0
Evrobasket 2022

FOTO: #EuroBasket 2022 @EuroBasket Twitter

NEMCI NE STAJU, PALA JE I LITVANIJA NAKON DVA PRODUŽETKA: Revolveraški obračun Vagnera i Valančijunasa, Litvanci promašili šut za pobedu! (VIDEO)

Objavljeno: 04.09.22 u 17:13

As Orlando Medžika pružio partiju karijere!

Svim košarkaškim znalcima, kao i kompletnoj sportskoj javnosti, još uoči Evropskog šampionata bilo je jasno da Nemačka dugo nije imala ovoliko kvalitetan tim. Ekipa selektora Herberta dodatno je dobila na značaju posle ubedljivog trijumfa nad Slovenijom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a onda je počela da ‘melje’ protivnike u grupi B na samom turniru.

Posle ubedljive pobede nad Franuskom, rutinski je savladana Bosna i Hercegovina, da bi dan kasnije u velikom derbiju ‘pala’ i Litvanija. Gladijatorska borba vođena je u ‘Lankses Areni‘, a domaćin je u neizvesnoj završnici, posle dva produžetka, još jednom dokazao koliko je ‘tvrd orah’. Nemci su slavili sa 109:107, a Litvanija je promašila šut za pobedu u poslednjoj sekundi.

Utakmica je počela vrlo ‘tvrdo’. Prva četvrtina završena je rezultatom 19:19 što govori dve stvari. Oba aktera nisu upalila motore u napadu, ali je zato sva pažnja bila usmerena na defanzivne zadatke.

Nemačka je do poluvremena uspela da stekne prednost. Franc Vagner je blistao u punom sjaju, a gosti nisu imali rešenje za zvezdu Orlando Medžika. Uspevali su Litvanci da održe rezultatski priključak najviše zahvaljujući Jonasu Valančijunasu. Tokom celog meča ispraćen je pravi revolveraški obračun dvojice pomenutih košarkaša, članova NBA timova. Nemci su na najdužu pauzu otišli sa pet poena prednosti.

Grigonis i Sabonis su pomogli Valančijunasu, pa je Litvanija zaigrala bolje u nastavku. Rešili su naredne dve deonice u svoju korist i tako izborili prodružetak.

Imali su Nemci +7 na nešto više od minut do kraja utakmice, ali usledila je fantastična serija Litvanije, koja je gostujućem sastavu donela izjednačenje i šansu da u produžetku dođe do prve pobede na takmičenju. Bolje su Litvanci otvorili dodatni deo meča, Valančijunas je dominirao u reketu, pa su stigli do +4. Šruder je polaganjem uspeo da prekine seriju protivnika i na 3:14 do kraja postigne prve poene za Nemačku. Nemci su se oslonili na lidere tima, pa je odgovornost u završnici uglavnom preuzimao Šruder. Gosti su poene gotovo isključivo skupljali sa linije za slobodna bacanja. Koristili su Litvanci fizičku snagu svoje centarske linije. Pri rezultatu 96:96, Nemačka je imala napad za pobedu, ali je Franc Vagner bio neprecizan sa linije 6,75. Pitanje pobednika nije rešeno ni nakon dodatnih pet minuta igre.

Šruder je nastavio da muči protivnika! Najpre je pogodio trojku, a onda je pogađao sa linije slobodnih bacanja. Nemci nisu dozoljavali lake poene, konstantno su pravili pametne faulove i tako seckali igru. Litvanci su tradicionalno fantastična šuterska ekipa, a domaćin grupe je upravo hteo da spreči šut za tri poena. Lo je ubacio dve trojke u razmaku od samo nekoliko sekundi i tako na 1:20 do kraja meča doneo +5 Nemcima (109:104). Litvanija je imala stvar u svojim rukama, ali je promašen šut za tri poena u poslednjoj sekundi.

Najefikasni igrač u redovima pobedničkog sastava bio je Franc Vagner, koji je odigrao najbolju partiju u reprezentativnoj karijeri. Igrač Orlando Medžika je postigao 32 poena, uz osam skokova i dva uspešna dodavanja. Pratio ga je Šruder sa 25 poena, pet uhvaćenih lopti i osam asistencija, dok je Lo ubacio 21 poen.

Jonas Valančijunas je briljirao sa 34 poena, 14 skokova i pet asistencija u poraženom sastavu. Grigonis je dodao 17, a Sabonis 13 poena.

Nemci do sada imaju maksimalan učinak, dok Litvanija i dalje čeka na prvu pobedu. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

 

 

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter