3
Fudbal

Andrej Ševčenko (FOTO: Starsport)

ŠEVČENKO I UKRAJINCI POSLALI OTVORENO PISMO BiH ZBOG UTAKMICE SA RUSIJOM: ‘Dragi prijatelji, više od šest meseci traje agresija – Pozivamo vas da odbijete učešće na toj utakmici!’

Objavljeno: 12.09.22 u 21:53

Iako vreme prolazi, ništa ne ide na bolje!

Više od pola godine traje otvoreni sukob između Rusije i Ukrajine. To u ogromnoj meri utiče na sve sportove, a naročito na fudbal. Pre nekoliko dana FS BiH dogovorio je utakmicu sa reprezentacijom Rusije, što je izazvalo pravu buru u našem komšiluku. Ubrzo se oglasilo i nekoliko reprezentativac BiH koji su rekli da taj meč neće igrati. Sada, nekoliko dana kasnije, oglasio i FS Ukrajine, poslavši pismo Bosni i Hercegovini.

‘Dragi prijatelji, utakmica koju su Ukrajina i BiH odigrale u novembru 2021. godine u nama nosi uspomene iz mirnog perioda. Uostalom, ta utakmica bila je poslednja za naš tim pre sveobuhvatne invazije Rusije na teritoriju naše zemlje, koja je počela 24. februara 2022. godine.

Foto: Twitter/@Miralem_Pjanic

Više od šest meseci ukrajinski timovi, uključujući i reprezentaciju Ukrajine, nisu imali priliku da odigraju niti jednu međunarodnu utakmicu u svojoj zemlji. A sve je to zbog agresije Rusije.

Milioni naših građana takođe su bili prisiljeni da napuste Ukrajinu. Uglavnom žene i deca. Zahvalni smo Bosni i Hercegovini što je za neke od njih postala dom dobrodošlice!

Desetine hiljada onih koji su ostali ili nisu uspeli otići ubijeno je i ranjeno. Hiljade ljudi je mučeno na teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija. Sada su stambene četvrti naših gradova pod stalnim bombardovanjem ruske vojske. Cela teritorija naše zemlje je pod stalnom raketnom paljbom Rusa, svakodnevno ginu civili i deca, a na frontu se vode žestoke borbe…

Mi se borimo sa ogromnom vojskom koja želi da banalno uništi našu zemlju. I što je važno, ne borimo se samo za Ukrajinu. Borimo se za budućnost celog demokratskog, civilizovanog sveta, kojem Bosna i Hercegovina pripada.

FOTO: goal.com

Stoga smo bili neprijatno iznenađeni i veoma ožalošćeni vešću da je nakon ovakvih tragičnih događaja koji su se već desili i koji se nastavljaju u Ukrajini, vaš tim pristao da odigra prijateljsku utakmicu sa reprezentacijom Rusije.

Smatramo da je odluka reprezentacije Bosne i Hercegovine da odigra utakmicu sa selekcijom zemlje agresora velika greška. Greška koja se još može ispraviti!

Stoga vas pozivamo da odbijete učešće u fudbalskoj utakmici sa reprezentacijom Rusije! Odbijte zarad zaustavljanja vojne agresije na Ukrajinu i zarad budućnosti demokratske Evrope.’

Ovo pismo potpisali su veliki ukrajinskog sporta Oleg Blokin, Ihor Belanov, Andrij Ševčenko, Oleksij Mihailjčenko, Antonij Demjanenko i Oleg Protasov.

0
0

3 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter