0
Košarka

FOTO: Starsport

PEŠIĆ NAKON OKUPLJANJA KOŠARKAŠA: ‘Jokić prvi počinje treninge, a poslednji završava – postoji tenzija’

Objavljeno: 03.08.22 u 14:15

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije izašao je pred medije.

Svetislav Pešić je okupio selekciju koja će se pripremati za mečeve drugog kruga kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, odnosno Evropski šampionat.

Košarkaši će raditi u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi.

– Došli smo ovde u centar gde imamo top uslove. U kampu smo svi zajedno kao i uvek, dugo nismo bili svi zajedno, ovde je prvi cilj da se ovi igrači približe, većina nikada nije igrala međusobno. Ako su igrali igrali su odavno. Veoma je važno da budemo zajedno, da se družimo, da razgovaramo i sa igračima i čitavom ekipom, ne samo za ono što nas očekuje, već i da dođemo do ciljeva koje svaki put treba da ostvarimo. Na terenu se sve vidi, zato je to i mesto gde je najvažnije dati maksimum. To zavisi od nas i svako od nas treba da uzme sudbinu u svoje ruke, medalje ne zavise od nas, počeo je Pešić.

Govorio je i na čemu će raditi sa igračima

– Svi, nego i sve ekipe koje igraju kvalifikacije i Evropsko prvenstvo, igrači imaju prava na godišnji odmor. U razgovoru sa igračima želimo da podignemo svest i odgovornost na ono što ih čeka. Da provedu što je više moguće vremena sa porodicom i da dođu u optimalno psiho-fizičkom stanju, da ne bi došlo do povreda. Od 20. smo napravili kamp u maloj sali i tu smo radili individualno sa igračima koji su bili u Beogradu. Radili smo i košarku, atletiku, sve što je neophodno da se dovedu u stanje da možemo normalno da treniramo. Kao i uvek neki su se dobri potrudili, neki su došli nedovoljno spremni, zaslužujemo da budu što pre najbolje fizički spremni. To je najvažnija stvar, ako želimo da igramo ove dve utakmice i ono što ih čeka. Da bi predupredili sve povrede, zato imamo terapeute, doktore, videli ste ili niste nije bitno, tu je centar gde imamo apsolutno sve, hteli smo da budemo svi zajedno i da uslove koje nam pruža centar iskoristimo maksimalno. Strašno volim početak priprema jer su svi srećni zadovoljni, a onda se donose odluke ko kosi ko vodu nosi, ko ostaje ili ko ne. To je deo kao i svake godine. Očekujem od svakog igrača da da maksimum jer je to normalno kada imate ciljeve.

FOTO: Starsport

Osvrnuo se i na ciljeve.

– Nadamo se da ćemo se kvalifikovati da odemo u Berlin, posle toga je svaka utakmica ili pobediš ili ideš kući. Mene to lično ne opterećuje u ovom momentu, sada moram koliko je moguće sa svim ovim drugarima da ta ekipa bude što spremnija, da stvorimo atmosferu za medelju na Evropskom prvenstvu. Da ne pričamo o nekim velikim planovima, ja bi se koncentrisao da ove planove koje imamo ispunimo do kraja i podignemo samopouzdanje i da budemo spremni za kvalifikacije.

Pojasnio je da dva igrača neće biti na raspolaganju.

– Radujem se da je većina igrača tu, Boriša Simanić i Koprivica su bolesni, sada su na kućnom mišljenju, nadam se da će biti tu za dan, dva. Jović i Pokuševski su naša budućnost i sadašnjost, za njih nismo dobili dozvolu. Oni moraju da se pripremaju za sezonu, pogotovo Jović koji je sada otišao. Većina njih ili dosta njih je dobilo šansu ili će dobiti šansu i da učine ekipu najboljom, da se slažu između ostalog. Zvezda na terenu – tamo će se sve videti i pokazati. Na nivou FIBA nemamo obaveze da igrači snose posledice ako ne igraju za reprezentaciju, to je dobrovoljna odluka igrača. Ako si već odlučio da igraš za reprezentaciju, to znači da avgust provedeš sa reprezentacijom onda je to dobro, ali moramo da se pridržavamo svih pravila koji važe za reprezentaciju. Na taj način se podiže samosvest i disciplina.

Dolazak Nikole Jokića privukao je veliku pažnju.

– Jokić je došao u dobrom fizičkom stanju, došao je iz Amerike, telo mu je u dobrom stanju. On se igra da igra za reprezentaciju, to se vidi na svakom treningu, na druženju sa igračima. Igrači se raduju što je on tu, sa Jokićem je situacija dosta povoljna, radi dobro i trenira. Ostaje posle treninga, dolazi prvi na trening, želi da se dobro igra. Malo se promenila igra, različiti su koševi i dimenzije igrališta, ovde je reket dosta pun, drugačiji je način igre u Evropi, treba mu da se adaptira na taj način igre.

Govorio je o Joviću i Pokuševskom.

– Kako da računamo na njih? Biće dobri gosti… Ne puštaju ih, poručio je Pešić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter