1
Košarka

Head coach Dejan Radonjic and Branko Lazic Crvena Zvezda v Baskonia Vitoria-Euroleague 2021/22 Beograd, 03.03.2022. foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

KAD REPREZENTACIJA ZOVE – NEMA “NE”! Lazić se setio dana u nacionalnom timu, pa dodao: Opstanak srpske košarke Sledite primer FMP-a!

Objavljeno: 27.08.22 u 14:28

 

Odbrojavanje do Evropskog prvenstva je počelo, očekivanja su velika, ali upozorenja brojna.

Ipak, u kakvim god okolnostima da se reprezentacija priprema, a onda i ode na neko veliko takmičenje – cilj je uvek isti: medalja. Po mogućstvu, zlatna. Poslednja koja je osvojena na Evropskom prvenstvu bila je, ipak, srebrna. Dovoljno ili ne – ostavićemo vama da procenite, mi ćemo se ovog puta posvetiti Branku Laziću, koji je te 2017. godine debitovao za seniorski tim Srbije, i otkriti zašto je Železnik, odnosno FMP zaista rasadnik talenata i reprezentativaca. Miroslav Raduljica, Milan Mačvan, Miloš Teodosić, Marko Gudurić, Duško Savanović, Branko Lazić, Vuk Radivojević, Ognjen Aškrabić…

Samo su neka od imena koja imaju dve zajedničke stvari – FMP i reprezentaciju Srbije. Iako nam se sada čini da su Branko Lazić i Crvena zvezda oduvek nerazdvojni, srpski košarkaš je svoj seniorski put otpočeo u Železniku. Dva puta je biran za najboljeg defanzivca ABA lige, odigrao je čak 697 utakmica u dresu Crvene zvezde, osvojo je 20 trofeja (6 ABA liga, 7 titula prvaka Srbije, 6 kupova Srbije i Superkup ABA lige), odigrao najviše evropskih utakmica u Crvenoj zvezdi – čak 233, a sa 3.148 poena je trenutno 14. na večitoj listi strelaca srpskog tima. Pa ipak, bolje od svih titula i svih brojki, Branka Lazića opisuje reč KAPITEN. I na terenu i van njega.

NAJNOVIJE VESTI O CRVENOJ ZVEZDI:

A tome bismo mogli da pridodamo i reči poput: upornost, borbenost i požrtvovanost. I upravo sa tim osobinama je prelazio put od Ljubovije, preko Železnika, pa do Malog Kalemegdana i Evrope i statusa jednog od najboljih defanzivaca u Evroligi. Bek koji je rodom iz Ljubovije, prve korake napravio je u KK FMP Meridianu 2007.godine, a u Crvenu zvezdu je prešao 2011. godine. Deceniju kasnije – nalazi se na istom mestu, ali uz pregršt trofeja koji se vezuju za njegovo ime. Pa, krenimo redom.

“HVALA FMP-U NA SVEMU ŠTO SU URADILI ZA MENE”

Sa 13 godina je stigao u Železnik, a već 2007. našao se u provm timu “Pantera”, a posebno je zanimljivo što je svoje mesto među seniorima izborio i pre Milana Mačvana. Koju godinu kasnije, sa FMP-om igrao je dva finala Kupa Radivoja Koraća, što su ujedno bile prve medalje za Lazića u seniorskoj konkurenciji.

– U tom momentu nisam razmišljao toliko o medaljama i trofejima, naravno da su bitni jer je to nagrada za sav trud koji si uložio tokom sezone, ali više sam shvatanja da kada ih izgubiš imaš još veći motiv i inat da radiš još više i napreduješ kako bi došao do njih. Što se na kraju ispostavilo kao tačnim, počeo je Lazić razgovor za Meridian sport.

Talentovana 1989 generacija FMP-a imala je pored Branka Lazića i igrače poput Milana Mačvana, te Filipa Čovića, a sva trojica su kasnije izgradila sjajne karijere. Veliku ulogu u tome imao je zapravo sam klub.

NAJNOVIJE VESTI IZ SVETA SPORTA:

– FMP je uvek radio na tome da izbacuje kvalitetne domaće igrače. I dalje radi na tome veoma
dobro i mislim da je to i potrebno zarad opstanka sprske košarke i reprezentacije. Naravno da je bilo dosta igrača, da ih ne nabrajam po imenu sada, jer su skoro svi želeli da dođu i da budu deo tog sistema. Neko od njih se snašao i uspeo, a neko nažalost nije imao dovoljno snage da se izbori za svoje mesto što je kasnije rezultirao nekom uslovno rečeno “slabijom” karijerom.

FMP Meridian sada očekuje početak sezone, odnosno učešće na Meridian Basketball Champions
League Qualification Tournament-u, a za kraj priče o „Panterima“, Lazić poručuje:

– U FMP-u sam stekao skoro svo neophodno znanje. Kako košarkaško, tako i životno, jer je to sredina koja se bavila celokupnim razvojem igrača, kao i njegove ličnosti. Zaista sam im zahvalan na svemu što su uradili za mene.

“ŽELEO SAM ODMOR, ALI – REPREZENTACIJA ZOVE!”

Kao što smo rekli na samom početku, FMP je oduvek važio za pravi rasadnik talenata, ali i
reprezentativaca Srbije. A, Lazićev reprezentativni put počeo je upravo iz Železnika, odnosno 2007.
godine kada je u juniorskoj konkurenciji nastupao na Evropskom prvenstvu. I kući se vratio za zlatnom medaljom oko vrata.

NAJNOVIJE VESTI IZ EVROLIGE:

Sećam se odlično tog perioda, kada nam se završila sezona, gde smo osvojili skoro sve turnire, osim Evrolige… I taj jun sam jedva čekao, da završimo treninge da odem kući da budem sa porodicom i društvom… Ali, što kažu, neko je ima drugačije planove. U Železniku je, posle nas, trenirala juniorska reprezentacija i posle jednog treninga moj trener Klipa me je pozvao da me upozna sa tadašnjim selektorom juniorske reprezentacije Mijatovićem – kaže Lazić, pa nstavlja:

– Ispostavilo se da imaju problema sa povredama i otkazima i da im nedostaje igrača, te me je on pitao da li bih hteo da im pomognem i treniram sa njima. Naravno, odgovorio sam potvrdno, bez obzira na to što sam neopisivo želeo kući, ali – reprezentacija zove! I eto, ostao sam da treniram, izborio se za mesto od 12 putnika za Madrid, gde smo kasnije uzeli zlato. Deset godina kasnije – debi i u seniorskoj reprezentaciji Srbije. Mnogi su saglasni da je Lazić baš u toj sezoni igrao najbolju košarku u svojoj dosadašnjoj karijeri.

“Sigurno ću dati sve od sebe da se izborim za mesto u prvih 12 koji će otići na Evropsko prvenstvo”,
rekao je tada debitant Lazić i to je i uradio. Našao se na spisku putnika za Evropsko prvenstvo, na kojem se četa Aleksandra Đorđevića našla u grupi sa selekcijama Turske, Velike Britanije, Rusije, Belgije i Letonije

– Mogu da kažem, bez ustezanja, da sam u dosadašnjoj karijeri najzadvoljniji tom sezonom. I po ličnom pitanju i po klupskom. Tako da se apsolutno slažem da sam zaslužio taj poziv. Naravno, to nije garantovao i put u Istanbul, za to sam morao da se izborim među mnogo većim imena koja su bili na spisku. Nažalost, povreda te je sprečila da odigraš celo prvenstvo, a neki su i dlje pri stavu da je Srbija mogla da dođe i do zlata, da se ovakav peh nije dogodio.

– Bilo mi je izuzetno teško, jer znam da sam se odrekao celog leta i odmora i vremena sa porodicom da bih bio sa njima i dao sve od sebe da dođemo do najsjajnijeg odličja. Nažalost, povreda koja me je
zadesila sprečila me je da dam možda neki mali doprinos koji bi, opet kažem, možda bio dovoljan da
dođemo do željenog cilja. Košarkaši Srbije nisu uspeli da osvoje zlato na Evrobasketu te 2017. godine, pošto su u vrlo uzbudljivom, neki bi rekli i “dramatičnom”, finalu izgubili od Slovenije sa 93:85. Da li je srebrna medalja bila „dovoljna“ u tom momentu ili se poraz od Slovenije tumači kao “kiks”?

Te godine smo imali dosta problema sa povredama i možda ekipa nije otišla u najjačem sastavu. Nažalost, Jovićeva i moja povreda su nam možda uskratile mogućnost da dođemo do tog zlata. Tako da, ako uzmemo u obzir sve što se izdešavalo, mislim da je srebro u tom momentu bila naša realnost. Naravno, ne našom greškom ili nezalaganjem, već jednostavno manjkom sreće – zaključio je Lazić razgovor za Meridian sport.

0
0

1 Komentara

  1. ..vecu tezinu su imale rechi Mishe Tumbasa od ovoq LIKa koji je celu ‘kariyeru'(???) proveo u I i II KK ISTOG qazde..!!! .!. XXAAXXAA .!.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter