2
Košarka

Zarko Paspalj 27. oktobar 2018. (credit image & photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

‘POTREBAN JE STRANAC U REPREZENTACIJI DA NAPRAVI RAZLIKU!’: Legenda srpske košarke poziva na naturalizovanje stranaca u svrhu nastupa za reprezentaciju Srbije!

Objavljeno: 07.08.22 u 15:21

Smatra da Srbija treba da krene koracima okolnih zemalja!

Reprezentacija Srbije godinama u nazad važi za selekciju koju čine isključivo srpski igrači. Govorimo to, jer su sve okolne selekcije u poslednjih nekoliko godina naturalizovale određene američke igrače, koji pritom nemaju nikakve veze sa tom zemljom. Legendarni košarkaš Žarko Paspalj strahuje za srpsku košarku:

DEJAN TOMASEVIC, ZARKO PASPALJ, na utakmici Srbija – Grcka, u hali Aleksandar Nikolic.
Beograd, 03.12.2018.
foto: Nebojsa Parausic
Kosarka, Kvalifikacije za svetsko prvenstvo, Srbija, Grcka

‘Stvari u našoj reprezentaciji već duže vreme nisu kako treba. Evidentno da su im legende nebitne, jer se njihov vapaj ne čuje. Doživljavamo i tek ćemo da doživimo neuspeh, to se već dešava, neminovno je. Davno smo mi upozoravali na sve ovo, Duda je isticao te probleme pre 15 godina. Nestao je onaj rad po kome smo bili prepoznatljivi. Mi jesmo zemlja košarke, ali pitanje je u kom pravcu idemo… Jedino merilo ovde nije fraza “važno je učestvovati”, već važno je pobediti. O razlozima problema u srpskoj košarci možemo da pričamo satima, ali definitivno nismo prihvatili na pravi način FIBA sistem koji se sprovodi. Prvi znak lošeg stanja je bio to što nismo otišli na Olimpijske igre, gde smo bili viđen. Sada su tu problemi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, gde čak i da smo dobili Belgiju ostaje pitanje kako bi sve to išlo dalje. Biće teško. Strahujem da li ćemo da se plasiramo i na predstojeće Olimpijske igre. Ništa se nije desilo preko noći.’ – rekao je Paspalj i potom dodao da bi možda Srbija trebala naturalizovati nekog igrača:

FOTO: ABA league/Zvonko Kuculin

‘Mislim da nam je potreban stranac. On je mogao da napravi razliku i utiče na to da na dva velika takmičenja umesto srebra osvojimo zlato. Trebao nam je stranac na poziciji četvorke, koja nam je bila jako kritična, ali ga mi nismo želeli. Ne mogu to da razumem. Nalazimo se u ozbiljno teškoj situaciji i svaka pomoć nam je potrebna. Ne mogu da shvatim zašto samo mi izbegavamo da iskoristimo tog “džokera”. Opet kažem, to je moje mišljenje, imamo i primer u ženskoj košarci gde smo napravili velike rezultate dobrim delom jer smo imali strance, pa niko nije rekao stranac je osvojio medalju, već reprezentacija Srbije. Imate i Sloveniju kojoj je stranac dosta pomogao da dođe do istorijskih rezultata. Ova situacija zahteva ozbiljno razmišljanje i poteze. Rezultati reprezentacije utiču na zainteresovanost klinaca za košarku u Srbiji. Svaka pomoć nam je jako potrebna!’ – zaključio je Žarko u razgovoru za MaxBet radio.

0
0

2 Komentara

  1. U reprezentaciji Srbije igraju Srbi pa normalno moja nacija moj narod juri rezultat u klubovima sto vise domacih igraca imaces bolju reprezentaciju

    0
    0
    Odgovori
  2. Ne, Paljo. Ne treba. Treba organizaciona ozbiljnost saveza, treba finansijska stavilnost saveza, trebaju psihilozi sporta i transfer znanja na novie trenere. Treba i podizanje atraktivnosti dva najviša ranga profseionalne košarke, treba strpljiv rad sa mladima, treba nivo instruktaže da im se popravi poboljšanje poimanja protivnika i treba video istoriogravija EX YU košarke da bi se nove generacije koje o tome ništa ne znaju osoorlovlile i napojile za buduće uspehe. Potrebna je što bi odbojkaška legenda Vanja Grbić rekao i interresorna saradnja i strateški plan za razvoj školskog sporta, kako bi se u košarci i odbojci stvorio stabilan temelj iz koga će moći da se napravi baza i za profesionalni sport. Nije muška košarka isto što i ženska, pa da mora uvoz. Mora se raditi na profesionalizmu, jer je duk put stvaranja kvalitetnih igrača. Naš inat je pogonsko gorivo naših sportskih uspeha, to stranci nemaju, imaju samo potomci vinčanske civilizacije. Dakle, use, podase i uzase.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter