0
Evrobasket 2022

FOTO: #EuroBasket 2022 @EuroBasket/ Twitter screenshot

TESNA POBEDA ŠPANIJE, U OSMINI FINALA SA LITVANIJOM: Skariolo nadmudrio Atamana! (VIDEO)

Objavljeno: 07.09.22 u 16:18

Trijumf uprkos odsustva kapitena Fernandeza!

Grupna faza Evrobasketa bliži se kraju, a već se polako naziru učesnici i parovi osmine finala prestižnog takmičenja na Starom kontinentu. Košarkaši Španije savladali su u 5. kolu grupe A selekciju Turske, rezultatom 72:69, te tako overili plasman u narednu fazu turnira sa vodeće pozicije.

Crvena furija je imala izuzetno težak zadatak u Tbilisiju, pa je pitanje pobednika utakmice, kao i cele grupe, rešeno tek u poslednjoj deonice, nakon velike borbe. Najmanje košarkaška i vatrena atmosfera, kako danas, tako i prethodnih dana, viđena je upravo u Sportskoj palati u Tbilisiju. Malobrojni navijači nisu uspeli da isprate ritam publike iz ostalih gradova domaćina (Keln, Prag, Milan).

Utakmica je počela vrlo tvrdo na obe strane. Teško su ekipe dolazile do poena, uz primetno veliki broj grešaka, izgubljenih lopti i nerealizovanih napada. Nervoza se osećala u vazduhu, pa su već u prvom delu utakmice selektori obe reprezentacije ‘zaradili’ po tehničku grešku zbog neprestanih prigovora sudiji. Prva deonica završena je u korist Turske sa minimalnih 18:17, dok su Španci već u drugoj četvrtini zaigrali bolje i slavili sa 21:16.

Izabranici selektora Skariola održavali su vođstvo stečeno u prvom poluvremenu, a deonica nakon velike pauze uspela je da nadmaši čak i prvu, kada je u pitanju loša realizacija. Vrlo skroman period igre završen je rezultatom 18:16 u korist Španije.

Turci su pripretili u finišu meča, konstantno su bili blizu, ali to nije bilo dovoljno kako bi zaustavili Španiju. Pobednički sastav je bio pripran u završnici, koju je uspeo da privede kraju zahvaljujući pribranosti i smirenosti prilikom izvođenja slobodnih bacanja.

Najzanačajniju ulogu u redovima pobedničkog sastava pripala je Viliju Ernangomezu. As Šarlot Hornetsa je ubacio 15 poena, uz sedam uhvaćenih lopti. Lorenco Braun, koji je ovog leta dobio španski pasoš, završio je meč sa učinkom od 11 poena, dva skoka i sedam uspešnih dodavanja. Važno je napomenuti da su Španci slavili uprkos odsustvu kapitena tima, legendarnog Rudija Fernandeza. 

U poraženom sastavu istakao se Džedi Osman sa 20 ubačenih poena, pet skokova i tri asistencije. Korkmaz je dodao 16, a Šengun 14 poena.

Španija će u osmini finala odmeriti snage sa selekcijom Litvanije, koja je savladala Bosnu i Hercegovinu u direktnom okršaju za plasman u narednu fazu, u okviru B grupe. Litvanci su u Kelnu slavili sa 87:70.

Turska takmičenje po grupama završava na drugoj poziciji, a protivnika će saznati večeras, kada se kompletiraju utakmice 5. kola grupe B.

Standings provided by SofaScore LiveScore

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter