Foto: Starsport
in

NAKON PROŠLOSEZONSKOG SKANDALA KLS POZIVA SAVEZ: Odlučite gde će Partizan nastupati!

Nakon što je Partizan „pobegao“ iz prošlogodišnje završnice KLS-a, crno-belima su dodeljene, po mišljenju mnogih blage kazne. Ipak, da bi takav nesporazum izbegli ove sezone, UK Košarkaške lige Srbije se obratio Savezu kako bi saznali odluku o tome gde će Partizan nastupati.

Saopštenje je preneo Mozzart Sport.

„Imajući u vidu činjenicu da je Partizan odustao od takmičenja u KLS, tačnije u plej-ofu Superlige i to pred utakmicu sa FMP-om, zvanično obavestivši o tome celokupnu sportsku javnost, ukazala se potreba za postupanje u ovakvoj situaciji.

Disciplinski organ UK KLS (Udruženje klubova KLS, prim. aut.) doneo je odluku o kažnjavanju Partizana, ali je potrebno da KSS, kao krovna košarkaška organizacija u Srbiji donese adekvatne odluke, u skladu sa važećim propisima.

UO KSS je ovlašćen i dužan da prema članu 55 Statuta KSS obezbedi uslove i organizuje košarkaška prvenstva Republike Srbije za sve kategorije i stara se o regularnosti takmičenja.

Takođe, UO KSS je dužan da preduzima konkretene mere u slučajevima kršenja interesa i narušavanja ugleda košarkaškog sporta u Republici Srbiji, a KSS, je prema članu 16 Statuta ovlašćen da daje saglasnost za učešće klubova u međunarodnim sportskim takmičenjima.

Ovom prilikom podsećamo UO KSS da je prema članu 21 Statuta UK KLS članstvo u UK KLS daje klubu prava da učestvuje u zvaničnim košarkaškim takmičenjima, na državnom, regionalnom i ostalim međunarodnim nivoima, u skladu sa sportskim rezultatima. Imajući ovo u vidu, UO KSS je dužan da donese adekvatne odluke i imajući u vidu Pravilnik o takmičenju KSS u odnosu na Partizan i njegovo neučestvovanje bez opravdanog razloga i isključivo samovoljno odlučujući, u plej ofu KLS u sezoni 2021/2022 godine.

NAJNOVIJE VESTI IZ SVETA SPORTA:

Članom 36 stav 2 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji se u roku za podnošenje prijave za učešće u takmičenju, odnosno zahteva za izdavanje dozvole za sezonu izjasni da ne želi učestvovati u sledećoj takmičarskoj sezoni ili nije u propisanom roku podneo prijavu za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu ili mu je odbijena prijeva za učešće u takmičenju, odnosno zahtev za izdavanje dozvole za sezonu, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog od koje je odustao, odnosno od onog od kojeg mu nije odobreno učešće.

Dalje, članom 36 stav 3 Pravilnika o takmičenju KSS utvrđeno je da klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) ili bude isključen iz takmičenja tokom sezone (pre završetka takmičenja) u skladu sa ovim Pravilnikom i propozicijama takmičenja, u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio, odnosno isključen.

S obzirom na gore navedeno, potrebno je doneti adekvatne odluke od nadležnog organa KSS od kojih zavisi da li će i u kojoj nacionalnoj ligi, odnosno međunarodnom takmičenju, učestvovati Partizan u sezoni 2022-2023.

Odgovornost KSS za odluku po ovom pitanju je višestruka, jer ona nije samo zakonska obaveza KSS i to i u pogledu donešenja odluke i u pogledu poštovanja zakona i akata KSS, već je i od izuzetnog značaja za dalji ugled naše najznačajnije nacionalne muške košarkaške lige, njeno poštovanje i integritet, koji ako KSS ne sačuva onda se postavlja pitanje šta svi mi koji smo u košarci na dalje tražimo u njoj i sa kojim autoritetom ćemo na dalje funkcionisati i to kako pred nacionalnom, tako i pred međunarodnom javnošću“, navodi se u pismu Udruženja klubova KLS upućenom UO KSS.

0
0
Odgovorite
 1. ps..samo nesto se ne secam da je KLS pitao savez KAKO je UGASENI KK, a sadasnji plaqiyat igrao POD TUDJIM IMENOM, NA TUDJOJ ADRESI I SA TUDJIM Z.R. I PECATOM KK, TU ISTU KLS LyIGU od 2011-2012….?!!! JBG „PRVI SU POCELI“, A MI CEMO DA ZAVRSIMO SA KK MUTANTIMA I LAZNJACIMA, TJ. BRUKOM SRB.!!!SAMO PRAVDOM I ISTINOM PROTIV KRIM. U SRP. KOSARCI!!!
  KK PARTIZAN JE JEDINI SAMPION EVROPE U KOSARCI, DRZ. SRB. TREBA DA MU JE VECNO ZAHVALNA I DA SE PONOSE SVA BUDUCA POKOLJENJA STO IMAMO TAKAV KK, SA TOLIKO LEGENDARNIH KOSARKASA I NAJBOLJIM TRENEROM U ISTORIJI EVROPSKE I SRPSKE KOSARKE!!! ZIVEO PARTIZAN I MAJKA SRBIJA!!!

  0
  0
 2. Igrace Evro Ligu i to sa DESETOGODISNJOM LICENCOM..eto, da li su “mali “qani’ zasovoljni sa odgovorom..?! .!. XXAAXXAA .!.

  0
  0

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

KALATES PRONAŠAO NOVI KLUB: Evo gde grčki plejmejker nastavlja karijeru!

SPEKTAKL U BEOGRADU JE SPREMAN: Amerikanac i Rus podjednako žele pobedu!