1
Evrobasket 2022

FOTO: FIBA

BLISTA NAKON OSVAJANJA EVROBASKETA SERĐO SKARIOLO: „Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, NBA superzvezda, Ol star igrača!“

Objavljeno: 19.09.22 u 08:21

Velika radost u taboru Crvene furije!

Slovenija je ‘zbačena’ sa trona, a Španija je novi šampion Evrope! Braća Ernangomez, Vili i Huančo, kao i Lorenco Braun, nosili su ‘Crvenu furiju‘ do zlatnog odličja. Ekipa selektora Serđa Skariola nadigrala je Francusku u velikom finalu. Posle 40 minuta borbe na semaforu je pisalo 88:76.

FIBA je ubrzo izabrala najbolju startnu ‘petorku’ turnira, koja glasi: Denis Šruder (Nemačka), Lorenco Braun (Španija), Janis Adetokumbo (Grčka), Vili Ernangomez (Španija) i Rudi Gober (Francuska).

Za najkorisnijeg igrača Evropskog šampionata (MVP) proglašen je reprezentativac Španije, Vili Ernangomez.

Po završetku utakmice oglasio se selektor Španije, Serđo Skariolo.

Lako je reći da smo presrećni što smo šampioni. Ušli smo u turnir kao osmi kandidat za zlato po zvaničnim predviđanjima. Mi smo ušli u turnir bez MVP igrača, NBA superzvezda, Ol star igrača… Mnogo sam srećan što smo uspeli sve da pobedimo i preskočimo konkurenciju. Pričali smo Vili i ja da mora da nas vodi, da bude vođa, da igra sjajnu košarku, kao što je to činila cela ekipa. I on je slušao. Jako sam srećan zbog načina na koji smo igrali košarku u oba smera. – započeo je Skariolo, pa potom dodao:

FOTO: STARSPORT

Svi problemi koje smo imali pre turnira učinili su nas jačim. Strpljivost, prevazilazili smo teške momente kao tim, nismo pravili individualne akcije, bili smo čvrsti u odbrani, igrači su me slušali od prvog dana, menjali smo neke stvari tokom turnira, kao što smo Huanča pomerili sa trojke na četvorku. To nas je sve učinilo jako efikasnim timom na oba kraja terena i zbog toga sam ponosan. – ističe selektor Španije.

Francuzi su gubili mnogo lopti iz čega je Španija dolazila do lakih poena u tranziciji. Novinare je zanimalo da li je to ključ uspeha.

Morali smo da imamo određeni broj poena iz tranzicije. Morali smo zato da ih teramo na izgubljene lopte. Morali smo da gradimo našu ulogu na terenu pet koraka unapred. Jer, ako bi nas ubacili u reket, gde su mnogo jači, bili bismo u problemu. Trudili smo se da na svaki način to izbegnemo i uspeli smo u tome brzim kretnjama, dobrim rotacijama. Uradili smo šta smo želeli i napravili rezultat. – ponosno konstatuje Serđo Skariolo.

FOTO: STARSPORT

Kaže selektor Španije da su se u svakom momentu trudili da budu konkurentni, da su se borili za svaku loptu.

Veliki je posao napravljen, pogotovo u mlađim kategorijama. Uradili smo sve da ovu generaciju pripremimo za ono što ih je čekalo u kvalifikacijama. Većina momaka koji su ovde igrali su kvalifikacije. Znali smo da ćemo mi, Francuska i još neki imati problema zbog igrača u NBA i Evroligi, zato smo razmišljali unapred. Naravno, nismo mogli da očekujemo zlato, ali smo radili pravi posao. Kada pogledate naše mlađe kategorije, mnoge stvari rade kao mi, zbog toga rastu kao ekipe i to se prenosi na seniore. Ovo je bilo jako ludo predvideti. Trudili smo se da budemo uvek konkurentni, da se borimo za svaku loptu u svakom meču. Da li smo više ili manje talentovani od drugih je diskutabilno, ali smo se uvek borili. – konstatovao je Skariolo.

U nekim momentima čini se kao da Furija ima dva selektora s obzirom da Luis Hil, jedan od pomoćnika, neprestano deli savete.

Imamo pet glavnih trenera u stručnom štabu. Luis (Hil) je moj čovek za vrištanje na igrače. On mi čuva glasne žice, govori igračima gde treba da stoje i da paze na zamke protivnika… Svi ostali imaju svoje zadatke, ali Luis je taj koji urla na igrače, daje im predviđanja šta će se desiti dalje na parketu. On mi čuva snagu i energiju, glas, jer mogu da gledam utakmicu bez vrištanja, već mogu da razmišljam o svemu ostalom, o izmenama, defanzivnim postavkama, napadima koje ćemo da igramo. Sudije se ljute na nas jer često stojimo obojica kraj aut linije, ali nam je sinhronizacija dobra. – hvali svoje saradnike selektor Španije.

FOTO: STARSPORT

Za kraj, novinari su spomenuli njegovu čuvenu izjavu nakon Evrobasketa 2011. godine kada se zahvalio Savezu što su mu dozvolili da „vozi“ Ferari. Šta je ova generacija ako je ta Ferari?

Red Bul (smeh)? Sada je potpuno drugačije. Možda sam ove godine bio agresivniji, dozvolili su mi da vozim brže, da dodam gas jer igračima nije smetalo. To nisam smeo sa onom generacijom. Kao trener morate da se adaptirate. Kada sam osvojio Evrokup sa Virtusom prošle sezone, rekao sam da je to potpuno drugačiji tim od svega sa čim sam radio. Tako je i sa Španijom. Jer, moraš neke stvari da uvećaš, neke umanjiš, da bi napravio rezultat. – zaključio je Skariolo.

NAJNOVIJE VESTI IZ SVETA SPORTA:

0
0

1 Komentara

  1. Da, kako da ne, pa vI ste ‘ushli’ sa PAR naturalizovanih shpanaca.za razliku od nas iz Srbije, bolje casno sa svojima, nego ovako sa tudjim kosarkasima ‘osvajati’..isto je i sa francuzima i nemcima….?!!!…I to je ok, zar ne..?!!! .!. XXAAXXAA .!.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter