0
Lifestyle

FOTO: Pixabay

ODABIR SPORTSKE OBUĆE JE VEOMA BITAN: Evo kako da donesete pravu odluku!

Objavljeno: 27.08.22 u 09:36

Kako napraviti pravi izbor po pitanju sportske obuće?

Odabir sportske obuće imaće snažan uticaj na vaše performanse tokom izvođenja treninga i učestvovanja na takmičenjima. Uz pravu obuću za sport ćete se osećati kao svoj na svome, te će smetnje biti svedene na minimum.

Ukoliko se, primera radi, zbog neinformisanosti ili radoznalosti odlučite da igrate košarku u patikama za fudbal, rizikujete povrede, druge neugodnosti, a delovaćete neprofesionalno.

Svaki par patika za sport ima dvojaku ulogu, pa je tako prva funckionalna, dok je druga usmerena ka estetici. Verujemo da svaki sportista želi da istovremeno ima sigurnu podršku na nogama, udoban korak, da lepo izgleda i odlično se oseća.

Veliki izbor prodavnica sportske obuće u Beogradu vam omogućava da pronađete patike za bilo koji sport, koje će odgovarati baš vašim potrebama. Dobro se pripremite za vaše sportske aktivnosti i omogućite sebi maksimalne performanse na terenu.

Upoznajte se i sa karakteristikama razne sportske obuće koju smo opisali u nastavku teksta.

Patike za fubdal odaberite u skladu sa podlogom terena

Fudbal je definitivno jedan od planetarno najpopularnijih sportova i veliki broj dečaka, ali i devojčica već od malih nogu sanja da zaigra u nekom od najvećih klubova kao to su Barselona, Real Madrid, Mančester Siti, Bajern Minhen i tako dalje.

Razvojni put budućih profesionalaca obeležen je veoma ozbiljnim pristupom, gde se kao jedan od osnovnih elemenata opreme ističu patike za fudbal.

Razni modeli patika za fudbal jednako su popularni i među amaterskim i hobi igračima, koji praktikuju igranje fudbala na terminima sa prijateljima.

Odabir patika za fudbal obavezno prilagodite podlozi na kojoj igrate. Ukoliko ste profesionalac ili planirate da to postanete, kopačke sa metalnim i plastičnim kramponima idealne su za travnate površine.

Sa druge strane, patike sa ravnim đonom poželjne su za betonske terene i parket. Uz njih neće dolaziti do klizanja igrača, pa su i šanse za povredama mnogo manje.

Ukoliko pak praktikujete mali fudbal, ali na podlozi kao što je veštačka trava, verujemo da će patike sa malim gumenim kramponima biti najsigurniji izbor za siguran korak na terenu.

FOTO: Pixabay

Patike za košarku – čvrstina i stabilnost

Ukoliko pripadate mlađoj generaciji, verovatno se ne sećate uspeha koje je naša košarkaška reprezentacija ostvarivala na krilima Saše Đorđevića, Dejana Bodiroge, Vlade Divca i drugih, krajem prošlog i početkom ovog veka.

Pa ipak, sasvim je moguće da se ljubav prema košarci rodila i u poslednjih nekoliko godina, zbog fenomenalnih partija koje pružaju Nikola Jokić, Vasilije Micić i drugi naši igrači širom Evrope i sveta.

Verujemo da su i njima, kao i vama koji ste možda početnici ili samo amateri, patike za košarku mnogo važne.

Košarka zahteva puno skokova, brze i nagle promene pravca kretanja, kao i dosta sitnih i dugih koraka. Samim tim, važno je da patike pružaju stabilnost i sigurnost.

Možemo ih podeliti u nekoliko kategorija:

  • Duboke – namenjene su za one igrače koji igraju centralne pozicije ispod koša, gde se podrazumeva dosta skokova. Samim tim ovi modeli patika za košarku su nešto dublji i i čvršći u predelu zgloba;
  • Srednje – odlične za igrače koji nisu toliko fokusirani na skokove, a deo oko zglobova nije preterano uzdignut, pa se tako omogućava veća fleksibilnost koraka;
  • Plitke – sjajan odabir za odbrambene igrače, odnosno za one najpokretljivije igrače koji puno trče i menjaju pravac kretanja.

Patike za trčanje – lagan i mekan korak

Svi atletičari i zaljubljenici u rekreativno trčanje znaju koliko je važno posedovati kvalitetne patike za trčanje. Bez njih ni Jusein Bolt definitivno ne bi mogao da ostvari sve one silne rekorde.

Patike za trčanje su lagane, tako da ih praktično nećete ni osećati. Omogućavaju veći nagib za stopalo ka napred, tako da je i njihov dizajn potpuno prilagođen kretanju karakterističnom tokom trčanja.

Dodatni jastuk i podrška za stopala ovog tipa su posebno značajni atletičarima i maratoncima koji provode veliki broj sati u treningu, ponekad i po veoma čvrstom terenu.

Udobnost je dakle jedna od glavnih osobina patika za trčanje, a u njima ćete se doslovno osećati kao da lebdite, tako da će i sportske aktivnosti biti veoma prijatne.

Patike za tenis izrađene od čvrstih materijala

Patike za tenis posebno su izrađene, tako da svi potezi koje danas na teniskim terenima možete videti od Noleta, Rafe, Medvedeva i drugih igrača deluju veoma lako.

Tenis je igra koja zahteva dosta kretnje u stranu, brzih promena pravca kretanja, sitnih koraka. Tenisice su idealne u ovom pogledu, s obzirom da pružaju veoma siguran korak na bilo kojoj podlozi, bilo da je to beton, trava ili šljaka.

Karakteristične su po tome što su izrađene od čvrstih materijala za veću sigurnost koraka, pa je koračanje u njima nešto teže. Samim tim, nisu pravi izbor za svakodnevnu upotrebu, ali su pravi odabir za profesionalno i hobi igranje tenisa, koji se brzo navikavaju na njih.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno korisnih informacija za odabir patika za vaš omiljeni sport, kao i da će sledeća kupovina biti lakša i praktičnija. Srećno!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter