1
Košarka

Marko Simonovic Luka MitrovicKosarkaska Liga Srbije finale FMP - Crvena Zvezda 19.6.2022. photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

SIMONOVIĆ POKUŠAVA DA URAZUMI NACIJU: Srbija nije pretpaćena na medalje – pitanje je da li smo realni!

Objavljeno: 15.09.22 u 18:21

Imao je poruku za sve.

Proslavljeni srpski košarkaš Marko Simonović nedavno je završio izuzetno uspešnu karijeru. Nakon skoro 20 godina “pod obručima” prešao je u trenerske vode i od ove sezone biće pomoćnik Vladimiru Jovanoviću na klupi Crvene zvezde. Ipak, u košarkaškoj javnosti najpoznatiji je kao deo jedne od najboljih generacija reprezentacije Srbije.

Krilni centar Srbije ostvario je ogromne uspehe pod vođstvom selektora Aleksandra Đorđevića – dve srebrne medalje, na Svetskom prvenstvu u Španiji i Olimpijskim igrama u Riju. Reprezentativnu karijeru završio je nastupom na Mundobasketu 2019. godine. Srbija je tada osvojila peto mesto, što je okarakterisano kao veliki neuspeh.

Nebojsa Covic i Marko Simonovic Crvena Zvezda – Partizan ABA liga finale May, 29. 2022. Belgrade Serbia.
29.5.2022. Beograd, Srbija foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Kada se sa ove distance sagleda rad selektora, osvojene medalje i situacija u kojoj je srpska košarka sada deluje da se javnost ogrešila o njega.

Mislim da je to sada jasno kao dan. Mi smo svi pravili tragediju i haos oko toga. Mi smo tada bili peti. Ja sam bio na tom prvenstvu i znam kako je bilo, znam da je naišao zaista loš dan. Ljudi bi trebalo da shvate da mi nismo pretplaćeni na medalje i nismo bogom dani, svi igraju.A kakav je posao on (Đorđević) radio pogledajte samo tih pet velikih takmičenja – to su tri srebra, jedno četvrto i peto mesto. Sad sa ove distance vidimo koliko smo bili realni ili ne – rekao je Simonović u razgovoru za Meridian sport.

Srbija je propustila prethodne Olimpijske igre, na Evrobasketu ostvaren je rezultat koji je okarakterisan kao neuspeh, a plasman na Svetsko prvenstvo još uvek je neizvestan. Te činjenice dovoljne su da se zapitamo: da li je Srbija i dalje košarkaška sila?

Svima nam je žao, naravno, svi smo želeli i očekivali više, pa i sami momci, njima je najgore, i meni je njih najviše žao. Znam koja su to odricanja i ulaganja da se nešto napravi, ali verujte mnogo je dobrih reprezentacija. Ja sam pre prvenstva rekao, postoji šest-sedam reprezentacija. Nekim vašim kolegama pominjao sam Nemce kao favorite, niko nije verovao da to može da se desi. Pa evo, dešava se, to su ozbiljni Savezi, ozbiljne federacije, igrači, velika ulaganja i ambicije i godinama se to penje na sve više i više. Ja sam igrao godinama u Nemačkoj, znam koliko ulažu u sport i ne prave nikakav pritisak niti očekivanja na igrače da moraju da uspeju po svako cenu, daleko od toga.

VESTI O EVROBASKETU:

Simonović ističe da je teret očekivanja u Srbiji veliki, kao i pritisak, i to često bez pokrića.

Pitanje je da li smo mi kao nacija realni. Mi bismo stalno da osvajamo zlato, a koliko mi svi kao nacija ulažemo u košarku i kolika su nam očekivanja? Španci, Italijani, Francuzi zaista mnogo ulažu, jednostavno moramo da budemo realni. Nismo mi Bogom dani pa ćemo sad svaki put da osvajamo medalje – zaključio je Simonović razgovor za Meridian sport.

Da li Svetislav Pešić treba da ostane selektor košarkaške reprezentacije Srbije?
Loading ... Loading ...
0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter