čak 2 od 3 devojčice uzrasta 7 do 14 godina nema redovne sportske aktivnosti, a na svakom nivou bavljenja sportom mnogo je manje devojčica i žena.

Prema anketi koju je Institut sproveo prošle godine, skoro polovina devojčica, čak 40% njih prvi put je probalo neki sport u Institutu za ženski sport, a 95% devojčica primetilo je pozitivne razlike od kada treniraju. Čak 86% devojčica je primetila da ima više energije, a skoro svaka treća, odnosno 34% njih, da je bolje raspoložena od kada redovno trenira. Skoro polovina devojčica poželelo je da se bavi sportom jer su im to roditelji preporučili (47%), a 26% njih je videlo od drugarica. Devojčice prema anketi, najčešće počnu da treniraju sport između pete i osme godine (47%), sa manje od pet njih 34%, a sa više od osam njih 11%. Devojčicama se na treninzima najviše dopada kada se takmiče (38%), da igraju u timu (34%) i druženje (32%).

FOTO: Institut za ženski sport

Svi anketirani roditelji (100% njih) smatraju da fizička aktivnost ima veoma veliki uticaj na pravilan razvoj devojčica, a velika većina, 80% njih misli da časovi fizičkog u školi nisu dovoljni. 80% roditelja primetilo je neku pozitivnu promenu kod devojčice od kada trenira. Ono što najviše očekuju od treninga je pravilan fizički razvoj (58%), razvijanje discipline i timskog rada (60%), razvijanje zdravih životnih navika (72%). Najvažnije im je da devojčica kroz treninge razvije ljubav ka sportu (65%), samopouzdanje (56%), timski rad (49%) i disciplinu i radne navike (47%). Skoro svi roditelji (98% njih) misli da fizička aktivnost ima uticaja na mentalno zdravlje. Najbolje ocene roditelja dobili su metodologija rada sa devojčicama (60%), treneri (44%) i atmosfera (45%).

Institut za ženski sport vodeća je organizacija za ženski rekreativni i prosfesionalni sport u jugoistočnoj Evropi, koju vode vrhunski sportski stručnjaci. Institut je neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da omogući devojčicama i ženama da budu fizički aktivne i pomogne im da ostvare svoj pun potencijal u životu. Institut radi na brojnim projektima, od kojih se ističe organizacija besplatnih škola sportova i radionica za devojčice uzrasta od 7 do 14 godina. Stručno vođene treninge za 16 sportova na 33 lokacija i sa preko 30 aktivnih trenera u 19 gradova širom Srbije, dva puta nedeljno, trenutno pohađa više od 2.000 devojčica. Institut je osnovala Marina Maljković, košarkaški trener i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Svakom sportu potrebno je više devojčica #igrajsanama. Više informacija Facebook i Instagram @institutzaženskisport i www.institutzazenskisport.rs

4
1

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter