0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

DUŠAN KERKEZ ZA HS: ‘Poštujem Tvente, ali ne vidim razlog da se bilo koga plašimo! Rezultat je prioritet!’ (FOTO)

Objavljeno: 02.08.22 u 20:15

Trener Čukaričkog je svestan kvaliteta holadnskog predstavnika, ali veruje u svoje izabranike!

Uspesi domaćih klubova na evropskoj sceni tokom prethodnih godina značajno su poboljšali koeficijent srpskog fudbala na tabeli Starog kontinenta. Čukarički je ove godine bitku za plasman u grupnu fazu Lige konferencija započeo od 2. kola, gde su na impresivan i silovit način eliminisali ekipu Rasing Uniona. Brđani nisu imali milosti za klub iz Luksemburga, jer su za nešto više od 180 minuta igre slavili sa ukupnim rezultatom 8:1.

Belo-crni sa Banovog brda pokazali su domaćoj, kao i evropskoj publici, da su barem dve klase iznad prethodnog rivala, ali žreb za 3. rundu nije bio naklonjen Čukaričkom. Izvlačenjem kuglica zakazan je susret beogradskog tima i holandskog Tventea. Protivnik Brđana u srpsku prestonicu stiže kao četvrtoplasirani tim na tabeli nacionalnog šampionata Holandije, koji važi za jedno od najkvalitetnijih takmičenja na našem kontinentu.

Prvi od dva duela pomenutih timova, na programu je u četvrtak od 20 časova, na stadionu Partizana. Razlog odigravanja utakmice u Humskoj ulici isti je kao prethodnih godina, jer stadion na Banovom brdu ne ispunjava uslove UEFA koji su potrebni za mečeve od trećeg kola kvalfiikacija. Uloga favorita na papiru svakako pripada gostujućem sastavu, koji će ipak bez ikakve dileme, morati ozbiljno da se pomuči kako bi eliminisao motivisane izabranike trenera Kerkeza.

FOTO: STARSPORT

Čukarički ovaj meč dočekuje u odličnom raspoloženju, jer je nakon poraza od TSC-a na startu sezone, upisao čak pet uzastopnih trijumfa sa gol razlikom 13:3. Dva dana uoči utakmice sa Tventeom, za HotSport je govorio šef stručnog štaba Čukaričkog, Dušan Kerkez.

DK: Moramo biti realni i svima je jasno da Tvente ima veliki kvalitet. Znamo iz kakvog prvenstva dolaze, ali ne vidim razlog da se bilo koga plašimo. Poštujemo ih i znamo da smo u podređenom položaju. Sve to stoji, ali ako planiramo da igramo pod velikim starhom i opterećenjem, bolje da ne izlazimo na teren. Uvek razmišljam pozitivno. Nadam se da mogu svakoga da pobedim. Verujem u svoj tim, u svoje izabranike. Jasno je da moramo biti na najvišem mogućem nivou, jer protivnik je po kvalitetu i budžetu iznad nas. Oni igraju totalni fudbal. Ako želimo da napredujemo, moramo odmeriti snage i sa takvim klubovima. Potrebno je pronaći način i taktiku, kako bi njihove mane došle do izražaja. U slučaju da zaigramo kako oni žele, u startu smo na gubitku. Da li će neko reći da igramo lepo ili ne, šta da se radi. Rezultat je prioritet u ovakvim susretima.

Brđani su prethodne sezone u 3. kolu odmerili snage sa švedskim Hamarbijem. Odlična igra u Beogradu krunisana je trijumfom 3:1, dok je na gostovanju usledio potpuni sunovrat. Vrela atmosfera doprinela je lošem izdanju belo-crnih, a Šveđani su slavili sa 5:1. Imali su Brđani šanse da promene rezultat na tom susretu, ipak, sreće nije bilo u važnim momentima. Mnogi aktuelni igrači su bogatiji za to iskustvo.

DK: Sigurno da je to bitno. Većina igrača na koje računam je igralo protiv Hamarbija. Novajlije imaju iskustvo iz evropskih nadmetanja. Ja sam uvek voleo da izbegnemo te skandinavske ekipe. To je period godine kada su oni u punom takmičarskom ritmu, pa odigraju iznad svih očekivanja. Ne kažem da je Tvente slabiji, daleko od toga, ali barem nisu startovali takmičenje u domaćem šampionatu. Iskustvo igrača biće nam od velike koristi.

Kerkez je imao samo reči hvale za protivnika, a konstatovao je da su Tvente i Čukarički klubovi sa sličnim ciljevima i ambcijama. 

DK: Oni nisu izgubili meč tokom priprema, sve same pobede i jedan remi. Kupovali su dosta tokom prelaznog roka, nisu žalili novac. Tvente je doveo odlična pojačanja i sigurno je da žele iskorak, kako u Evropi tako u prvenstvu Holandije. Naše ambicije se tu poklapaju, imamo iste želje i zacrtane ciljeve. Žreb nam je dodelio Tvente, nema prostora za ‘kukanje’. Mislim da je to prilika za sve nas, kao kolektiv, da se prikažemo u što boljem svetlu. Sve je moguće za 180 minuta. Možda odigramo dve fantastične utakmice, a ne prođemo dalje, dok vrlo lako može da se dogodi da budemo slabiji rival i izborimo plasman u plej-of- To je fudbal!

Brđani su na startu Mozzart bet Superlige Srbije doživeli ubedljv poraz od TSC-a iz Bačke Topole. Neočekivan rezultat bio je neprijatno iznenađenje,  ali kasnije je u značajnoj meri doprineo kvalitetnijoj igri, još većim htenjem i željom ekipe da bude što bolja.

DK: Pripreme su bile, kakve su bile – vrlo kratke. Bilo je potrebno vremena da neke stvari dođu na svoje mesto. Dobio sam dosta novih igrača. Poraz na startu od TSC-a nam je pokazao na čemu moramo da radimo, sve nas je ujedinio. Taj ‘šok’ na početku sezone nas je verovali ili ne, sve poboljšao, trgli smo se. Nismo loše igrali, ali izgubili smo. To je prekretnica na bolje kada smo mi u pitanju.

U centru pažnje domaćih medija našao se Muhamed Badamosi. Korpulentni napadač iz Gambije zablistao je u dresu kluba sa Banovog brda, jer je od dolaska u Beograd postigao već pet pogodaka.

DK: Dobar momak i veliki profesionalac. Bilo je veoma bitno da ga grupa prihvati, on je dosta doprineo tome, sjajan karakter. Mi smo ga i doveli da daje golove, da pravi razliku. Očekujem dosta više od njega. Ipak, bez ostalih igrača i dobre timske igre, ne bi ni Muhamed mogao da postiže pogotke i igra na ovom nivou. Kako raste ekipe, biće i on još bolji!

U slučaju da Čukarički iznenadi holandskog velikana i izbori plasman u plej-of, tamo Brđane očekuje još teži posao. Žreb ponovo nije bio naklonjen srpskom klubu, jer pobednika predstojećeg dvomeča očekuje duel sa Fiorentinom.

DK: Sve bolje i bolje! Isto kao i pred susret sa Rasingom, nisam hteo da komentarišem mnogo Tvente, tako se ne bih sada osvrtao mnogo na Fiorentinu. Mi nismo favoriti protiv Tventea, a taj dvomeč nam je prioritet. Iskreno, više volim da sam favorit. Verujte mi, daleko lepše zvuči. Sada je drugačija situacija, moramo da se priviknemo i odigramo što bolje.

FOTO: STARSPORT

Treneru, kao i kompletnom timu, od neprocenjivog značaja je podrška sa tribina. Čukaričkom je neophodon ‘vetar u leđa’ kako bi u četvrtak nadigrali protivnika. Uprava kluba je odlučila da svoje navijače časti besplatnim ulaznicama.

DK: Protiv Rasinga je bila lepa atmosfera, nadam se da će ljudi doći u četvrtak. Narod želi da vidi dobru utakmicu, a rival poput Tventea igra lep fudbal. Kao trener, uvek hoću da moji igrači pruže maksimum. Sada najviše želim prolaz, bez obzira kako će to izgledati, lepo ili manje lepo. Sve je dobro kada imaš rezultat. Atraktivan protivnik, lepo vreme, očekujemo dosta ljubitelja fudbala u četvrtak.

Cela Srbije podržava Čukarički na evropskom putu. Poruke podrške stižu danima, a deluje da su ubedljivi trijumfi nad Rasingom doprineli značajnom porastu simpatizera ovog beogradskog kluba.

DK: Sve je to bilo lepo, ali u fudbalu je isto kao u životu. Ono što je bilo juče se brzo zaboravlja. Pokušavam igrače da ‘držim na zemlji’. Imamo dosta iskusnih pojedinaca koji pomažu mlađem ostatku tima. Samo profesionalizam i mukotrpan rad mogu da nas dovedu do uspeha. Ne smemo se opuštati, Tvente je ekipa koja može da te kazni u svakom trenutku. Konstatano na visokom nivou, jer oni greške ne praštaju – zaključio je Dušan Kerkez u razgovoru sa novinarima HotSporta i Kurira.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter