0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

IDEALNA GRUPA ZA TRANZICIONI PERIOD: Da Zvezda vidi gde je i aklimatizacija Milojevića!

Objavljeno: 26.08.22 u 18:06

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da opravdaju ulogu favorita, savladaju Makabi iz Haife i plasiraju se u Ligu šampiona. Bez obzira na to, srpski šampion napravio je uspeh, jer će ove sezona nastupati u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju – Ligi Evrope.

NAJNOVIJE VESTI O CRVENOJ ZVEZDI:

Zbog sjajnih rezultata na evropskoj sceni tokom prethodnih godina, Crvena zvezda nalazila se u prvom šeširu tokom žreba za grupnu fazu, koji je danas održan u Istanbulu. Izabranici Dejana Stankovića nalaze se u grupi H sa Monakom, Ferencvarošem i Trabzonom.

Sve ovo je odlična prilika da se ekipa Miloša Milojevića aklimatizuje na novi sistem, rezultat verovatno neće biti imperativ, a grupa je takva da ima raznih rivala koji mogu da pokažu gde se Zvezda nalazi na mnogo različitih nivoa.

MONAKO – Tim za Ligu šampiona, sposobni za samouništenje, eminentni stadion i bogata istorija.

Imala je ekipa Monaka elitno evropsko takmičenje u džepu na kraju prošle sezone, sve dok u dubokoj nadoknadi vremena nisu primili god od Lensa, i bili potisnuti na treće mesto koje vodi u kvalifikacije. Tamo su najpre eliminisani u PSV-a, iako su bili daleko bolji rival, pogotovu u prvom meču gde su trebali i da imaju ubedljivu prednost, a ne nerešen rezultat. Ipak užasna realizacija ih je koštala, pa su jedva i došli do tog izjednačenja. U Holandiji su vodili sve do završnice meča, kada su ponovo poklekli i bili izbačeni u Ligu Evrope.

Što se same ekipe tiče, oni su riznica francuskog fudbala kada je prodaja igrača u pitanju. Neverovatni izlazni transferi u porteklih par godina (najistaknutiji svakako Mbape), etablirali su Monako kao zaista fabriku talenata, a najnoviji je Čaumeni za blizu 100.000.000 evra u Real.

Trenutno se ekipa Filipa Klemana oslanja ili na 4-4-2 ili 4-2-3-1 formaciju, a to prevashodno jer na poziciji napača imaju ekstra-kvalitetne igrače u vidu Visama Ben Jedera i Kevina Folanda. Aleksander Golovin i Takuma Minamino su stalna pretnja s boka. Da gol bude bezbedan najviše se brinu Benoa Badijašile i Aksel Dizazi, koji su uz Mohameda Kamaru, zadnjeg veznog, trio od od koga Kneževi planiraju najviše da zarade.

Izuzetno ozbiljan protivnik, ali rezultati ove godine pokazuju da su daleko od nepobedivih. Takođe skloni samouništenju, pa i pored ogromnog kvaliteta, Zvezda nije bez šansi.

FERENCVAROŠNa papiru najlakši, ali ipak izuzetno nezgodni, a imaju i epitet najvećeg kluba u zemlji.

Mađarski predstavnik je veoma razočarao navijače kada su ispali u Budimpešti od Karabaga, nakon što su u dalekom Azerbejdžanu imali rspektabilnih 1:1. To je izazvalo bes navijača pa su rane morale da se vidaju nad slabašnim Šamrokom, koji su kod kuće pobedili 4:0, a potom minimalno izgubili u Irskoj, što je bilo dovoljno za novu grupnu fazu.

Nisu ekipa koja se najbolje snalazi u istim, u prethodna tri nastupa u evropskim takmičenjima imaju svega dva trijumfa u grupnim fazama, ali kako su postali suvereni vladari Mađarske, apetiti navijača najvećeg kluba iz našeg severnog komšije sigurno neće biti zadovoljeni ukoliko adekvatni rezultati budu postignuti samo na domaćoj sceni.

Što se same igre na terenu tiče, Ferencvaroš poseduje vrhunski napad. Rajan Me je počinjao većinu utakmica ove godine, dok je Markinjos takođe izuzetno kvalitetna opcija u samom špicu napada. Tokmak Nguen, Karlos Azuki i novopridošli Adama Traore, koji je sjajno igrao u dresu Šerifa, su trio koji može da naškodi i izuzetno kvalitetnim defanzivama, i daje prostora treneru Stanislavu Čerčeševu priliku da vrši prelaze iz 4-3-3 u 4-5-1 i vice versa u zavisnosti od kvaliteta rivala. Vredno je još istaći i nekada premijerligaškog igrača Muhameda Bešića, koji drži ključeve sredine terena šampiona Mađarske zajedno sa Aisom Lajdunijem.

Definitivno ekipa protiv koje se mora izvući barem četiri boda ukoliko se ozbiljno računa na drugo mesto u najmanju ruku.

TRABZONNajveća enigma ove grupe, mogu da budu i prvi i poslednji, kvalitet – neupitan, preformans – veoma.

Ekipa kojoj se najviše radujem da gledam u Ligi Evrope ove godine. Najvatrenija atmosfera u grupi bez ikakve dileme, jer su napokon bili šampion posle gotovo pola veka. Ipak, na jedinom koraku su eliminisani od Kopenhagena. Prvi meč su trebali ubedljivo da izgube, drugi još ubedljviije da pobede, ali bilo kako bilo, tim iz nekadašnjeg drevnog grada Trapezunta će morati da se zadovolji drugom po rangu evropskom takmičenju. Nije baš ono što su navijači želeli, pa će pritisak i atmosfera biti luđi neko ikad, što može biti mač sa dve oštrice.

Za razliku od većine klubova iz Turske, aktuelnim šampionima su nosioci igre, barem donekle, upravo dva igrača iz te zemlje. Kapiten i golman Ugurčan Čakir je neko ko je nepremostiva prepreka za većinu protivničkih igrača, što odbrani uliva neverovatno samopouzdanje. A najbolji igrač u polju jeste Abdulkadir Omur, koga sam imao priliku da gledam kako se razvija iz tinejdžera u vrhunskog fudbalera u proteklih par godina, i pitanje je vremena kada će u neku od pet najjačih liga.

Ostatak tima se sastoji uglavnom od miksa domaćih i stranih igrača, ofanziva je sjajna i sastoji se od danskog napadača Kornelijusa, a pomoć osim pomenutog Onura, pružaju mu Trezege i Bakasetas, obojica igrača koji rešavaju utakmice prilično često na ovom nivou fudbala, a tu je i Makedonac Edis Bradi, koji može da promeni ritam utakmice i poremeti svakog rivala. Pozadi gol osiguravaju naširoko poznati Mark Bartra i Stefano Densvil, dok je spona između odbrane i napada Manolis Siopis.

Definitivno od njih nemam predstavu šta da očekujem na delu, moraju se pobediti u Beogradu, ali mogu lako da budu i najveći zalogaj, ali i najlakši rival ako se kockice ne poklope.

NAJNOVIJE VESTI O CRVENOJ ZVEZDI:

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter